associated press Αυτό είναι το άθλημα που αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

Ούτε ποδόσφαιρο, ούτε μπάσκετ. Στο pickleball βρίσκεται το μυστικό.

Το pickleball είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο άθλημα στην Αμερική το οποίο τα τελευταία χρόνια εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα και στον υπόλοιπο κόσμο. Έχει στοιχεία από το τένις, το badminton και το πινγκ-πονγκ. Παίζεται με ρακέτες, οι οποίες ονομάζονται paddles και ένα μπαλάκι. Κάτι σαν τις ρακέτες στην παραλία αλλά με δίχτυ τένις και χωρίς να ενοχλείς τους άλλους. Πώς ξεκίνησε όμως αυτή η άποψη σχετικά με το προσδόκιμο ζωής και το pickleball; Για όλα ευθύνεται ο Dan Buettner, συνεργάτης του National Geographic και πρωτοπόρος της έρευνας «Blue Zones» ή αλλιώς της μελέτης κοινοτήτων σε ολόκληρο τον πλανήτη με μια ασυνήθιστα ισχυρή παράδοση αιωνιόβιων. «Νομίζω ότι το άθλημα που προσθέτει τα περισσότερα χρόνια στο προσδόκιμο ζωής είναι το pickleball», ανέφερε σε video του στο Instagram.

 

 

Ρακέτες και μακροζωία

Είναι αλήθεια πως τα αθλήματα ρακέτας έχουν από καιρό συνδεθεί θετικά με το προσδόκιμο ζωής. Σύμφωνα με έρευνα από το Ινστιτούτο Καρδιολογίας της Κοπεγχάγης, η οποία βασίζεται σε στοιχεία 25 ετών, διαπιστώθηκε ότι το μπάντμιντον προσθέτει κατά μέσο όρο 6,2 χρόνια στη ζωή κάποιου, σε σχέση με ένα ανενεργό άτομο. Την ίδια ώρα το τένις προσθέτει σχεδόν μια δεκαετία και συγκεκριμένα 9,7 επιπλέον χρόνια. Το συναρπαστικό είναι πως αυτά τα αθλήματα ξεπερνούν τις δραστηριότητες που συνήθως συνδέουμε με τη μακροπρόθεσμη υγεία της καρδιάς, όπως το ποδήλατο, το κολύμπι, το τζόκινγκ και η γυμναστική.

 

 

Η μελέτη δεν ήταν μια απόρριψη των συμβατικών καρδιαγγειακών επιδιώξεων, αλλά μια αποθέωση αυτού που οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρδιολογίας της Κοπεγχάγης αποκάλεσαν «αθλήματα ελεύθερου χρόνου». Αθλήματα όπως το τένις και το μπάντμιντον, υποστήριξαν, «περιλαμβάνουν εγγενώς περισσότερη κοινωνική αλληλεπίδραση και συνδέονται με την καλύτερη μακροζωία». Ξανά και ξανά, οι ειδικοί στη μακροζωία έχουν τονίσει τη σημασία της κίνησης και της διατήρησης μιας δεμένης ομάδας φίλων. Ο συνδυασμός των δύο είναι μαγικός για τη μακροζωία. Το pickleball, όπως επισημαίνει ο Buettner, είναι ένα ακόμη παράδειγμα αυτής της έρευνας. Και μπορεί να είναι το καλύτερο. Αν έχετε παίξει καθόλου, πιθανότατα είστε εξοικειωμένοι με την ατμόσφαιρα του αθλήματος. Τα τουρνουά φαίνεται να διαρκούν ολόκληρες μέρες, καθώς οι άνθρωποι συνεργάζονται, κάνουν διαλείμματα και έρχονται πιο κοντά.

«Δεν μπορείς παρά να γνωρίσεις κόσμο όταν μπαίνεις στο γήπεδο pickleball», λέει. «Είναι κανονικότητα και είναι κάτι που μπορείς να κάνεις κάθε μέρα».



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved