associated press Η ταυρίνη βοηθάει στην επέκταση ζωής των ποντικιών. Τι συμβαίνει με τους ανθρώπους;

Προτού πλακωθείς στα ενεργειακά ποτά για να είσαι πάντα νέος, ρίξε μια προσεκτική ματιά στην έρευνα.

Τα ενεργειακά ποτά μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια της ζωής μας, σύμφωνα με τελευταία έρευνα. Η ταυρίνη, ένα αμινοξύ και συστατικό που βρίσκεται στα ενεργειακά ποτά (και φυσικά σε τροφές με πρωτεΐνη), ανακαλύφθηκε πρόσφατα ότι έχει θετικές επιδράσεις ενίσχυσης της μακροζωΐας σε ποντίκια, σκουλήκια και πιθήκους. Είναι όμως αλήθεια, αυτό;

Η έρευνα με τίτλο «Η ανεπάρκεια ταυρίνης ως παράγοντας γήρανσης», που δημοσιεύτηκε στο Science, διαπίστωσε ότι τα επίπεδα ταυρίνης φαίνεται να πέφτουν καθώς γερνάμε, όχι μόνο στους ανθρώπους, αλλά και στα ποντίκια, τα σκουλήκια και τους πιθήκους. Γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό, ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο.

 

 

Η μελέτη έδειξε ότι τα ποντίκια που έλαβαν ταυρίνη παρουσίασαν διψήφια ποσοστιαία αύξηση στη διάρκεια ζωής σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου και συν τοις άλλοις «βελτιωμένη λειτουργία των οστών, των μυών, του παγκρέατος, του εγκεφάλου, του εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος». Εκπληκτικά αποτελέσματα, αν είσαι ποντίκι. Και εξηγούμαστε.

Τιμή σου και καμάρι σου που έγινες «γκριζόλυκος»

Όσο και να φαντάζει δελεαστικό να κάνουμε το άλμα λογικής και να πούμε ότι η ταυρίνη είναι ευεργετική για τους ανθρώπους, αυτό θα ήταν ακριβώς αυτό που αναφέραμε: Ένα άλμα. Όπως συμβαίνει με κάθε επιστημονική ανακάλυψη εστιασμένη στα ποντίκια, δεν πρέπει να πέσουμε σε αυτήν την παγίδα. Μοιραζόμαστε το 78,5% των γονιδίων μας με ποντίκια, καθιστώντας ναι μεν εξαιρετικά «οχήματα» για πειραματισμούς και για έρευνα σε φάρμακα. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, τα ευρήματα της μελέτης σε ποντίκια αποτυγχάνουν να αναπαραχθούν σε δοκιμές σε ανθρώπους.

 

 

Αν ήμασταν ποντίκια, δε θα χρειαζόταν μεγάλη σκέψη ώστε να προσθέσουμε τα ενεργειακά ποτά στην καθημερινή διατροφή. Ωστόσο ως άνθρωποι θα πρέπει να απαιτήσουμε περισσότερα δεδομένα προτού συμπεριλάβουμε τα ευρήματα αυτής της μελέτης και αλλάξουμε τις καθημερινές μας συνήθειες. Σύμφωνα με τα λόγια των επιστημόνων που έλαβαν μέρος στην έρευνα, δεν γνωρίζουμε πραγματικά πως η ταυρίνη επηρεάζει τα κύτταρα. 

Σε συνέντευξη Τύπου, συνέστησαν ρητά να μην καταναλώνουμε συμπληρώματα ταυρίνης για την καταπολέμηση της γήρανσης.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved