Πώς η υγεία του εντέρου σου συνδέεται με την ψυχολογία σου

Το πνεύμα συνδέεται με το σώμα με περισσότερους τρόπους από όσους νομίζουμε 

Όσον αφορά τη διατροφή, αντί να δίνουμε προτεραιότητα στην υγεία του εντέρου εστιάζουμε περισσότερο στην εξωτερική μας εμφάνιση. Κάνουμε εξαντλητικές διαίτες για να αποκαλύψουμε τους κοιλιακούς μας, παίρνουμε συμπληρώματα για να μεγαλώσουμε τα χέρια μας ή σκεφτόμαστε πώς θα φτιάξουμε καλύτερα τις αθλητικές μας επιδόσεις, ώστε να φαινόμαστε γραμμωμένοι.

Και καλά όλα αυτά, αλλά όταν πρόκειται για το φαγητό, η υγεία του εντέρου είναι πραγματικά αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου. Σύμφωνα με μια πρόσφατη διεθνή μελέτη, η διατροφή μας, τα μικρόβια στο έντερό μας και η γενική υγεία μας συνδέονται πιο περίπλοκα από ότι πιστεύαμε.

Αυτή η πρωτοποριακή μελέτη διαπίστωσε ότι τα βακτήρια που βρίσκονται στο έντερό μας προσφέρουν ισχυρότερες ενδείξεις κινδύνου για διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και παχυσαρκία, ακόμη και από τις γενετικές μας προδιαθέσεις. Το οποίο είναι σοβαρή ανακάλυψη. Αυτό βασίζεται σε μια μελέτη του 2019 που έδειξε «βαθιές επιπτώσεις» στη σχέση μεταξύ διατροφής και ασθένειας.

Τι ακριβώς είναι το gut health

Ο όρος gut health ή αλλιώς υγεία του εντέρου, έχει να κάνει με την ευεξία του γαστρεντερικού συστήματος. Περιλαμβάνει από το στόμα μας μέχρι τον πυθμένα του στομάχου αλλά και όλα όσα περιλαμβάνονται σε αυτή τη «διαδρομή» του φαγητού, αλλά και μετά την χώνεψη. Όμως το έντερο μας, γνωστό και ως «πεπτικό σύστημα» ή «γαστρεντερικό σύστημα», φιλοξενεί τρισεκατομμύρια μικρόβια που είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική μας ευημερία. Η καλή υγεία του εντέρου έχει να κάνει με τη διατήρηση ενός αρμονικού οικοσυστήματος μέσα σε αυτό. Επειδή το έντερο μας δεν είναι μόνο υπεύθυνο για την πέψη, αλλά επηρεάζει επίσης το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το μεταβολισμό, τη λειτουργία του εγκεφάλου, ακόμη και την ψυχική μας ευεξία. Η φροντίδα για την υγεία του εντέρου μας είναι σαν να αναθρέφουμε μια μυστική δύναμη μέσα μας.

Ένα τεράστιο ποσό του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι ενσωματωμένο στα έντερα μας και υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός βακτηρίων που ζουν στο έντερό μας. Αυτά τα βακτήρια παίζουν ρόλο στην απορρόφηση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών από την τροφή μας, στην παραγωγή βιταμινών και ορμονών και στη συνολική λειτουργία του εντέρου μας. Η καλή υγεία του εντέρου μπορεί να συνδεθεί με την υγεία πολλών άλλων τμημάτων του σώματος, επειδή το 70 τοις εκατό των ανοσοκυττάρων του σώματος βρίσκονται κατά μήκος της πεπτικής οδού. Τα σημάδια ενός ανθυγιεινού εντέρου περιλαμβάνουν: στομαχικές διαταραχές, αίσθημα κόπωσης, δυσκολία στον ύπνο καθώς το μεγαλύτερο μέρος της σεροτονίνης του σώματός σας, που βοηθά στον ύπνο, παράγεται από το έντερο, τροφική δυσανεξία, λαχτάρα για φαγητό, απώλεια ή αύξηση βάρους, ερεθισμός του δέρματος όπως η ακμή ή έκζεμα.

 

 

 Γιατί σε ενδιαφέρει

Επιπλέον, η ανάκαμψη από ασθένεια και η εκ νέου φυσική κατάσταση μπορεί να είναι προκλητική εάν η υγεία του εντέρου μας τεθεί σε κίνδυνο, καθώς η απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και η παραγωγή ενέργειας μπορεί να παρεμποδιστούν. Είναι ενδιαφέρον ότι η έρευνα δείχνει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου, γνωστή ως «άξονας εντέρου-εγκεφάλου, με τους ερευνητές να εξηγούν ότι αρκετές διαταραχές της διάθεσης, όπως το άγχος, η κατάθλιψη και οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, έχουν πλέον καθιέρωσε δεσμούς με λειτουργικές διαταραχές του γαστρικού συστήματος.

Πώς θα δυναμώσεις το έντερό σου

Η κατανάλωση τροφών όπως γιαούρτι, κεφίρ, ξινολάχανο, kimchi και άλλα λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση είναι πραγματικά ιδανικά για την υγεία του εντέρου. Ταυτόχρονα προσπάθησε να μειώσεις την πρόσληψη ζάχαρης και αλκοόλ, καθώς και του καφέ και να αυξήσετε την πρόσληψη πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών και νερού. Η κατανάλωση περισσότερων δημητριακών ολικής αλέσεως και η άσκηση θα βοηθήσουν.

Η διατροφή πλούσια σε υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα θα διαταράξει το μικροβίωμα όπως είναι γνωστό, ενώ μεγάλες ποσότητες φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, όσπρια (ρεβίθια, φακές, φασόλια κ.λπ.), ξηροί καρποί και μέτριες ποσότητες άπαχου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, θα την προστατέψουν.

Προσοχή στο έντερο σου λοιπόν.©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved