Unsplash 7 τροφές που είναι ευεργετικές για το συκώτι σου

Είναι ένα σημαντικό όργανο του σώματός σου και δουλεύει 24 ώρες για σένα.

Μπορεί να μην εκφράζεις ευγνωμοσύνη για το συκώτι σου αλλά εκείνο δουλεύει 24 ώρες για σένα. Η καθηγήτρια ιατρικής και διευθύντρια έρευνας σε παθήσεις του ήπατος στην Ιατρική Σχολή Icahn, Meena B. Bansal, αναφέρει πως είναι ένα εντυπωσιακό όργανο. Αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας για κάθε τοξίνη που μπορεί να προσπαθήσει να μπει στον οργανισμό μας. Το συκώτι είναι απίστευτα ανθεκτικό σε τραυματισμούς. Επίσης μπορεί να ξαναγεννηθεί σε κανονικό μέγεθος ακόμη και μετά την αφαίρεσή του έως και 90%! Ωστόσο είναι σημαντικό να το προσέχουμε και να αποφεύγουμε πράγματα που το βλάπτουν, όπως το υπερβολικό αλκοόλ, τα συμπληρώματα διατροφής και τα ψυχοδραστικά φάρμακα.

Παρακάτω θα δεις τις 7 τροφές που είναι ευεργετικές για το συκώτι σου και οφείλεις να τις βάλιες στη λίστα σου.

Καφές

 

 

«Η μόνη τροφή για την οποία υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για ευεργετική επίδραση στο συκώτι σου είναι ο καφές», λέει η Bansal. «Η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με βελτίωση των ηπατικών ενζύμων, ειδικά σε άτομα με κίνδυνο ηπατικής νόσου». Εκείνοι με προϋπάρχουσα ηπατική νόσο έχουν δείξει βελτιώσεις στα ποσοστά εμφάνισης ίνωσης και κίρρωσης, καρκίνου του ήπατος και συνολικής θνησιμότητας όταν τους χορηγούνται τρία ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Είναι ενδιαφέρον ότι οι επιστήμονες δεν κατανοούν πλήρως ποια ακριβώς συστατικά του καφέ προσδίδουν το όφελος, καθώς υπάρχουν πολλές ενώσεις στον καφέ, αλλά πιστεύεται ότι είναι ο συνδυασμός. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να πίνεις μαύρο καφέ για να αποφύγετε τις υπερβολικές θερμίδες που προέρχονται από την κρέμα και τη ζάχαρη.

Ξηροί καρποί

Βοηθούν στην υγεία της καρδιάς αλλά ταυτόχρονα περιέχουν υγιή λιπαρά και αντιοξειδωτικά ποθ έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερο επιπολασμό λιπώδους ηπατικής νόσου στους άνδρες.

Ελαιόλαδο

 

 

Ένα από τα βασικά προϊόντα της μεσογειακής διατροφής, το ελαιόλαδο, μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του ήπατος. Το ελαιόλαδο είναι μια καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών που βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από τη φλεγμονή του ήπατος και τις ουλές. Επιπλέον, η ευελιξία του το καθιστά γρήγορο και εύκολο να προστεθεί σε οποιαδήποτε διατροφή.

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι μια καλή τροφή χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά. Σε μια μελέτη του 2020, οι ενήλικες που έτρωγαν μανιτάρια τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα είχαν 24% χαμηλότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος από εκείνους που τα έτρωγαν σπάνια.

Κουρκουμάς

Η κουρκουμίνη, η οποία είναι μια πολυφαινόλη που βρίσκεται στον κουρκουμά, έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετική για το συκώτι, αν και τα δεδομένα είναι σπάνια που αποδεικνύουν κάποια θετική επίδραση στους ανθρώπους. Η προσθήκη φυσικού κουρκουμά στο φαγητό μπορεί να είναι ένας νόστιμος τρόπος για να ωφελήσεις το συκώτι.

Γιαούρτι

 

 

Το καλύτερο στοίχημα είναι να επιλέξεις μια μάρκα με ζωντανές, ενεργές καλλιέργειες και μηδενική προσθήκη ζάχαρης. Η υψηλή χοληστερόλη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη φλεγμονή και τις ουλές στο συκώτι. Αλλά το γιαούρτι θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία από τη βλάβη του ήπατος, χάρη στα προβιοτικά που βοηθούν στη διάσπαση της LDL («κακής») χοληστερόλης. Σε μια μελέτη του 2019 , το προβιοτικό γιαούρτι βρέθηκε να μειώνει σημαντικά την ολική και την LDL χοληστερόλη σε ενήλικες με ήπια έως μέτρια υψηλή χοληστερόλη.

Νερό

Το νερό δεν είναι το πιο συναρπαστικό ρόφημα για την υγεία του συκωτιού αλλά βοηθά στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του συστήματος φιλτραρίσματος του σώματός σας. Σε μια μεγάλη μελέτη του 2021, οι άνδρες που έπιναν τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν φάσμα ηπατικής νόσου από τους άνδρες που δεν έπιναν τόσο πολύ νερό. Δεδομένου ότι η κατανάλωση λιγότερου αλκοόλ και περισσότερου νερού είναι και τα δύο καλά για το συκώτι, τότε καταλαβαίνεις πως πρέπει να αντικαταστήσεις ένα ποτήρι αλκοόλ μ’ ένα ποτήρι νερού.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved