pexels Το να ουρλιάζεις στο γυμναστήριο σε κάνει όντως πιο δυνατό;

Μία μελέτη δίνει απάντηση στο «αιώνιο» και ενοχλητικό ερώτημα του γυμναστηρίου.

Σε κάθε γυμναστήριο υπάρχει αυτός ο τύπος. Το άτομο που ουρλιάζει σε κάθε επανάληψη, σε κάθε σετ και κερδίζει την αρνητική προσοχή. Μπορεί να θεωρείται ανδρική συνήθεια αλλά υπάρχουν και εκείνες οι γυναίκες που έρχονται να αποτελέσουν την εξαίρεση στον κανόνα, βγάζοντας δυνατούς θορύβους. Ωστόσο όλοι μας έστω και μια φορά έχουμε βγάλει κραυγή όταν προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε ένα σετ επαναλήψεων και κάπου εκεί έρχεται το μεγάλο ερώτημα: Οι φωνές βοηθούν πράγματι στο να σηκώσεις περισσότερα κιλά ή αποτελεί απλώς ένα παραμύθι;

Η επιστήμη της κραυγής κατά την άσκηση

 

 

Είτε το πιστεύεις, είτε όχι, οι επιστήμονες έχουν ερευνήσει αυτό ακριβώς το ερώτημα. Το 2014, οι Chris Rodolico και Sinclair Smith, διεξήγαγαν ένα πείραμα στο οποίο συμμετείχαν 30 συμμετέχοντες που έσφιξαν μια χειρολαβή με τρεις τρόπους: απλώς σφίγγοντας, σφίγγοντας και εκπνέοντας και σφίγγοντας ενώ έβγαζαν κραυγή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περισσότερη δύναμη παρήχθη στο σφίξιμο κατά την εκπνοή σε σύγκριση σε σχέση με το απλό σφίξιμο, αλλά η πιο σημαντική αύξηση της δύναμης (10%) παρατηρήθηκε όταν τα άτομα κραύγαζαν ενώ σφίγγονταν.

Θα μπορούσε η τεχνητή νοημοσύνη να μας σώσει από τον καρκίνο;

Οπότε οι φωνές κάνουν τους ανθρώπους πιο δυνατούς, τουλάχιστον αναφορικά με το γυμναστήριο. Μια παρόμοια μελέτη του 2014 εξέτασε εάν οι φωνές και οι κραυγές βοηθούσαν τους παίκτες του τένις να χτυπήσουν την μπάλα πιο δυνατά. Συμμετείχαν 32 αθλητές και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ταχύτητα και η ισομετρική δύναμη αυξήθηκαν σχεδόν κατά 5% όταν οι αθλητές κραύγασαν τόσο κατά τη διάρκεια των σερβίς όσο και κατά τη διάρκεια των χτυπημάτων με το forehand.

 

 

Αυτό προσθέτει περισσότερη επιβεβαίωση στην ιδέα ότι οι φωνές κατά την άσκηση σε κάνει πιο δυνατό. Γιατί όμως έχει αυτό το αποτέλεσμα; Ο Sinclair Smith υπέθεσε ότι οι φωνές θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν το αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο ελέγχει την απόκριση πάλης ή φυγής, με αποτέλεσμα μια έκρηξη αδρεναλίνης που βοηθά τις μυϊκές συσπάσεις να γίνουν πιο ολοκληρωμένες και δυνατές.

Μπορεί να είναι ενοχλητικό και να αποσπά την προσοχή σε μερικούς ανθρώπους, ωστόσο είναι αποδοτικό. Οπότε πρέπει να αποφασίσεις. Θα γίνεις ενοχλητικός ή δε θα δεις αποτέλεσμα;



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved