Ποιος παλαβός κάνει ζεστά μπάνια το καλοκαίρι;

Από ότι λένε οι επιστήμονες μάλλον εκείνοι που δεν θέλουν να νιώσουν τον καύσωνα.

Ζεστό μπάνιο και καλοκαίρι δεν πάνε μαζί. Τουλάχιστον όχι στην Ελλάδα. Το καλοκαίρι όπως το γνωρίζουμε περιλαμβάνει εικοσιτετράωρο air-condition στο σαλόνι, τη στιγμή που μόλις έχεις βγει από κρύο μπάνιο με την πετσέτα και αράζεις για έξτρα δροσιά. Και λογικό γιατί εδώ πέρα ούτε Ισλανδία ούτε Αγγλία είμαστε κύριοι να τρέχουμε στις θερμές πηγές λες και είμαστε γιαγιάδες που ψάχνουν αφορμή για ιαματικά λουτρά. Να όμως τελικά που την όλη φάση την είχαμε σκεφτεί λάθος στο μυαλουδάκι μας.

Ένα άρθρο της Washington Post αναφέρει συγκεκριμένα πως αν θέλεις να αντιμετωπίσεις με αποτελεσματικότητα τον καύσωνα, τα ζεστά μπάνια πρόκειται να σε βοηθήσουν. Η έρευνα που δημοσιεύεται αφορά τόσο ανθρώπους άνω των 68 ετών όσο και υγιείς νέους οι οποίοι δοκίμασαν να κάνουν ζεστά μπάνια πριν προπονηθούν 30 με 40 λεπτά την ημέρα. Το κοινό που είχαν και τα 2 γκρουπ ήταν πως μπορούσαν να κοιμηθούν με περισσότερη ευκολία στον καύσωνα, να αντέξουν τη ζέστη γενικότερα, f ενώ οι νέοι έκαναν την προπόνησή τους πιο αποδοτική.

bathing2

Από ότι μάθαμε αυτό που ουσιαστικά βοηθάει είναι ο εγκλιματισμός του σώματος στις νέες συνθήκες - στην προκειμένη περίπτωση στην αλλαγή της πιο ζεστής θερμοκρασίας. Στην περίπτωση της άσκησης μεγαλώνει ο όγκος των ερυθρών αιμοσφαιρίων όπου στη συνέχεια θα μειώσει την πίεση από την καρδιά και θα μας βοηθήσει να ιδρώσουμε πιο εύκολα. F ο ιδρώτας με τη σειρά του αποσυμπιέσει τη θερμότητα από το σώμα, φέρνοντάς το σε ισορροπημένα επίπεδα αναλόγως με την αισθητή θερμοκρασία. Τέλος στην ίδια έρευνα αναφέρεται πως αν συνηθίζεις για 20 λεπτά να μένεις σε μπανιέρα με ζεστό νερό, θα βοηθήσει το σώμα σου να αντέξει περισσότερο τις δύσκολες μέρες του καύσωνα που θα έρθουν.

Βέβαια θα μας πεις ποιος αφήνει την παραλία για κάτι τέτοιο. Αλλά σάμπως τον Αύγουστο μήνα έχει περισσότερη δροσιά εκεί έξω;



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved