Και οι άνδρες εμφανίζουν κιρσούς - Όσα πρέπει να ξέρετε από τον Ειδικό

Ναι, είναι αλήθεια ότι και οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν κιρσούς! Αν και οι κιρσοί είναι μια πάθηση που σχετίζεται κυρίως με τις γυναίκες και το αισθητικό πρόβλημα που τις προκαλεί, αλλά η συγκεκριμένη πάθηση των φλεβών είναι στην πραγματικότητα πολύ συχνή και στους άνδρες, ιδίως καθώς μεγαλώνουν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, έως και το 45% των ανδρών θα εμφανίσουν κιρσούς κάποια στιγμή στη ζωή τους. Πολλοί από αυτούς δεν καταφεύγουν άμεσα στην αντιμετώπιση των κιρσών, ίσως γιατί δεν τους απασχολεί τόσο η εμφάνισή τους. Η φλεβική ανεπάρκεια, όμως, είναι ένα πρόβλημα υγείας που μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί, αφού ενδέχεται να προκαλέσει πόνο, πρήξιμο, ακόμη και έλκος.

Τι οδηγεί στην εμφάνιση κιρσών;

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ποιοι παράγοντες ευνοούν την εμφάνιση των κιρσών: Η καθιστική ζωή, η απουσία της άθλησης στην καθημερινότητα, η παχυσαρκία, καθώς και η κληρονομικότητα. Συμπτώματα όπως οι διατεταμένες φλέβες στα κάτω άκρα ή το πρήξιμο στα πόδια δεν θα πρέπει να μένουν χωρίς ιατρική αξιολόγηση, καθώς η έγκαιρη ανίχνευση προβλημάτων στη λειτουργία των φλεβών διασφαλίζει την καλύτερη ποιότητα της ζωής, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρών προβλημάτων στο μέλλον.

Κιρσοί και φλεβικό σύστημα

Ο ρόλος των φλεβών στα πόδια σας είναι πολύ σημαντικός, καθώς το αίμα που ρέει στην περιοχή των ποδιών αγωνίζεται πάντα ενάντια στη βαρύτητα, προκειμένου να φτάσει πίσω στην καρδιά. Με το πέρασμα των ετών ή σε ιδιαίτερες περιστάσεις, όπως η αποκατάσταση μετά από μια χειρουργική επέμβαση, που αναγκάζει το άτομο να μείνει ξαπλωμένο για αρκετό καιρό, δυσκολεύει τις φλέβες στο να εκπληρώσουν την αποστολή τους και να μετακινήσουν τα αίμα προς τα πάνω. Επιπλέον, όταν στα παραπάνω συνυπάρχει και κάποια «ελαττωματική» βαλβίδα, το αίμα αρχίζει να συγκεντρώνεται στα κάτω άκρα, προκαλώντας έτσι την ανάπτυξη των κιρσωδών φλεβών.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό φλεβικής νόσου ή λαμβάνετε φάρμακα που μπορούν να επηρεάσουν την κυκλοφορία του αίματος, ίσως βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο. Ακόμα, αν δεν αθλείστε συχνά και γενικά η κίνηση απουσιάζει από τη ζωή σας, ο κίνδυνος ανάπτυξης κιρσών αυξάνεται σταθερά με το χρόνο. Η αδράνεια και η παχυσαρκία αυξάνουν ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο για φλεβική νόσο συμπεριλαμβανομένων των κιρσών στα πόδια και της δημιουργίας επικίνδυνων θρόμβων στο αίμα.

 

tsekouras                                                      O γιατρός Τσεκούρας Νικόλαος, MD, ECFMG, PHD, Αγγειοχειρουργός

 

Γιατί οι άνδρες δεν αναζητούν θεραπεία για τους κιρσούς;

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους πολλοί άνδρες δεν αναζητούν θεραπεία για τους κιρσούς είναι η απουσία πόνου. Άλλες φορές, όταν κατά καιρούς νιώθουν κάποια μικρή ενόχληση ή πόνο, είναι συχνό το φαινόμενο να υποθέτουν δεν ευθύνονται οι κιρσοί, αποδίδοντας τον πόνο σε κόπωση των ποδιών ή «τράβηγμα» των μυών, ιδίως μετά από λανθασμένη εκτέλεση ασκήσεων. Ωστόσο, οι κυματιστές, αραχνοειδείς μπλε ή μωβ φλέβες που φαίνονται στα πόδια, δεν αποκλείεται να είναι κιρσοί και πρέπει πάντα να εξετάζονται από τον αγγειοχειρουργό, ακόμη κι αν ο πόνος απουσιάζει. Τέλος, ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι άνδρες συχνά δεν αναζητούν θεραπεία για τους κιρσoύς, είναι γιατί πιστεύουν ότι η φλεβική αυτή νόσος αφορά μόνο τα πόδια των γυναικών. Λάθος! Οι κιρσοί αφορούν τη φλεβική υγεία και των δυο φύλων και μπορούν να δημιουργήσουν εξίσου τα ίδια προβλήματα!

Ενδοφλεβική θεραπεία των κιρσών με laser

Οι κιρσοί πλέον αντιμετωπίζονται οριστικά χάρη σε διάφορες σύγχρονες τεχνικές της αγγειοχειρουργικής, ανάμεσά τους και το ενδοφλεβικό laser. Πρόκειται για μια αναίμακτη επέμβαση, η οποία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, χωρίς τομές και ράμματα. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο ασθενής νιώθει ελάχιστο πόνο, ενώ μπορεί πολύ σύντομα να επιστρέψει στην καθημερινότητά του. Αρχικά, ο αγγειοχειρουργός εισάγει την οπτική ίνα του laser στην πάσχουσα φλέβα και στη συνέχεια, υπό τη καθοδήγηση του υπερήχου, που προσδίδει ασφάλεια και ακρίβεια, τοποθετεί γύρω από αυτή το τοπικό αναισθητικό. Ακολούθως, αποσύρει προοδευτικά την ίνα, διαχέοντας ακτινικά την ενέργεια laser, η οποία και συρρικνώνει ομοιογενώς τα φλεβικά τοιχώματα και σφραγίζει ολοκληρωτικά την πάσχουσα φλέβα. Μετά το κλείσιμο της πάσχουσας φλέβας, η κυκλοφορία αποκαθίσταται μέσα από τις υγιείς φλέβες του δικτύου. Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι άμεσα, ενώ ο ασθενής είναι σε θέση να σηκωθεί, να περπατήσει και να φάει κανονικά αμέσως μετά την επέμβαση.

Πώς να διατηρήσετε τα πόδια σας υγιή

Σε συνεννόηση πάντα με τον αγγειοχειρουργό σας, που θα εκτιμήσει την κατάσταση του φλεβικού σας συστήματος και θα προτείνει την ενδεικνυόμενη θεραπεία, μπορείτε να υιοθετήσετε μια σειρά από συνήθειες που θα βελτιώσουν την υγεία των ποδιών σας. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Αλλαγή στη ρουτίνα γυμναστικής, με το να ακολουθείτε τις κατάλληλες ασκήσεις, σε περίπτωση που έχετε εμφανίσει κιρσούς
  • Μείωση του περιττού βάρους, εάν είστε υπέρβαροι
  • Προσπαθήστε να ανυψώνετε τα πόδια σας συχνότερα, προκειμένου να τονώσετε τη ροή του αίματος προς τα πάνω και ταυτόχρονα να αποσυμφορήσετε τη συγκέντρωση στα κάτω άκρα
  • Αποφύγετε την παρατεταμένη ορθοστασία, αλλά και την πολύωρη καθιστική στάση
  • Χρησιμοποιήστε τις ειδικές κάλτσες συμπίεσης, αν σας τις συστήσει ο γιατρός σας

Ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες, μπορείτε να διατηρήσετε τα πόδια σας σε καλή κατάσταση και να επιβραδύνετε την εξέλιξη της νόσου, προσφέροντάς τους ανακούφιση από την καθημερινή ταλαιπωρία.

Δεδομένου ότι η νόσος των φλεβών είναι προοδευτική, υπάρχουν σαφή πλεονεκτήματα από την έγκαιρη αξιολόγηση και παρέμβαση, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της φυσιολογικής λειτουργίας των φλεβών και της αποφυγής της ανάγκης για εκτεταμένες ιατρικές διαδικασίες στο μέλλον. Η εκτίμηση και η διάγνωση από τον αγγειοχειρουργό είναι το πρώτο και ουσιαστικό βήμα για να διασφαλίσετε την υγεία των ποδιών και της φλεβικής σας κυκλοφορίας.

Τσεκούρας Νικόλαος, MD, ECFMG, PHD, Αγγειοχειρουργός.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.dr-tsekouras.gr ή καλέστε στο 2106215855 , 6977741191, Μιλτιάδου 1, (Κηφισιά) & Ερυθρού Σταύρου 4, Μαρούσι 151 23 (Νοσοκομείο Υγεία).



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved