pexels Καιρός να αποκαταστήσουμε την «κακή» φήμη της πατάτας

Μύθοι και αλήθειες για τις ευεργετικές ιδιότητες που οφείλεις να γνωρίζεις.

Αποτελεί μία από τις σημαντικότερες τροφές του ανθρώπου από τον 16ο αιώνα μέχρι και σήμερα. Στην Ελλάδα χρωστάμε τη δημοφιλία της στον Ιωάννη Καποδίστρια και έπρεπε να περιμένουμε μέχρι το τέλος της Επανάστασης και την άφιξη του πρώτου Κυβέρνητη στη χώρα. Ο Ιωάννης Καποδίστριας την είχε δοκιμάσει κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Ευρώπη κι έκρινε ότι θα ήταν μία βασική και θρεπτική τροφή για τον εξουθενωμένο ελληνικό λαό των μετεπαναστικών χρόνων. Όταν εγκαταστάθηκε στο Ναύπλιο, προσπάθησε να δώσει πατάτες στους χωρικούς, που φιλύποπτοι και συντηρητικοί καθώς ήταν τις πέταξαν στα σκουπίδια.

 

 

Ο Καποδίστριας γνωρίζοντας καλά την ψυχολογία και τις διαθέσεις των συμπατριωτών του και μιμούμενος τον Φρειδερίκο τον Μέγα της Πρωσίας και τον Παρμαντιέ της Γαλλίας, που είχαν μεταχειριστεί παρόμοια κόλπα, περιέφραξε το μέρος όπου ήταν αποθηκευμένες οι πατάτες κι έβαλε σκοπούς να τις φυλάνε μέρα – νύχτα. Την επόμενη μέρα δεν υπήρξε πατάτα ούτε για δείγμα. Σήμερα η πατάτα είναι από τις πιο διαδεδομένες τροφές, ωστόσο υπάρχει υποτίμηση αναφορικά με τις ευεργετικές ιδιότητές της. Συν τοις άλλοις είναι μία φθηνή τροφή και δε θα εκτοξεύσει το budget σου.

Η τηγανητή πατάτα απογειώνεται όταν ξέρεις πώς να τη συνοδεύσεις

Ωστόσο γιατί θεωρείται μία «ευλογία» για το σώμα σου;

Θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος

Σε αντίθεση με όσα πιστεύουμε, οι πατάτες από μόνες του δεν παχαίνουν. Ναι προσφέρουν βάρος όταν τις τηγανίσεις, τις βάλεις βούτυρο, τις συνοδεύσεις με μπέικον ή με τυριά. Αλλά οι πατάτες δεν παχαίνουν απαραίτητα. Είναι η κατανάλωση θερμιδικού πλεονάσματος οποιασδήποτε τροφής που προκαλεί αύξηση βάρους και η κατανάλωση θερμιδικού ελλείμματος οποιασδήποτε τροφής που προκαλεί απώλεια βάρους. Δεν φταίνε οι υδατάνθρακες. Επομένως, μια καλύτερη μέτρηση για την «υγιεινή» ενός τροφίμου από τη μακροοικονομική κατανομή του είναι ο όγκος του σε σχέση με τις θερμίδες του. Οι θερμιδικά πυκνές τροφές σας δίνουν πολλές θερμίδες χωρίς να σας χορταίνουν, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε πεινασμένοι και πιο επιρρεπείς στην υπερκατανάλωση τροφής. Τρόφιμα που έχουν μεγαλύτερο όγκο σε σχέση με τις θερμίδες τους, σε κάνουν να νιώθεις κορεσμό, καθιστώντας ευκολότερο να τρώτε λιγότερο. Οι πατάτες εμπίπτουν σε αυτήν την τελευταία, γεμιστική κατηγορία. Πράγματι, σε μια μελέτη για τον κορεσμό, οι πατάτες βρέθηκαν να είναι τα πιο χορταστικά τρόφιμα, ακόμη περισσότερο από τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες όπως η μπριζόλα.

 

 

Είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά

Τα λαχανικά με έντονο χρώμα τραβούν όλα τα θετικά σχόλια και αφήνουν τις υπόλοιπες τροφές στο περιθώριο. Αλλά αυτό είναι μία τεράστια αδικία. Οι πατάτες, για παράδειγμα, είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Μια λευκή ψητή πατάτα μεσαίου μεγέθους με φλούδα περιέχει:

Βιταμίνη C: 28% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης — περισσότερο από ένα πορτοκάλι

Βιταμίνη Β6: 27% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης

Κάλιο: 26% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης — περισσότερο από μια μπανάνα!

Μαγνήσιο: 12% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης

Το μυστικό για τις τέλειες τηγανητές πατάτες είναι στην κοπή

Είναι καλές για το έντερο

Οι πατάτες μπορούν να συμβάλλουν σε ένα υγιές έντερο χάρη στο ανθεκτικό τους άμυλο. Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένα είδος υδατάνθρακα που δεν μπορεί να διασπαστεί και να αφομοιωθεί από το λεπτό έντερο. Αντίθετα, περνάει στο παχύ έντερο, όπου στη συνέχεια διασπάται από τα βακτήρια του εντέρου. Αυτή η διαδικασία βοηθά επίσης στην παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου που βοηθούν στη θρέψη του μικροβιώματος του εντέρου.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved