Pexels Δεν είναι ποτέ αργά για να παραδεχθείς πως το Tai Chi σου κάνει καλό

Ένας μικρός οδηγός για εκείνους που θέλουν να είναι για πάντα fit.

Το Tai Chi εξασκείται από εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, είναι μία πρακτική γυμναστικής που οφελεί πολλά μέρη του σώματος μας. Μπορεί να έχουμε την εντύπωση πως είναι μόνο μία άσκηση αλλά ίσως να μην γνωρίζουμε πως το Tai Chi είναι φιλοσοφία και τρόπος σκέψης. Αυτή η ήπια μορφή άσκησης βοηθάει και προλαμβάνει χρόνιες παθήσεις και για πολλούς είναι ένας ιδανικός τρόπος να ασκούνται για όλη τους τη ζωή. Το καλό με το Tai Chi είναι πως οι ρυθμοί του είναι πολύ χαμηλοί και ευνοεί ανθρώπους που έχουν χρόνια κινητικά και σωματικά προβλήματα, εξασκείται κάθε μέρα σε πολλά μέρη του κόσμου, αλλά προήλθε από την Κίνα. Όσο κι αν μας φαίνεται παράξενο το Tai Chi είναι μία αρχαία πολεμική τέχνη που όμως έχει εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο μέσα στο χρόνο για να ευνοεί όσους δεν είναι σε θέση να κινούνται γρήγορα και με μεγάλη δύναμη. Ας μιλήσουμε όμως λίγο πιο συγκεκριμένα.

 

 
 

Γιατί πρέπει να έχεις άποψη και στα ρούχα της άσκησης σου;

Το Tai Chi Chuan είναι πολεμική τέχνη ήπιας εξάσκησης που χρησιμοποιείται ενίοτε και για θεραπευτικούς σκοπούς. Επίσης συνήθως ασκείται και για ποικίλους άλλους προσωπικούς λόγους: Είναι μια σκληρή και μαλακή τεχνική πολεμικής τέχνης με αγώνες επίδειξης και ασκήσεις μακροζωίας. Κατά συνέπεια, σε μια πληθώρα μορφών εκπαίδευσης υπάρχουν, παραδοσιακές όπως και μοντέρνες μορφές εκπαίδευσης, που αντιστοιχούν σε αυτούς τους στόχους.

To Tai Chi είναι μία πολεμική τέχνη που ουσιαστικά ξεκουράζει, αναζωογονεί και σου δίνει μία ανάσα σωματική έτσι ώστε να χαλαρώνει το κορμί πιο εύκολα. Οι περισσότερες σύγχρονες μορφές του Tai Chi Chuan αναπτύσσονται ακόμη και σήμερα, τουλάχιστον σε μία από τις πέντε παραδοσιακές σχολές: Chen, Yang, Wu / Hao, Wu, και Sun. Το Tai Chi είναι μία άσκηση για εκείνους που πάσχουν από υπερβολικό άγχος και πολλά προβλήματα όσο αφορά κλειδώσεις και κόκαλα.

 

 
 

Πώς όμως θα το ξεκινήσει κανείς;

Για αρχή πρέπει να βρεις μία σχολή που το εξασκεί. Συνήθως διάφορες σχολές πολεμικών τεχνών από την Κίνα το εξασκούν σαν παράλληλη δράση, ενώ υπάρχουν και σχολές που κάνουν αποκλειστικά Tai Chi. Επίσης πολλά κέντρα γιόγκα έχουν τμήματα με Tai Chi μιας και συνδέεται πολύ με την πρακτική από την Ινδία. Ουσιαστικά είναι μια πρακτική του νου και του σώματος και γι’ αυτό συχνά περιγράφεται και ως διαλογισμός σε κίνηση. Το πιο σημαντικό είναι ότι μπορείς να εξασκήσεις το Tai Chi ακόμα και αν δεν είσαι καθόλου σε φόρμα, ενώ μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιονδήποτε. Μάλιστα, μπορούν να κάνουν αυτού του είδους τις ασκήσεις ακόμα και άνθρωποι που μόλις βγήκαν από ένα χειρουργείο ή βρίσκονται σε αναπηρικό αμαξίδιο.

 

 
 

Πως οργανώνεται μία πολεμική χορογραφία στο σινεμά;

Διαλογισμός σε κίνηση

Μπορεί να φαίνεται πως είναι μία μίξη από πολλές τέχνες κολλημένες μαζί, ακόμη κι έτσι όμως μερικά από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια στον κόσμο παραδέχονται την χρησιμότητα του. Το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Harvard έχει διεξάγει μια σειρά από κλινικές μελέτες για τα οφέλη του Tai Chi, αποδεικνύοντας ότι μπορεί πραγματικά να μας αλλάξει εξωτερικά και εσωτερικά. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Peter M. Wayne, επίκουρος καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Harvard και διευθυντής του Tai Chi Ερευνητικού Προγράμματος Νου-Σώματος στο Ερευνητικό Κέντρο Osher της σχολής του Harvard: ''Μέσω μιας προσεκτικά διεξαγόμενης έρευνας καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για το Tai Chi ως συμπλήρωμα στη συνήθη ιατρική θεραπεία για την πρόληψη και την αποκατάσταση πολλών καταστάσεων που συνήθως συνδέονται με την ηλικία''.

Πάμε όμως να δούμε με λεπτομέρεια τα οφέλη του Tai Chi στο σώμα μας αλλά και στο πνεύμα:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved