Πώς το ηλιοβασίλεμα θα σε βοηθήσει να κοιμάσαι καλύτερα

Δεν είναι μόνο ρομαντικό, αλλά και χρήσιμο.

Πόσες φορές δεν μετάνιωσες την ώρα και τη στιγμή που πήγατε μαζί διακοπές για να πάτε να δείτε ένα ρομαντικό ηλιοβασίλεμα σε κάτι κατσάβραχα ενώ ήσουν πάρα πολύ αραχτός στην παραλία και δεν σε σήκωνε ούτε τσουνάμι; Καλά δεν μιλάμε καν για σκηνικά τύπου Ημεροβίγλι με τους 4503 τουρίστες αγκαλιά ή άλλα χωρίς λόγω δημοφιλή ηλιοβασιλέματα. Κι όμως ήρθε η ώρα να παραδεχτείς ότι για ακόμα μία φορά είχε δίκιο, να της ζητήσεις συγγνώμη και να τρέξετε αμέσως να δείτε ακόμα ένα ηλιοβασίλεμα, για το καλό σας.

Κι όμως μπορείς να ξενυχτάς και να κοιμάσαι σωστά

Τα ηλιοβασιλέματα δεν είναι μόνο ρομαντικά, αλλά και χρήσιμα. Τα έντονα χρώματα που το συνοδεύουν ξυπνούν το βιολογικό μας ρολόι, ή μάλλον το σβήνουν γιατί μέσα από αυτά δίνεται το σύνθημα στο μυαλό μας ότι ήρθε η ώρα για ύπνο και πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε άμεσα

 

 

Πολλά από τα προβλήματα αϋπνίας με ξυπνήματα μέσα στη νύχτα, προέρχονται από το ότι το μυαλό μας μπερδεύεται για το πότε πρέπει να ξυπνήσει επειδή δεν έχει ένα σημείο αναφοράς. Επίσης η ακτινοβολία του ηλιοβασιλέματος, λόγω της χαμηλής γωνίας στην οποία βρίσκεται ο ήλιος δίνει τρομερή ορμονική βοήθεια στον οργανισμό μας. 

Το κόλπο των οδηγών της F1 για να κοιμούνται καλύτερα

Αυτή η έκθεση σε αυτό το φως καθυστερεί την πρώιμη έκκριση μελατονίνης σε προστατεύει από έναν πρόωρο ύπνο και ένα εξίσου πρόωρο ξύπνημα μέσα στη νύχτα. Επίσης αυτό το σταδιακό σβήσιμο του φυσικού φωτός, δίνει το σύνθημα στον εγκέφαλο ότι η μέρα τελειώνει και πρέπει σιγά σιγά να ετοιμάζεται για ύπνο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί η έκθεσή μας σε τεχνητό φωτισμό, φώτα στους δρόμους, ταμπέλες νέον, οθόνες κινητού και υπολογιστή, μας ξεγελούν και μας κρατούν σε εγρήγορση σαν να είναι ακόμα μέρα. Εκεί το ηλιοβασίλεμα μπορεί να λειτουργήσει σαν υπενθύμιση. 

 

 

Τέλος υπάρχει μία ακόμα χρήσιμη λειτουργία του ηλιοβασιλέματος, το ότι εμποδίζει το ξύπνημα μέσα στη νύχτα για τουαλέτα. Ανάμεσα στον πολύ χρήσιμο ρόλο που έχει σαν ρυθμιστής ορμονών, το ηλιοβασίλεμα ρυθμίζει και τη βασοπρεσίνη, ορμόνη που αναφέρεται και ως διουρητική. Το σώμα μας υπό κανονικές συνθήκες ξέρει να κάνει κατακράτηση των ούρων όταν κοιμόμαστε. Όταν όμως το μυαλό μας ξεγελιέται και νομίζει ότι ήρθε ή ώρα για ξύπνημα, τότε είναι και η ώρα για τουαλέτα. Κάπως έτσι τελικά το ηλιοβασίλεμα είναι όντως ρομαντική υπόθεση, απλά δεν το ξέραμε. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved