Τα είδη σωματικής άσκησης που κάνουν καλό στο μυαλό σου

Ακόμα και ελάχιστα λεπτά γυμναστικής κάνουν τη σκέψη σου πιο διαυγή.

Το πόσο άμεσα συνδεδεμένη είναι η σωματική υγεία με την πνευματική διαύγεια είναι κάτι που πρώτοι από όλους το είχαν καταλάβει οι Αρχαίοι Έλληνες με τη γνωστή ρήση, αλλά τα τελευταία χρόνια δημοσιεύονται συνεχώς μελέτες που επιβεβαιώνουν συνεχώς αυτή τη σύνδεση. Η τελευταία είναι από το Journal of Epidemiology and Community Health και είναι η πιο ελπιδοφορα γιατί απευθύνεται ακόμα και στους πιο νωθρούς.

 

 

Ακόμα και η παραμικρή άσκηση, το απλό περπάτημα ή μια βόλτα με ποδήλατο αρκεί για να «γυμναστεί» το μυαλό μας. Ενώ για να δούμε κέρδη στο σώμα μας πρέπει να ιδρώσουμε και να κοπιάσουμε με τα σίδερα, το μυαλό μας είναι πιο ολιγαρκές. Οι ερευνητές του University College του Λονδίνου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 6 με 9 λεπτά άσκησης βοηθούν στην ανάπτυξη της οργάνωσης του εγκεφάλου μας, ενισχύουν τη μνήμη και κάνουν πιο εύκολο τον σχεδιασμό όταν κάνουμε πλάνα ή ασκούμε πνευματική εργασία. 

Η ιστορία ενός τύπου που πάει κάθε μέρα στη δουλειά με το ποδήλατο

Το ενδιαφέρον με αυτά τα ευρήματα είναι ότι επιβεβαιώνουν το πόσο καλό κάνει στο σώμα μας αυτού του είδους η ελαφριά άσκηση και γκρεμίζεται το στερεότυπο που θέλει μόνο τους πολύ αθλητικούς τύπους να έχουν υγιές σώμα. Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι το 20λεπτο περπάτημα είναι ασπίδα προστασίας για την υγεία της καρδιάς αφού ρίχνει τους παλμούς και διευκολύνει το έργο της. 

 

 

Ουσιαστικά αυτό το είδος άσκησης θωρακίζει ταυτόχρονα μυαλό και καρδιά και τα δύο αυτά όργανα σαν χέρια που πλένουν το ένα το άλλο μας κάνουν πολύ πιο ζωντανούς και υγιείς σε όλα τα επίπεδα. Όμως η αλλαγή στην αντίληψη που έχουμε για την άσκηση να είναι ακόμα πιο σημαντική κι από τα ίδια τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών.

Γιατί δεν χρειάζεται να «λιώσεις» για να «στεγνώσεις»

Στους δύσκολους και απαιτητικούς ρυθμούς που ζούμε, με τον ελεύθερο χρόνο να καταλήγει είδος πολυτελείας πιο ακριβό κι από ένα κάμπριο αυτοκίνητο, κανείς δεν έχει χρόνο για γυμναστήρια και ασκήσεις που απαιτούν τουλάχιστον ένα δίωρο κάθε μέρα. Οι έρευνες αυτές δείχνουν ότι δεν χρειάζεται να αναζητούμε τόσο μεγάλα χρονικά κενά ανάμεσα στα πιεστικά μας προγράμματα και ελάχιστα λεπτά ανάμεσα στις υποχρεώσεις μας είναι αρκετά. Το τελευταίο εμπόδιο για μια ολιγόλεπτη μορφή άσκησης που προστατεύει μυαλό και καρδιά είναι μόνο οι προφάσεις, οι δικαιολογίες και τα ψέματα που λέμε στον εαυτό μας. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved