Pexels Πώς το σώμα σου λέει πως χρειάζεται ξεκούραση

Μερικά σημάδια όταν τα βλέπεις απλά πρέπει να ξαπλώσεις στο κρεβάτι.

Το ρητό «η πολύ δουλειά τρώει τον αφέντη» ισχύει και ο αφέντης μας δεν είναι άλλος από το ίδιο μας το σώμα. Σε αυτό χρωστάμε πολλά και χωρίς αυτό δεν θα είμασταν τίποτα, έτσι πρέπει να το προσέχουμε και να διακρίνουμε τα σημάδια που μας στέλνει. Κάθε στιγμή και ώρα το σώμα μας είναι σε εγρήγορση να μας ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις που του συμβαίνουν. Έτσι συμβαίνει και με την υπερκόπωση. Με απλά λόγια η υπερκόπωση είναι το συναίσθημα του να νιώθει κάποιος συνεχώς κουρασμένος. Διαφοροποιείται από το αίσθημα της νύστας ή της υπνηλίας ή το ψυχολογικό αίσθημα της απάθειας αν και αυτά τα συμπτώματα μπορεί να συνοδεύουν την υπερκόπωση.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν μια συνεχόμενη εξάντληση στη καθημερινότητα τους καθώς οι ρυθμοί που ακολουθούν είναι πολύ έντονοι. Το σύμπτωμα της εξάντλησης του οργανισμού μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως είναι κάποια ιογενής λοίμωξη ή η έντονη αθλητική δραστηριότητα. Όταν το άτομο αναφέρει ότι πάσχει από συνεχή έλλειψη ενέργειας και συνεχή κόπωση, τότε αυτό ίσως να οφείλεται σε υπερκόπωση και χρειάζεται να απευθυνθεί σε ειδικό, προκειμένου να διαγνωστεί η αιτιολογία και να ακολουθήσει ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης.

 

 
 

Στρατιωτικές πιέσεις: Πώς θα τις εκτελέσεις χωρίς να διαλύσεις το σώμα σου;

Και μετά έχουμε και το burnout της δουλειάς. Είναι κι αυτός ένας σοβαρός λόγος να πάθει κανείς υπερκόπωση. Το σύνδρομο burnout, όπως το έχουν ονομάσει οι επιστήμονες είναι όταν η επαγγελματική μας ρουτίνα μας έχει κουράσει τόσο πολύ - είτε γιατί δουλεύουμε σκληρά και με άγχος, είτε γιατί την βαριόμαστε υπερβολικά - που δεν μπορούμε να ευχαριστηθούμε ούτε τα διαλείμματά μας. Όσοι «πάσχουν» από αυτό το σύνδρομο αισθάνονται μονίμως κόπωση, νύστα, βαρεμάρα και νευρικότητα. Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν φεύγουν ούτε το Σαββατοκύριακο, και ας το περιμένουν πως και πως.

 

 

Ο υπ′ αριθμόν ένα παράγοντας που προκαλεί αυτή την έλλειψη διάθεσης και μας κάνει να βλέπουμε την δουλειά μας «βουνό» είναι το άγχος. Το υπερβολικό άγχος, λοιπόν, δεν μας αφήνει να απολαύσουμε ούτε τα ρεπό μας. Όλη την εβδομάδα περιμένουμε το Σαββατοκύριακο και μόλις έρθει το Σαββατοκύριακο αγχωνόμαστε για την Δευτέρα. Άρα, δεν ξεκουραζόμαστε όπως θα θέλαμε.

Δες εδώ μερικά από τα σημάδια που σου δείχνει το σώμα σου όταν χρειάζεσαι ξεκούραση:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved