Η διατροφή των αρχαίων Ελλήνων ήταν πραγματικά πολύ «μπροστά»

Είχαν και οι πρόγονοί μας διάσημο πιάτο και σίγουρα δεν περιείχε πιτόγυρο.

Η αρχαία Ελλάδα ήταν το σπίτι των πολεμιστών, των μαχών και των μύθων που εμπνέουν ακόμα και σήμερα τη φαντασία. Τι γίνεται όμως με την καθημερινή ζωή των ανθρώπων που ζούσαν εκεί; τι έτρωγαν και έπιναν οι Αθηναίοι, οι Σπαρτιάτες και οι άλλοι κάτοικοι της Αρχαίας Ελλάδας; Οι πρόγονοι μας «το είχαν» με τα διατροφικά, μάλλον πιο πολύ από εμάς.

Ποιες ήταν οι πηγές τροφής στην Αρχαία Ελλάδα;

Όπως σε όλες τις προβιομηχανικές κοινωνίες, μεγάλο μέρος του φαγητού που έτρωγαν οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν εγχώρια καλλιέργεια. Ό,τι δεν παρήγαγαν τα ίδια τα νοικοκυριά το λάμβαναν από την τοπική αγορά. Ειδικοί «κύκλοι» είχαν φτιαχτεί για τους προμηθευτές ψαριών, κρέατος, κρασιού, τυριού και άλλων σπεσιαλιτέ.

 

 
 

Αρχαία Ελλάδα και τζόγος: Όταν οι πρόγονοί μας έπαιζαν το μέλλον τους σε μία ζαριά

Οι Αθηναίοι, αφού σαν οι άρχοντες μιας αυτοκρατορίας, ήταν ιδιαίτερα τυχεροί στη διατροφή τους. Ο πολιτικός Περικλής ισχυρίστηκε ότι όλα τα προϊόντα του κόσμου ήταν διαθέσιμα. Αν και αυτό ήταν μια μικρή υπερβολή, αν τύχαινε να είσαι καλοφαγάς όμως, η Αθήνα ήταν το μέρος για να ζήσεις.

Ποια ήταν όμως τα πιο δημοφιλή πιάτα των Αρχαίων;

Οι Έλληνες έτρωγαν μόνο δύο γεύματα την ημέρα: ένα αρκετά ελαφρύ γεύμα γύρω στην αυγή που ονομαζόταν άριστον, το οποίο αποτελούνταν από ελιές, τυρί, μέλι, ψωμί και φρούτα. και το δείπνο, το κυρίως γεύμα, αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ.

Δεν υπήρχαν καταστήματα γρήγορου φαγητού ή εστιατόρια, αλλά αν αισθανόσασταν πεινασμένοι το πρωί, θα μπορούσατε πάντα να πάρετε το αντίστοιχο σουβλάκι από έναν πλανόδιο πωλητή. Αποτελούνταν από κομμάτια λαχανικών και κομμάτια κρέατος σε ένα ψωμί, όπως συμβαίνει σήμερα.

 

 
 

Το ψωμί, το ελαιόλαδο, τα λαχανικά, το μέλι, η σούπα, ο χυλός, τα αυγά και ο πατσάς –μια σούπα από το στομάχι μιας αγελάδας ή προβάτου– ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή τρόφιμα. Το ψωμί παρασκευαζόταν από μείγμα κριθαριού, κεχριού, βρώμης και σιταριού. Ο αρακάς και τα φασόλια ήταν άφθονα, όπως και τα φρούτα και οι ξηροί καρποί.

Το κρέας και το ψάρι ήταν μια σπανιότητα που μόνο οι πλούσιοι μπορούσαν να απολαύσουν σε καθημερινή βάση. Τα πουλιά, τα παστά ψάρια και τα θαλασσινά όπως το χταπόδι, το καλαμάρι, ο γαύρος, τα στρείδια και τα χέλια ήταν επίσης είδη πολυτελείας.

Εδώ μπορείς να δεις ποια ήταν μερικά από τα αγαπημένα τους πιάτα:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved