Μήπως τρώμε μεγαλύτερες μερίδες από αυτές που μας χορταίνουν;

Κάναμε μία παρατήρηση: οι μερίδες στο πιάτο σου είναι για τέρατα.

Οι Ιάπωνες έχουν ένα ρητό: hara hachi bun me. Σημαίνει να τρως μέχρι να μην είσαι 100% χορτάτος. Αυτή είναι και η λύση τους για το πάχος. Ένα καλό σύστημα για να μην τρως μέχρι να σκάσεις. Η μυθική "λέσχη καθαρού πιάτου" έχει ένα σύνθημα: Τελειώστε το φαγητό που έχετε μπροστά σας, ώστε τίποτα να μην πάει χαμένο. Τι γίνεται όμως αν έχετε πάρα πολύ φαγητό μπροστά σας, σε κάθε γεύμα, σχεδόν 3.600 θερμίδων την ημέρα; Όχι και τόσο καλό για τη σιλουέτα σου σίγουρα. Οπότε αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να κόψεις λίγο τις μερίδες του φαγητού, να τις κάνεις λίγο πιο “λεπτές”. Οι Γιαπωνέζοι τρώνε μέχρι το 80% του στομαχιού τους. Κι αυτό είναι που σώζει πολλά. Στην προσπάθειά σου για απώλεια βάρους και τοπικού λίπους, σημασία δεν έχει μόνο η ποιότητα του φαγητού σου αλλά και η ποσότητα που βάζεις στο πιάτο σου σε κάθε γεύμα. Δεν είναι ανάγκη να γεμίζεις το πιάτο μέχρι πάνω λες και είναι πολυκατοικία. Προσπάθησε να βάζεις κάθε φορά και πιο λίγο έτσι ώστε να παίρνεις λιγότερες θερμίδες.

 

 
 

Θες να αδυνατίσεις; Οι Ιάπωνες ξέρουν τον τρόπο

Το στομάχι σου χρειάζεται περίπου 20 λεπτά ώστε να πει στον εγκέφαλο ότι είναι γεμάτο. Αν νιώθεις ακόμα πείνα, φάει περισσότερη σαλάτα. Οι περισσότεροι έχουν τη συνήθεια να καταναλώνουν ο,τι υπάρχει στο πιάτο τους άσχετα με το πόσο μεγάλη ήταν η μερίδα κι αν νιώθουν υπερβολικά φουσκωμένοι μετά. Μία καλύτερη στρατηγική είναι να τρως μέχρι εκεί που νιώθεις πλήρης, όχι φουσκωμένος. Αν καταναλώνεις φαγητό απ’έξω, μετέφερε τη σωστή για εσένα ποσότητα σε ένα πιάτο και άφησε το υπόλοιπο για κάποια άλλη στιγμή ή και για καθόλου. Μετά κάθισε και απόλαυσε με την ησυχία σου το γεύμα σου. Γέμισε όσο θέλεις το πιάτο σου με λαχανικά και σαλάτα ή μπορείς να απολαύσεις ένα μεγάλο πιάτο σούπας γιατί τα συγκεκριμένα τρόφιμα – φαγητά που είναι πλούσια σε νερό και χαμηλά σε λίπος και θερμίδες - δεν παχαίνουν. Έτσι, η μεγάλη ποσότητα σε αυτή την περίπτωση δεν είναι πρόβλημα. Χρησιμοποίησε μικρότερο πιάτο για τα γεύματα σου. Λιγότερος διαθέσιμος χώρος στο πιάτο σου σημαίνει αυτομάτως και μικρότερη μερίδα. Ακόμα κι αν παραγγείλεις κάποιο γεύμα εκτός, επίλεξε το μικρότερο μέγεθος. Έτσι θα απολαύσεις με λιγότερες τύψεις ακόμα και ένα πλούσιο σε θερμίδες γεύμα.

 

 
 

Αγόρασε ή φτιάξε παχυντικά φαγητά σε ατομική συσκευασία ή μερίδα. Για παράδειγμα, την επόμενη φορά προτίμησε ένα παγωτό της αρεσκείας σου σε ατομική συσκευασία και όχι οικογενειακή, ή όταν μαγειρέψεις pancakes, μην φτιάξεις για παραπάνω άτομα από αυτά που έχεις υπολογίσει, ώστε να μην περισσέψουν και μπεις στον πειρασμό να τα φας. Επίσης ένα άλλο κόλπο είναι να πίνεις ένα ποτήρι νερό πριν το φαγητό. Πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι νερό πριν το φαγητό σας. Με τον τρόπο αυτό γεμίζετε την κοιλιά σας και έτσι αποφεύγετε την υπερφαγία. Επίσης, μερικά από τα συμπτώματα της αφυδάτωσης μπορεί να είναι αυτά που προκαλούν γουργουρητό στην κοιλιά σας. Έτσι πίνοντας λίγο νερό πριν από το φαγητό μπορεί να μειώσετε την "πείνα" σας σημαντικά.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved