Γιατί ο ήλιος σου κάνει καλό πέρα από ηλιοθεραπεία

Μερικοί λόγοι που πρέπει να το ρίξεις στο μαύρισμα και όχι απαραίτητα για να πάρεις χρώμα..

Πολλοί έχουν παρεξηγήσει τον ήλιο, ειδικά το καλοκαίρι. Σίγουρα η τρύπα του όζοντος δεν είναι κάτι καλό για το δέρμα μας, από την άλλη όμως έχουμε ανάγκη τα οφέλη που μας προσφέρει ο ήλιος.

Τελικά ξεκουράζεσαι με τις τριήμερες αποδράσεις ή χρειάζεσαι 15 μέρες άδεια;

Γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου» ή «της λιακάδας», η βιταμίνη D παράγεται όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα.

 

 
 

Μάλιστα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την διατήρηση της καλής υγείας. Γι’ αυτό και οι σύγχρονες μελέτες της δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα για το σύνολο του γενικού πληθυσμού.

Παρόλα αυτά, στην ηλιόλουστη Ελλάδα όπως και στις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, συμβαίνει το εξής παράδοξο: αντί να υπάρχει πλεόνασμα, ένας στους δύο  συμπολίτες μας έχει έλλειψη της πολύτιμης αυτής βιταμίνης σε σχέση με τους Βορειοευρωπαίους.

Ο ζεστός καιρός που επικρατεί το τελευταίο διάστημα (για καλή μας τύχη) συνέπεσε και με χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοϊού οπότε σιγά σιγά μπορούμε να χαρούμε τις όμορφες μέρες που έρχονται.

 

 
 

Γιατί όμως αισθανόμαστε όμορφα - αρκετοί τουλάχιστον - όταν κάνουμε ηλιοθεραπεία ή γενικά όταν καθόμαστε στον ήλιο; Ποια είναι τα οφέλη και ποια η επιστημονική εξήγηση που υπάρχει.

Εξίσου ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι έλλειψη ή ανεπάρκεια στη «βιταμίνη του ήλιου» παρουσιάζουν όλες οι ηλικίες του πληθυσμού στη χώρα μας. Τα δε ποσοστά αυξάνονται κατακόρυφα στους ηλικιωμένους και στις γυναίκες.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved