pexels Πού βρίσκεται ο δεύτερος «εγκέφαλος» στο σώμα μας;

Δεν το γνωρίζει κανείς κι όμως υπάρχει.

Τον εγκέφαλο στο κεφάλι μας τον γνωρίζουμε όλοι. Θέλω να πιστεύω τέλος πάντων. Πρόκειται για εκείνο το κεντρικό νευρικό σύστημα που αποτελείται από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Αυτό το δίκτυο νεύρων, νευρώνων (νευρικών κυττάρων) και νευροδιαβιβαστών (χημικές ενώσεις, οι οποίες χρησιμεύουν στη μεταβίβαση πληροφοριών από έναν νευρώνα στον επόμενο) εκτείνεται από τον εγκέφαλο σε όλα τα κύρια όργανα του σώματός μας.

Αλλά σχεδόν κανείς δεν γνωρίζει πως υπάρχει και ένας δεύτερος εγκέφαλος στο σώμα μας. Μάλιστα βρίσκεται εκεί που δεν το περιμένει σχεδόν κανείς.

Πρόκειται για τον εγκέφαλο στην κοιλιά. Ονομάζεται «Εντερικό Νευρικό Σύστημα» και βασίζεται στον ίδιο τύπο νευρώνων και νευροδιαβιβαστών με του κεντρικού νευρικού συστήματος και γι΄ αυτό ορισμένοι επιστήμονες του έδωσαν το όνομα: “Δεύτερος εγκέφαλος”. Εκτείνεται δε κατά μήκος ολόκληρου του πεπτικού συστήματος – από τον οισοφάγο μέχρι τον πρωκτό.

 

 

Αυτός ο “δεύτερος” εγκέφαλος, σε επικοινωνία με τον εγκέφαλο στο κεφάλι μας, παίζει καθοριστικό ρόλο σε ορισμένες ασθένειες στο σώμα μας και στη συνολική ψυχική υγεία μας. Επομένως, αυτή η “διασταύρωση” στην επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του πεπτικού συστήματος ανοίγει νέους δρόμους στη διερεύνηση των ασθενειών.

Τώρα λοιπόν οι ιατρικοί ερευνητές που μελετούν καταθλιπτικά συμπτώματα, τη νόσο Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ, τον αυτισμό, την πλάγια μυατροφική σκλήρυνση, τη Σκλήρυνση κατά πλάκας, τον πόνο, το άγχος και άλλες νευρολογικές καταστάσεις, αρχίζουν να εξετάζουν τι συμβαίνει και στα έντερα των ασθενών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ψυχοθεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην ελάττωση της επίμονης γαστρεντερικής δυσφορίας (distress), περιλαμβάνουν:

Θεραπεία χαλάρωσης.

Γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT).

Εκπαίδευση χαλάρωσης κατευθυνόμενη από το έντερο. Αυτός είναι ένας συνδυασμός βαθιάς χαλάρωσης με θετικές συστάσεις εστιασμένες στη γαστρεντερική λειτουργία GI.

Βιο-ανάδραση. Αυτή η τεχνική θεραπείας διδάσκει σε έναν ασθενή πώς να ελέγχει τις αυτόματες αποκρίσεις του σώματος.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved