Η πρώτη άσπρη τρίχα εκεί κάτω είναι μαχαίρι στην καρδιά

Αν νομίζεις ότι η καράφλα καταστρέφει ψυχολογίες σκέψου το πάλι.

Προφανώς και η πρώιμη τριχόπτωση και περισσότερο η αραίωση, είναι από τα πρώτα σοκ που δέχεται κάθε άντρας που αγαπάει τα μαλλιά του. Λογικό δεν είναι; Ξαφνικά βλέπεις τρίχες στο μπάνιο, στο πάτωμα, στο νεροχύτη. Τις βλέπεις παντού εκτός από το κεφάλι σου και αναρωτιέσαι γιατί είναι τόσο άδικη η μοίρα, που ίσως με το ζόρι να έχεις πατήσει τα 25 αλλά αρχίζεις τόσο γρήγορα να χάνεις μαλλιά. Να πούμε όμως και αυτό; Είναι πλέον κάτι σύνηθες.

Πέραν του ότι οι γυναίκες τρελαίνονται για ξυρισμένα κεφάλια με μούσια, η φαλάκρα είναι μία κατάσταση που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο μέρος των αντρών στον κόσμο. Είσαι απλά άλλος ένας άντρας που πρέπει να μάθει να αντέχει την πικρή αλήθεια. Τι έρχεται αμέσως μετά; Το άσπρισμα. Στα μαλλιά και στα γένια. Βλέπεις τις φαβορίτες, βλέπεις τους κροτάφους και μία μέρα σηκώνεσαι από το κρεβάτι και έχεις ασπρίσει για τα καλά. Οι γυναίκες σου λένε «γοητεία είναι», αλλά αυτό στο μυαλό του καθενός διαφέρει. Τίποτα όμως, μα τίποτα, δεν πονάει όσο η πρώτη λευκή τρίχα εκεί κάτω.

Θα μου πεις «Γιατί να μην ξυρίσεις την περιοχή ρε φίλε;». Ωραία όλα αυτά και λύσεις υπάρχουν, αλλά δεν γίνεται να μην σου χαλάει την διάθεση. Να μην σε προβληματίζει. Για τον δερματολόγο Γιάννη Παπανικολάου ωστόσο, ανδρολόγο και ουρολόγο, αυτές οι ανησυχίες μας δεν είναι τίποτε άλλο παρά το πλήρωμα του χρόνου – και όχι μόνο. Και ίσως και να γελάει από μέσα του με τις ανησυχίες μας. «Αρχικά είναι σημαντικό να καταλάβει κανείς γιατί ασπρίζουμε. Ουσιαστικά πρόκειται για την ελάττωση της μελανίνης στην τρίχα. Όταν τα επίπεδα χαμηλώνουν με την πάροδο του χρόνου, η τρίχα γίνεται γκρίζα και στη συνέχεια άσπρη» λέει ο γιατρός.

Υπάρχει ωστόσο και κάτι το παρήγορο. Όποιος πρόλαβε να πέσει ήδη σε κατάθλιψη με την ατάκα «πάροδο του χρόνου», ο γιατρός τονίζει πως το χρώμα της τρίχας σε οποιοδήποτε σημείο δεν συμβαδίζει απαραίτητα με τα γηρατειά, καθώς υπάρχει ένας άλλος παράγοντας: η κληρονομικότητα.  

«Να πούμε πως δεν υπάρχει ο μύθος της λευκής τρίχας σε μία ημέρα από την στεναχώρια. Εμείς δεν την βλέπουμε γιατί δεν έχει μεγαλώσει σε σημείο να είναι ορατή, αλλά η απόχρωσή της έχει καθοριστεί αρκετό χρονικό διάστημα νωρίτερα».

Ωστόσο, για να είμαστε ειλικρινείς, το όλο θέαμα φαντάζει κάπως μακάβριο. Αυτή η τρίχα, στο σημείο που βγαίνει, σε κάνει να νιώθεις πως η σεξουαλική σου ζωή έχει τελειώσει. Πώς έφτασε η μεγάλη στιγμή που κάποιος ανδρολόγος θα πρέπει να σου γράψει χάπια για να μπορέσεις να…ανταπεξέλθεις στις υποχρεώσεις σου. Ο γιατρός ωστόσο είναι κάθετος σε αυτό. «Μεγαλύτερο πρόβλημα στύσης θα αντιμετωπίσει κανείς από την κακή διατροφή, την παχυσαρκία και το κάπνισμα, παρά από μία ή περισσότερες λευκές τρίχες. Μην άγχεστε, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου».

Καλά όλα αυτά, αλλά τουλάχιστον να βρούμε μία καλή δικαιολογία για τη γυναίκα μας. Ή να της δώσουμε να διαβάσει το κείμενο.

* Ευχαριστούμε τον ανδρολόγο Γιάννη Παπανικολάου για τις πολύτιμες δηλώσεις του.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved