Οι βόλτες στο βουνό κάνουν καλό στην υγεία

Τόσο καλό που οι γιατροί άρχισαν να τις συνταγογραφούν.

Είναι κυριολεκτικά αναρίθμητες οι έρευνες που αποδεικνύουν τα οφέλη στην υγεία όταν περνάμε χρόνο στη φύση. Τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά, ο οργανισμός μας κάνει κάποιου είδους reset. Έχει παρατηρηθεί ότι όσοι κάνουν κάποιου είδους δημιουργικό επάγγελμα και νιώθουν ότι δεν έχουν έμπνευση, είναι κουρασμένοι, νυστάζουν και είναι burnt out από την καθημερινή παραμονή πίσω από μία οθόνη, μια επίσκεψη κοντά στο φυσικό περιβάλλον, έχει τρομερά ευεργετικά αποτελέσματα. 

Εμπειρικά ήταν κάτι που ο κόσμος το ήξερε ήδη από τον προηγούμενο αιώνα με την έκρηξη της αστυφιλίας που έφερε και τις πρώτες οργανωμένες εξορμήσεις στα περιαστικά δάση. Δυστυχώς ο εγκλωβισμός του ανθρώπου στο αστικό περιβάλλον έχει κάνει ακόμα πιο επισταμένη την ανάγκη για επαφή με τη φύση και από τη στιγμή που αυτή δεν είναι και τόσο εύκολη, βρέθηκε ένας άλλος τρόπος για να ενθαρρυνθεί.

 

 

Στον Καναδά μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι ενήλικες ζουν το 93% του χρόνου τους μέσα σε κλειστούς χώρους και αυτό λειτούργησε σαν καμπανάκι κινδύνου για το σύστημα υγείας της χώρας. Το πρόγραμμα PaRx επιτρέπει στους γιατρούς να συνταγογραφούν επισκέψεις σε εθνικούς δρυμούς σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη.  

Το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά πριν από μερικά χρόνια, αλλά τώρα γνώρισε άνθιση λόγω του υποχρεωτικού εγκλεισμού της πανδημίας. Η μακρά παραμονή στο σπίτι έφερε αυξημένα επίπεδα στρες και σωματικού βάρους φέρνοντας το πρόγραμμα των συνταγογραφούμενων επισκέψεων στη φύση και στις ΗΠΑ. 

 

 

Στο πρόγραμμα Park Rx συμμετέχουν περίπου 100 εθνικοί δρυμοί στην Αμερική και οι κάτοικοι μπορούν να επιλέξουν αυτόν που βρίσκεται πιο κοντά τους για μια σύντομη βόλτα μισής ώρας κάθε εβδομάδα. Στον Καναδά το πρόγραμμα συνταγογράφησης περιλαμβάνει τη δωρεάν διάθεση εισιτηρίων για όσους μένουν κοντά σε κάποιον εθνικό δρυμό. Πρόκειται για δάση όπως το Pacific Rim National Park Reserve ή το Glacier National Park. Το κόστος εισόδου σε αυτά είναι 72 δολάρια, άρα το δωρεάν εισιτήριο είναι ένα μεγάλο δέλεαρ. 

Οι γιατροί δεν πιστεύουν ότι αυτές οι επισκέψεις θα λύσουν σαν μαγικό ραβδί το χρόνιο στρες και όλα τα άλλα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί από τη δουλειά του γραφείου. Ωστόσο αυτά τα κίνητρα ίσως αποκαταστήσουν τη αποξενωμένη μας σχέση με τη φύση. Αν δυσκολευόμαστε να πάμε εμείς στο κοινό, δεν χρειάζεται να έρθουν αυτά σε εμάς, αρκεί να μας συνταγογραφήσουν μια επίσκεψη οι γιατροί μαζί με λίγες μέρες αναρρωτική, αυτό σίγουρα θα δουλέψει. 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved