Μερικές συμβουλές που θα σε ακολουθούν για μία ζωή.

Το να πάρεις κιλά είναι το εύκολο σε αυτή τη ζωή, το να τα χάσεις όμως είναι μία άλλη ιστορία, πολύ πιο πονεμένη. Σίγουρα όλοι μας κάποτε στη ζωή μας μπορεί να έχουμε πάρει κάποια παραπανίσια κιλά που να μην μπορούμε μετά να τα χάσουμε εύκολα. Μία από αυτές τις περιόδους ήταν κι όταν πηγαίναμε στο στρατό φαντάροι. Όλη μέρα σουβλάκια και καθισιό.

Κι όμως και στην κανονική ζωή όμως παίρνουμε συνέχεια και κατά καιρούς πολλά κιλά τα οποία μετά δύσκολα τα χάνουμε.

 

 

Τι έδειξε η έρευνα όμως;

Τα νέα δεν είναι καλά. Μια έκθεση που “έπαιξε” σε πολλά πρωτοσέλιδα πρόσφατα, δείχνει ότι η μόνιμη απώλεια βάρους είναι μη πραγματοποιήσιμος στόχος.

Δεκαετίες κλινικών ερευνών, πρωτοβουλιών από αρμόδιους φορείς και προσωπικών προσπαθειών πάνω στη σωστή διατροφή και την άσκηση δείχνουν να πέφτουν στο κενό.

 
 
 

Σίγουρα, οι άνθρωποι μπορούν να χάσουν βάρος, ανά πάσα στιγμή –και σχετικά εύκολα. Όμως δεν μπορούν να χάσουν όσο χρειάζεται να χάσουν και μάλιστα να το χάσουν μια για πάντα.

Μια ανασκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας δείχνει ότι σχεδόν κάθε άνθρωπος που συμμετέχει σε πιστοποιημένα προγράμματα απώλειας βάρους ανακτά όλα τα χαμένα κιλά του μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Ως μέσος όρος έχει καταγραφεί μια μείωση που φτάνει το 3% του αρχικού σωματικού βάρους. Αυτό σημαίνει πως αν ήσουν 125 κιλά και τηρούσες μια συστηματική και ελεγχόμενη δίαιτα, έπειτα από πέντε χρόνια θα ζύγισες 120 κιλά –στην καλύτερη περίπτωση.

Εν πρώτοις, μπορεί να μην ακούγεται τρομερό, αλλά για τους επιστήμονες έχει διαφορετική ερμηνεία. Σύμφωνα με μια μελέτη που διενεργήθηκε από τα Weight Watchers, οι μισοί από όσους ακολούθησαν τα ειδικά προγράμματα δίαιτας της συγκεκριμένης εταιρείας ήταν τουλάχιστον 5% ελαφρύτεροι από κιλά μέσα σε πέντε χρόνια (αν και τα δυο πρώτα χρόνια κατέγραφαν απώλεια βάρους πολύ πάνω από το 13%).

 

 
 

Συγκρινόμενα με τις «επίσημες», κλινικές τιμές του 3%, τα αποτελέσματα των διατροφικών προγραμμάτων των Weight Watchers έμοιαζαν με θρίαμβο. Και, μολονότι ο πήχης μοιάζει χαμηλός, στην πραγματικότητα μεταφράζεται ως εξής: σταδιακά ο παχύσαρκος μετατρέπεται σε υπέρβαρο και ο υπέρβαρος σε κανονικό.

©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved