Κι όμως οι μονομάχοι δεν έτρωγαν τόσο όσο νομίζεις.

Οι μονομάχοι ήταν οι σούπερ σταρ αθλητές της Αρχαίας Ρώμης, και συχνά απεικονίζονται σε ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές σαν να έχουν φτάσει τη σωματική διάπλαση σε άλλο επίπεδο.

Αλλά όπως εξηγεί η σεφ Sohla El-Waylly σε ένα νέο βίντεο στο History Channel, η πιο πιθανή πραγματικότητα είναι ότι οι μονομάχοι ήταν λάτρεις υδατανθράκων που έτρωγαν μόνο για δύναμη, όχι για εικόνα ή αισθητική.

 

 

«Η δίαιτά τους πλούσια σε υδατάνθρακες τους βοήθησε να πάρουν την ενέργεια που χρειάζονταν, αλλά θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι τα κορμιά τους δεν ήταν τόσο σμιλεμένα όσο τους φαντάζονταν», λέει. «Αυτό ήταν πραγματικά πολύ χρήσιμο στην αρένα, γιατί το λίπος βοήθησε να μετριαστούν τα χτυπήματα στον αγώνα».

 

 
 

Δεν ακούγεται παράλογο, παράλογη είναι όλη εκείνη η προπαγάνδα που γίνεται με τις ταινίες τους Χόλυγουντ και τα κορμιά που είναι λες και βγήκαν από γυμναστήριο.

Στο βίντεο, η El-Waylly παίρνει μια συνταγή που θα ήταν ένα βασικό στοιχείο στη διατροφή του αρχαίου μονομάχου.

Η συνταγή είναι από το Appicius, το παλαιότερο εναπομείναν βιβλίο μαγειρικής στον δυτικό κόσμο, και αποτελείται από ρεβίθια, φακές, μπιζέλια, κριθάρι χωρίς ξεφλούδισμα, σέσκουλα, πράσα, κόλιαντρο, άνηθο, τεύτλα, σπόρους μάραθου, ρίγανη, φύτρα λάχανου και ελαιόλαδο.

Ενώ το κρέας θα είχε θεωρηθεί η ιδανική τροφή για την οικοδόμηση μυών και δύναμης, ήταν φθηνότερο και πιο πρακτικό να ταΐζουμε τους μονομάχους αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί τώρα ως vegan ή φυτικής διατροφής. «Στα ρωμαϊκά χρόνια το έλεγαν χυλό», λέει, «αλλά κοιτάζοντας γύρω τώρα, αυτό είναι περισσότερο ένα μπολ με σιτηρά».

©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved