Έρευνα: Όσοι γυμνάζονται έχουν και λιγότερο άγχος

Σύμφωνα με μια σουηδική έρευνα δεν υπάρχει καλύτερο φάρμακο από την cardio.

Τα οφέλη της γυμναστικής στο σώμα δεν χρειάζονται ιδιαίτερη εξήγηση, ωστόσο μια έρευνα έρχεται να μας πει ότι η συστηματική άσκηση έχει να δώσει και στην ψυχική μας υγεία και ειδικά στο στρες. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Lund έκανε μια μακροχρόνια έρευνα πάνω στην ψυχική υγεία 200.000 διαφορετικών Σουηδών, δίνοντας έμφαση σε όσους συμμετείχαν στο Vasaloppet. To Vasaloppet είναι ένας μαραθώνιος αγώνας σκι περίπου 90 χιλιομέτρων που συγκεντρώνει χιλιάδες συμμετέχοντες κάθε χρόνο και φέτος έκλεισε τα 100 του χρόνια ως διοργάνωση.  

Επειδή το Vasaloppet είναι ένας πολύ απαιτητικός αγώνας ο οποίος προϋποθέτει συνεχή και καλή προπόνηση, οι συμμετέχοντες είναι μια καλή «δεξαμενή» ανεύρεσης αθλητικών τύπων. Επίσης οι συμμετέχοντες είναι κυρίως Σουηδοί και με βάση τα ονόματά τους είναι εύκολο για τους ερευνητές να τους συνδέσουν με το ιατρικό τους ιστορικό. 

 

 

Όταν οι ερευνητές ολοκλήρωσαν τη συλλογή των αθλητικά ενεργών συμπατριωτών τους, έκαναν το ίδιο και για άλλους 200.000 που ήταν μάλλον νωθροί. Τα αποτελέσματα ήταν κάτι παραπάνω από αποκαλυπτικά. Οι σκιέρς είχαν σημαντικά χαμηλότερη πιθανότητα ανάπτυξης αγχώδους διαταραχής σε σχέση με τους μη-σκιέρς. Ακόμα και οι βετεράνοι που είχαν να τρέξουν στον αγώνα για πάνω από 20 χρόνια συνέχιζαν να ζουν μια ζωή με περισσότερη ηρεμία κάτι που δείχνει και τα μακροχρόνια οφέλη της καλής φυσικής κατάστασης. 

 

 

Τα συμπεράσματα της έρευνας καταλήγουν στο ότι η ένταξη της cardio άσκησης στην καθημερινή μας ρουτίνα είναι ο πιο οικονομικός τρόπος θωράκισης της ψυχικής μας υγείας, ακόμα και σε ορίζοντα 20 και πλέον ετών. Σύμφωνα με τον Dr. Brundin, επικεφαλής των ερευνητών, η άσκηση αυτή δεν χρειάζεται να είναι σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Ακόμα κι ένας περίπατος μισής ώρας κάθε μέρα προσφέρει μια καλή εγρήγορση στον οργανισμό και τον απαλλάσσει από το στρες της καθημερινότητας. 

Τώρα αν έχετε επηρεαστεί από το χαμηλό βαρομετρικό των ημερών και τις εικόνες από τα χιονοδρομικά κέντρα, τότε βάλτε κι εσείς τα χιονοπέδιλά σας και ορμήξτε στις χιονισμένες βουνοπλαγιές.   

 ©2016-2023 Ratpack.gr - All rights reserved