Έρευνα: Γιατί θέλουμε να πίνουμε μετά τη γυμναστική

Ποιος να το περίμενε ότι αλκοόλ και άσκηση πάνε χέρι-χέρι.

Θεωρούμε δεδομένο ότι η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με ένα lifestyle ας πούμε λίγο πιο χαλαρό και σίγουρα όχι ταιριαστή σε όσους αθλούνται συστηματικά και γενικά ακολουθούν έναν πιο υγιή τρόπο ζωής. Μέχρι που έρχονται τα επιστημονικά δεδομένα και γκρεμίζονται τα στερεότυπα και όσα νομίζαμε ως δεδομένα. 

 Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Medicine & Science in Sports & Exercise, οι άντρες οι οποίοι δίνουν βάρος στην αερόβια άσκηση εμφανίζουν διπλάσιες πιθανότητες για κατανάλωση μιας μέτριας ποσότητας αλκοόλ. Με τον όρο μέτρια ποσότητα εννοούν έως και 14 ποτά την εβδομάδα, με τους λιγότερο fit άντρες να πινουν στατιστικά λιγότερα ποτά.

 

 

Η έρευνα διεξήχθη από το Cooper Institute του Dallas και εξετάστηκαν δεδομένα από περίπου 40.000 άντρες που συνηθίζουν να τρέχουν στον διάδρομο και απάντησαν σε ερωτήσεις γύρω από τις συνήθειές τους όταν πίνουν. 

Η έρευνα κατέληξε στο ανέλπιστο συμπέρασμα ότι όσο πιο καλή φυσική κατάσταση έχουν οι Αμερικάνοι, τόσο μεγαλύτερη προδιάθεση έχουν για αλκοόλ. Αυτό είναι κάτι που παρατηρήθηκε και στα πιο γερά ποτήρια. Ακόμα και οι άντρες που πίνουν πάνω από 15 ποτά κάθε εβδομάδα, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για καλή φυσική κατάσταση. 

 

 

Τα ανέλπιστα αυτά αποτελέσματα δεν προκάλεσαν έκπληξη μόνο σε εμάς, αλλά και στους ερευνητές. Για την ώρα δεν έχουν καταλάβει πώς ακριβώς σχετίζεται η άσκηση με την επιθυμία για αλκοόλ, ειδικά αν σκεφτούμε ότι οι fit άντρες αποφεύγουν το κάπνισμα, το fast food και οτιδήποτε άλλο λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας στα αποτελέσματα της άσκησης. 

Από την άλλη ξέρουμε ότι ενώ η κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι και η πιο υγιεινή επιλογή που μπορεί να κάνει κάποιος, είναι σίγουρα μια ιδιαιτέρως κοινωνική. Σε πολλές περιπτώσεις ομαδικής άθλησης και σπορ, μια μπίρα μετά είναι σχεδόν παράδοση. Είναι η ίδια παράδοση που θέλει και τις αντροπαρέες να παρακολουθούν έναν αγώνα στην τηλεόραση μαζί με μερικές μπίρες. 

 

 

Μια άλλη υπόθεση εργασίας από τους ερευνητές, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της περαιτέρω έρευνας, είναι ότι το αλκοόλ προσλαμβάνεται υποσυνείδητα ως μια μορφή επιβράβευσης μετά από ένα επιτυχημένο session άσκησης. Η ευφορία που δίνουν μερικά ποτά είναι το «τυράκι» που χρειάζεται το μυαλό μας για να πάμε ένα βήμα πιο πέρα τα όριά μας και από ότι φαίνεται μάλλον δουλεύει το κόλπο. 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved