Πώς η κατάθλιψη και το άγχος σου στερούν χρόνια από τη ζωή σου

Ψυχική και σωματική υγεία δεν ήταν ποτέ πιο αλληλένδετες έννοιες.

Η αλήθεια είναι πώς δεν χρειάζεται κάποια ειδική έρευνα για να καταλάβεις ότι αυτές οι δύο έννοιες σχετίζονται. Οι πονοκέφαλοι, οι στομαχόπονοι, οι ναυτίες, οι διαταραχές ύπνου είναι από τις πιο συνηθισμένες επιπτώσεις του άγχους και της κατάθλιψης. Κι όμως αυτά είναι μόνο προμηνύματα του βάρους στη σωματική υγεία, η κατανάλωση αλκοόλ και άλλες καταχρήσεις έπονται.

 

 

Μια έρευνα του Δρ David Spiegel της ιατρικής σχολής του Stanford έρχεται να δώσει περισσότερα στοιχεία για τη σχέση μεταξύ σωματικής και ψυχικής υγείας. Για τα ευρήματα της έρευνας μίλησε στους Νew York Times και εξήγησε την αμφίδρομη σχέση μεταξύ σωματικού και ψυχικού τραύματος. Για παράδειγμα όταν υπάρχει σωματικός πόνος από μια ασθένεια ή κάποιον τραυματισμό, το μυαλό στρεσάρεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θα βίωνε μια κρίση άγχους. 

 

 

Οι ψυχικές ασθένειες είναι σίγουρο ότι οδηγούν σε σωματικές. Οι πιο συχνές είναι το άσθμα, η υπέρταση, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, τα προβλήματα όρασης και τα γαστρεντερολογικά. Με δεδομένο ότι 40 εκατομμύρια ενήλικες Αμερικανοί υποφέρουν από αγχώδεις διαταραχές, με την πανδημία να έχει κάνει πολύ χειρότερα τα πράγματα.

Κάθε φορά που τελειώνει μια κρίση άγχους, το μυαλό μας διοχετεύει τη συσσωρευμένη πίεση στο νευρικό σύστημα και αυτό με σειρά του οδηγείται σε μια υπερδιέγερση. Η πανδημία έφερε μαζί της πολλές διαδοχικές αφορμές για να προκληθεί άγχος με αποτέλεσμα το νευρικό σύστημα να βρίσκεται σε μια συνεχή κατάσταση υπερδιέγερσης σχεδόν για ολόκληρη τη μέρα.

 

 

Υπάρχουν κι άλλες συνδέσεις μεταξύ αυτών των δύο εννοιών, όπως του διαβήτη με την κατάθλιψη. Οι διαβητικοί με κατάθλιψη έχουν πολύ πιο σοβαρά συμπτώματα. Το αίσθημα της απελπισίας κάνει πολύ πιο δύσκολη υπόθεση τη διατήρηση μιας υγιούς διατροφής ή μιας ρουτίνας άσκησης, επιβαρύνοντας έτσι την κατάσταση. 

Επίσης η κατάθλιψη και το άγχος έχουν την τάση να κάνουν πιο οξύ τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται το σώμα τον σωματικό πόνο, κάτι που έχει παρατηρηθεί σε πάσχοντες από αρθρίτιδα ή χρόνιους τραυματισμούς. Κάτι που δημιουργεί με τη σειρά του έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο σωματικού και ψυχικού πόνου που εναλλάσσεται.

 

 

Δυστυχώς το στίγμα είναι ακόμα πολύ ισχυρό στον τομέα της ψυχικής υγείας. Όμως πρέπει να ενθαρρυνθεί η αναζήτηση συμβουλής και βοήθειας από κάποιον ειδικό. Το ψυχικό τραύμα πρέπει επιτέλους να αρχίσει να αντιμετωπίζεται όπως ένας σωματικός τραυματισμός για τον οποίο τρέχουμε αμέσως σε κάποιον γιατρό χωρίς ενδοιασμούς και ταμπού.      



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved