Αλλεργίες: Γιατί σε ταλαιπωρούν περισσότερο από ποτέ

Αν κι εσύ έχεις παρατηρήσει τελευταία ότι οι αλλεργίες της άνοιξης σε βαράνε πιο έντονα κατακέφαλα, δεν είναι ιδέα σου.

Η πανδημία της COVID19 και η κλιματική αλλαγή καταστρέφουν με ποικίλους τρόπους τη ζωή μας, μάλιστα ενισχύουν και αυτούς που τους καταστρέφουν ούτως ή άλλως, όπως τις αλλεργίες. Η μύτες τρέχουν περισσότερο, τα μάτια πιο κόκκινα κι από τουρίστα στη Ρόδο και οι πονοκέφαλοι πιο φριχτοί από ποτέ.

 

Η κλιματική αλλαγή οφείλεται στις μεγάλες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που οδηγούν στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Τις εικόνες με τα παγόβουνα που λιώνουν κλπ τις γνωρίζουμε όλοι. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και έχει φέρει πιο νωρίς την άνοιξη και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα φυτά να παράγουν νωρίτερα γύρη και να παρατείνεται η περίοδος που κυκλοφορεί η γύρη στην ατμόσφαιρα. 

 

Επίσης η άνοδος τη θερμοκρασίας ευνοεί την αύξηση του μεγέθους των φυτών, άρα να αυξάνεται και η παραγωγή γύρης. Μαζί με τη γύρη αυξάνονται και άλλοι παράγοντες που προκαλούν αλλεργίες, όπως τα κομμένα χόρτα. Η κλιματική αλλαγή ευνοεί σχεδόν κάθε αλλεργιογόνο παράγοντα στην ατμόσφαιρα, από τα φυτά, μέχρι την υγρασία στην ατμόσφαιρα.

 

 

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και η πανδημία να δώσει τη χαριστική βολή. Η χρήση της μάσκας μπορεί να μας προστάτεψε από τον κορονοϊό, όμως ξεσυνηθίσαμε τη γύρη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να νιώσουμε πιο έντονα τα συμπτώματα των αλλεργιών με το που βγήκαμε έξω και αυτό είναι κάτι που θα πάρει αρκετό καιρό στο αναπνευστικό μας μέχρι να προσαρμοστεί και πάλι. 

 

 

Οι λύσεις για την καταπολέμηση των αλλεργιών είναι γνωστές και δυστυχώς δεν φαίνεται κάποια επαναστατική λύση σε άμεσο χρονικό διάστημα. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει κάποιος που βασανίζεται από αλλεργίες είναι να ενιχύσει το ανοσοποιητικό του. Όσο πιο ισχυρό είναι το ανοσοποιητικό, τόσο πιο δύσκολη είναι η εμφάνιση αυτοάνοσων όπως οι αλλεργίες.

 

 

Για τις πιο επίμονες περιπτώσεις τα ήπια αντιισταμινικά είναι η καλύτερη λύση, πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό. Το πιο βασικό όμως είναι να μην αδιαφορείς για τα συμπτώματα των αλλεργιών. Ο βήχας και το φτέρνισμα μπορεί να μοιάζουν απλώς ενοχλητικά, όμως μπορεί να εξελιχθούν σε κάτι σοβαρότερο όπως το άσθμα αν δεν το προσέξει κάποιος.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved