Τελικά η καλύτερη ώρα για γυμναστική είναι στο τέλος της ημέρας

Η διαφωνία για το αν είναι καλύτερο να γυμνάζεσαι το πρωί ή το απόγευμα τελειώνει οριστικά μετά από επιστημονική έρευνα.

Αν στόχος της άσκησής σου είναι να κάψεις λίπος, τότε δεν έχεις παρά να μεταθέσεις τον χρόνο αυτής προς τη δύση του ήλιου. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Diabetologia και διεξήχθη από ερευνητές πανεπιστημίου της Μελβούρνης. Στην έρευνα κλήθηκαν να συμμετάσχουν 24 υπέρβαροι Αυστραλοί οι οποίοι υποβλήθηκαν σε διάφορες μορφές γυμναστικής χωρίς να θυσιάσουν τις λιπαρές τους διατροφικές συνήθειες.

 

 

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε διαφορετικές ομάδες ανάλογα με την ώρα της άσκησης, η πρώτη γυμναζόταν στις 6:30 το πρωί και η άλλη στις 6:30 το απόγευμα. Σε όλη τη διάρκεια της έρευνας μετρήθηκαν διάφοροι βιομετρικοί δείκτες όπως επίπεδα χοληστερίνης και ζαχάρου ενώ η διατροφή τους ήταν κατά 65% λίπη. 

Στόχος της έρευνας ήταν να αποδείξει τη συσχέτιση που εικαζόταν μεταξύ απογευματινής άσκησης και ενεργοποίησης του μεταβολισμού και φαίνεται πως η έρευνα το επιβεβαίωσε και μάλιστα με τη χειρότερη δυνατή δίαιτα.

 

 

Στο τέλος του πειράματος, η ομάδα που ασκούνταν το απόγευμα είχε σαφέστατα χαμηλότερα επίπεδα χοληστερίνης, βελτιωμένη καρδιαγγειακή λειτουργία και καλύτερο έλεγχο του ζαχάρου στο αίμα. Στην ομάδα που είχε επιλεχθεί για την πρωινή άσκηση, όλοι οι δείκτες ήταν χειρότεροι δείχνοντας ότι η άσκηση στη λάθος ώρα δεν προσφέρει κάτι σε συνδυασμό με κακή διατροφή.   

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό το φαινόμενο βρίσκεται στους μυστηριώδεις ρυθμούς του ύπνου. Όσο πιο κοντά στην ώρα του ύπνου τοποθετούμε την άσκηση, τόσο το καλύτερο για τον μεταβολισμό μας. 

 

 

Το πείραμα δεν έγινε για να δείξει ότι μπορείς να τρως μια πίτσα γίγας και δύο δίπιτα κάθε βράδυ αρκεί να γυμνάζεσαι αργά. Μια μετρημένη διατροφή θα έχει ακόμα πιο θεαματικά αποτελέσματα και το μόνο 

 

 

Όσο μπαίνουμε στις ζεστές μέρες του καλοκαιριού μπορείς να μεταθέσεις την άσκηση ακόμα πιο αργά όταν θα είναι και πιο υποφερτή η θερμοκρασία με τον ήλιο να έχει δύσει τελείως. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσεις να κοιμηθείς πιο εύκολα και ρυθμίσεις καλύτερα τον κύκλο του ύπνου σου. Εκτός από την αποτελεσματική καύση του λίπους, θα ξυπνήσεις και πιο ξεκούραστος.©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved