Runner's High: Η απόλαυση που αντλεί κάποιος από το τρέξιμο ισοδυναμεί με οργασμό

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει μετά από έρευνα και δίνει ένα ακόμα κίνητρο για, πραγματικό, κωδικό 6.

Η ευφορία που νιώθει κάποιος όταν τρέχει δεν είναι ιδέα του και το “Runner's High”όπως ονομάζεται είναι πραγματικό συναίσθημα σύμφωνα με επιστημονική έρευνα. Στα αποτελέσματα της έρευνας αναλύεται ο βιοχημικός μηχανισμός μέσα από τον οποίο προκαλείται ηδονή στους ανθρώπους που κάνουν jogging.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό φαινόμενο προκαλείται από τη συνάντηση των ενδορφινών με τους υποδοχείς που καταλαμβάνουν οπιοειδή. Δηλαδή του υποδοχείς που καταλαμβάνει η μορφίνη και η ηρωίνη.

Επίσης αντίστοιχο φαινόμενο παρατηρείται και στους υποδοχείς κανναβινοειδών με τη δράση της THC στο οργανισμό. Αυτό είναι και πιο έντονο καθώς αυτοί οι υποδοχείς παίζουν κεντρικό ρόλο στη σεξουαλική διάθεση.

 

 

Οι ερευνητές ανέλυσαν δύο από τα σημαντικότερα στοιχεία του φαινομένου “Runner's High”, την ευφορία και το άγχος. Στο δείγμα 60 έμπειρων δρομέων, υπήρχαν και μερικοί στους οποίους χορηγήθηκε μια ουσία που μπλοκάρει την απορρόφηση ενδορφινών.

Μετά από ένα 45λεπτο τρέξιμο, προκειμένου να επιτευχθεί η ευφορία του τρεξίματος, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες ένιωθαν καλά και ήρεμοι ανεξάρτητα από το αν είχαν μπλοκαριστεί οι ενφδορφίνες τους.  

Το αποτέλεσμα της έρευνας επιβεβαίωσε την εκτίμηση των επιστημόνων για τον μάλλον ασήμαντο ρόλο των ενδορφινών στο φαινόμενο. Γιατί σε αντίθεση με τα ενδοκανναβινοειδή, οι ορμόνες δεν μπορούν να περάσουν από το κυκλοφορικό στον εγκέφαλο.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved