Παχυσαρκία: Όλα όσα την ενεργοποιούν και δεν τα γνωρίζεις

Η παχυσαρκία δεν είναι ατυχία αλλά νόσος. Και έχει θεραπεία. 

Κάθε παχύσαρκος καλείται να διαχειριστεί καθημερινά μία κατάσταση που τις περισσότερες φορές τον βγάζει σε αδιέξοδο. Κιλά που δεν φεύγουν, βάρος που αυξάνεται και λοιπές παθήσεις που προκαλούνται. Όμως πριν αντιμετωπίσεις τον εχθρό, πρέπει να μάθεις για αυτόν. Τι συμβαίνει λοιπόν με την παχυσαρκία;

Αρχικά όλα όσα τρως

Το «απρόσεκτο» φαγητό δεν ευθύνεται μόνο για τα περιττά κιλά και για το γεγονός ότι δεν σου κάνουν τα παντελόνια σου, αλλά και για το ότι ενεργοποιούν τους δείκτες της παχυσαρκίας. Που σημαίνει ότι είναι πολύ πιο εύκολο να κυλήσεις αν έχεις εντάξει το γρήγορο φαγητό στην καθημερινότητά σου.

Ο γενετικός παράγοντας

Η παχυσαρκία δυστυχώς επηρεάζεται από την κληρονομικότητα. Τα γονίδια σου παίζουν σπουδαίο ρόλο για το πως η παχυσαρκία μπορεί να σε επηρεάσει, οπότε αν υπάρχει ιστορικό παχυσαρκίας στην οικογένειά σου, έχεις παραπάνω λόγους για να φτιάξεις το διατροφικό σου πρόγραμμα.

Η απουσία της σωματικής άσκησης

Ένας στους τρεις ανθρώπους που δεν γυμνάζεται έχει κίνδυνο να υπάρξει μόνιμα παχύσαρκος για το υπόλοιπο της ζωής του μετά τα 40. Η γυμναστική, όπως όλα, χρειάζεται πρόγραμμα. Το τζόκινγκ ή ακόμη και το περπάτημα, όχι μόνο θα βοηθήσουν στο να χάσεις κιλά αλλά θα κρατήσουν σταθερή και την καρδιά.

Η έλλειψη ύπνου και το στρες

Ο περίφημος αλληλένδετος κανόνας. Όταν στρεσάρεσαι δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς και η απώλεια ύπνου επηρεάζει τον δείκτη μάζας σώματος, δυσκολεύοντας την προσπάθεια να χάσεις κιλά. Αν αντιμετωπίζεις προβλήματα με τον ύπνο, ζήτα την βοήθεια ειδικού. Στη συνέχεια, φρόντισε να πέφτεις συγκεκριμένη ώρα για ύπνο ώστε να ενεργοποιήσεις σωστά τον κιρκάδιο ρυθμό, το βιολογικό σου ρολόι.

Και κάτι ακόμη που πρέπει να γνωρίζεις για την παχυσαρκία…

Η παχυσαρκία δεν είναι «ατυχία» της ζωής. Είναι νόσος η οποία θεραπεύεται τόσο με την άσκηση και την διατροφή, όσο και με την φαρμακευτική εάν και εφόσον το κρίνει απαραίτητο ο γιατρός. Περίπου το 65-80%των νέων περιστατικών στην Ευρώπη οφείλονται στο υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία. Συνολικά, βάσει των επίσημων στοιχείων των αρχών, το 10-13%των θανάτων στην Ευρώπη κάθε χρόνο οφείλονται στην παχυσαρκία. Εάν βρίσκεσαι σε αυτή την κατάσταση, μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved