Ο διαλογισμός δεν θα σε κάνει λιγότερο άντρα

Πώς το να στέλνεις το μυαλό σου κάπου αλλού θα σώσει το σώμα σου. Και όχι μόνο.

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, ο διαλογισμός είναι η πρακτική της μακροζωίας και της χαλάρωσης. Από τον Βούδα μέχρι τον Δαλάι Λάμα και τους γιόγκι στην Ινδία, θεωρείται μίας από τις πιο ακριβείς εγκεφαλικές ασκήσεις με ένα και μοναδικό στόχο: να σε χαλαρώσουν και να σου δώσουν πίσω την χαμένη σου ενέργεια.

Αλλά τίποτα δεν γίνεται εύκολα. Σωστά;

 

Ξεκίνα με τα βασικά

Το να αποφασίσεις να κάνεις διαλογισμό χρειάζεται δύο πράγματα: υπομονή και μηδενικό άγχος. Δεν θέλει πίεση και δεν υπάρχει «πρέπει». Μπορείς να δοκιμάσεις ανά πάσα στιγμή κάποια άλλη ώρα της ημέρας σε περίπτωση που δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς. Κάποιοι, συγκεντρώνονται καλύτερα το βράδυ. Άλλοι το πρωί. Έχει να κάνει ξεκάθαρα με την φάση στην οποία βρίσκεσαι.

Ο διαλογισμός δεν έχει να κάνει ούτε με το να αδειάσεις το μυαλό σου, αλλά ούτε με το να αφήσεις τις σκέψεις σου να κινούνται ανεξέλεγκτα. Ο διαλογισμός βασίζεται στη στιγμή. Στο τώρα. Αυτό το τώρα μπορείς να το μεταμορφώσεις σε μία δική σου πλασματική εικόνα, η οποία ξεκουράζει το μυαλό και το βοηθάει να αντέξει στις αντιξοότητες της ημέρας.

 

 

Η στάση

Ξέχνα τις ταινίες. Δεν υπάρχει σωστή στάση. Μπορείς να διαλογιστείς ενώ κάθεσαι στον καναπέ, ενώ κάθεσαι στο πάτωμα με σταυρωμένα τα πόδια ή ακόμη και ξαπλωμένος οριζόντια. Σε καθιστή θέρη, βοηθάει ιδιαίτερα αν στηρίζεις την πλάτη σου σε τοίχο σε περίπτωση που δυσκολεύεσαι να κρατήσεις ορθή στάση στην πλάτη. Αν υποφέρεις από πόνους ή αυχενικά, θα σε βοηθήσει σίγουρα.

 

Το μυαλό που τριγυρίζει

Ακόμη και αν είσαι ο Δαλάι Λάμα, είναι αδύνατο να κλείσεις τον διακόπτη των σκέψεων. Όταν το μυαλό σταματά να ασχολείται με δραστηριότητες, είναι πιο εύκολο για τις σκέψεις να αρχίσουν να τρέχουν και να σε απασχολούν. Όταν αυτό συμβεί, χρειάζεται ένα πράγμα. Αποδοχή. Αποδέξου ότι αυτό είναι φυσιολογικό και εστίασε στην αναπνοή σου. Η σωστή διοχέτευση του οξυγόνου κατά την διάρκεια του διαλογισμού, είναι το καύσιμο που θα χρειαστείς.

 

Η αξία της αναπνοής

Δεν αναπνέουμε σωστά όλη την ημέρα. Μάλλον για να είμαστε ακριβείς, δεν αναπνέουμε καθημερινά με τον ιδεατό τρόπο. Οι παλμοί μας, η πίεση, το στρες, επηρεάζουν την αναπνοή κατά τέτοιο τρόπο που το σώμα δεν οξυγονώνεται σωστά. Στον διαλογισμό ωστόσο έχεις τον χρόνο και την ευχέρεια όχι μόνο να το κάνεις αλλά να πειραματιστείς. Για κάθε κακή σκέψη, θυμήσου να αναπνέεις σωστά. Προσπάθησε η αναπνοή να είναι διαφραγματική. Κατεβάζεις περισσότερο αέρα και οξυγονώνεις καλύτερα το σώμα σου. Όπως έχεις τα μάτια κλειστά, νιώσε την αναπνοή να μπαίνει από την μύτη και να τρέχει σαν νερό μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών. Αν αφεθείς, θα ακούσεις την αναπνοή να περνάει από το σώμα όπως ο αέρας μέσα από τους σωλήνες. Όταν το αντιληφθείς είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

 

Η εικόνα της λύτρωσης

Ο Χουάνγκ Φέι Χονγκ ήταν δάσκαλος κουνγκ φου και δίδασκε ένα συγκεκριμένο στυλ που ονομάζεται Hung Gar. Κατά την διάρκεια του διαλογισμού, καθοδηγούσε τους μαθητές του να οραματίζονται την εικόνα της λύτρωσης. Ένα ασφαλές μέρος για το μυαλό τους όπου νιώθουν ήρεμοι, βρίσκονται ή προσπαθούν να βρίσκονται σε επίγνωση και αφήνουν πίσω τις σκέψεις τους. Για κάποιον μπορεί να είναι να ψαρεύει σε μία βάρκα στη μέση μίας λίμνης. Για κάποιον άλλο να βρίσκεται στην κορυφή ενός βουνού. Άλλοι το κάνουν μόνο με το να φαντάζονται ένα κερί που σιγοκαίει. Η συγκέντρωση του εγκέφαλου σε μία εικόνα σε συνδυασμό με την αναπνοή, είναι θεμέλιο της κινεζικής τέχνης του διαλογισμού και ουσιαστικά βοηθάει τον εγκέφαλο να χαλαρώσει. Νιώσε λίγο σαν το Inception του Christopher Nolan όπου φτιάχνεις τον δικό σου κόσμο. Απλά δεν χρειάζεται να είναι τεράστιος για να δουλέψει. Όποτε το μυαλό ξεφεύγει, προσπαθείς να συγκεντρωθείς στην εικόνα και θυμάσαι την αξία της αναπνοής.

 

Η χρονική διάρκεια

Ξεκινάς ιδανικά από τα 2 λεπτά και μπορείς να φτάσεις μέχρι και τα 30. Βήμα-βήμα την φορά. Είναι πιο δύσκολο από ότι περιγράφεται, αλλά ο διαλογισμός είναι θέμα προπόνησης και το πόσο επιθυμείς να ασχοληθείς. Μακροπρόθεσμα, θα συγκεντρώνεσαι πιο εύκολα και θα παρατηρείς πως θα είσαι πιο ήρεμος, με περισσότερη ενέργεια και πιο ελαφρύ κεφάλι.

Κάνε την δοκιμή. Δεν θα σε κάνει λιγότερο άντρα. Για την ακρίβεια θα σε κάνει καλύτερο.

 

Όλο το αφιέρωμα του Ratpack για το Νοέμβριο και το ΜΗΝΑΣ ΜΑΣ-ΜΗΝΑΣ ΜΑΝ, σε περιμένει να το εξερευνήσεις!

minas



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved