5 συμβουλές για να κάνεις λιγότερo βαρετή την άσκηση στο σπίτι

Λίγο το lockdown, λίγο οι ακραίες καιρικές συνθήκες, η αναγκαστική προσαρμογή στα νέα δεδομένα έχει κάνει τη γυμναστική μια δύσκολη υπόθεση.

Τα γυμναστήρια παραμένουν κλειστά και μόλις ακυρώθηκε στην πράξη και ο κωδικός 6. Το εντελώς μαζοχιστικό σενάριο που θέλει την άσκηση να μεταφέρεται στο ύπαιθρο σε περιόδους χιονόπτωσης αφορά ελάχιστους, οπότε πρέπει να φτιάξεις το σπιτικό σου γυμναστήριο όσο τον δυνατόν πιο οργανωμένα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που επιφυλάσσει ο παρατεταμένος εγκλεισμός είναι να σε κυριεύσει το συναίσθημα της βαρεμάρας και της παραίτησης. Τώρα που έχεις πλέρια διάθεση ελεύθερου χρόνου, αυτό που πρέπει να κυνηγήσεις είναι τη θέληση να συνεχίσεις. Δηλαδή το αντίθετο από αυτό που συνέβαινε πριν το lockdown, όταν ήθελες να ασκηθείς και δεν έβρισκες χρόνο.

Το πρώτο πράγμα, και το πιο απλό που μπορείς να κάνεις, είναι ένα πρόγραμμα. Απλά όρισε το ημερήσιο ραντεβού σου με την άσκηση σε μία συγκεκριμένη ώρα. Διάλεξε μία χρονική στιγμή που συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες να συμβεί κάτι που μπορεί να σε αποσπάσει και να σου αλλάξει το πρόγραμμα. Μπορεί η τηλεργασία να έχει κάπως ακατάστατο ωράριο, αλλά μπορείς να βρεις την ήσυχη ώρα. Δες το καθημερινό ραντεβού με την άσκηση σαν μία υπόσχεση στον εαυτό σου για αυτοβελτίωση και όχι σαν αυτοσκοπό για γυμναστική, είναι πιο εύκολο να μείνεις πιστός στο πρόγραμμα έτσι.

 

 

H μοναξιά είναι το μεγάλο βάσανο της καραντίνας και επηρεάζει ψυχολογικά σχεδόν κάθε πτυχή της κοινωνικής σου υπόστασης. Στην περίπτωση που είχες συνηθίσει να γυμνάζεσαι με τους κολλητούς σου, αυτό μπορεί να αποβεί καταστροφικό. Επειδή όμως τα zoom calls δεν είναι μόνο για δουλειά, μπορείς να τα αξιοποιήσεις και στη γυμναστική. Εκεί που έδινες ραντεβού στο πάρκο ή το γυμναστήριο, απλά ορίστε την ώρα που σας βολεύει για να συναντηθείτε εικονικά. Με παρέα η άσκηση κυλάει πιο εύκολα, η αντροπαρέα βρίσκει αφορμή για να τα πει και διατηρείς μια αχτίδα κανονικότητας μέσα στη ζοφερή πραγματικότητα. 

Έχεις ακούσει τις συμβουλές που λένε ότι είναι καλό να ντύνεσαι μέσα στο σπίτι όταν δουλεύεις. Το να κάθεσαι με τις πυτζάμες μπορεί να μοιάζει δελεαστικό στην αρχή, αλλά δεν κάνει καλό στην παραγωγικότητά σου. Το ίδιο συμβαίνει και με την άσκηση στο σπίτι. Τα hi tech αθλητικά ρούχα και παπούτσια σου είναι εξίσου χρήσιμα και στο σπίτι. Από τη μία είναι μεγάλο το ψυχολογικό κέρδος, φορώντας τα κατάλληλα ρούχα αποκομίζεις την αίσθηση ότι όντως γυμνάζεσαι και δεν κοροϊδεύεις τον εαυτό σου. Από την άλλη ένα αντιιδρωτικό t-shirt είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο απαραίτητο όταν γυμνάζεσαι στο σπίτι.

 

 

Τα πιο δημοφιλή apps άσκησης μπορεί να είναι για τρέξιμο σε εξωτερικούς χώρους, αλλά δεν είναι και τα μοναδικά. Μετά από έναν χρόνο περίπου πανδημίας, υπάρχουν ειδικά στοχευμένα apps για το σπίτι. Το Fiit και το Trion είναι τα πιο γνωστά, ενώ και αυτό της Nike πλέον υποστηρίζει τη γυμναστική στο σπίτι. To πλεονέκτημα με το app της Trion είναι ότι προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο παραμετροποίησης που θυμίζει personal training. Μπορείς να διαλέξεις σε ποια ομάδα θέλεις να δώσεις έμφαση ή ακόμα και να σου βγάλει κανονικό πρόγραμμα για όλη τη βδομάδα ανάλογα με τις ανάγκες και τον χρόνο σου. Έτσι θα βρεις ακόμα περισσότερα κίνητρα για να μην εγκαταλείψεις την προσπάθεια.

Με άγνωστο το πότε θα επανέλθει η ζωή μας σε φυσιολογικούς ρυθμούς ίσως είναι η στιγμή να επενδύσεις σε ένα στοιχειώδη εξοπλισμό σπιτιού. Δεν χρειάζεται να ξεφύγεις πολύ σε budget, ειδικά αν προσμένεις εναγωνίως το να βγεις και πάλι έξω ή να πας στο γυμναστήριο. Επίσης επιβάλλεται να αποφύγεις ό,τι θαυματουργό μηχάνημα βλέπεις στο telemarketing που υπόσχεται να σμιλέψει τους κοιλιακούς σου με 20€. Απλά βασικά πράγματα που θα κάνουν γρήγορη απόσβεση πρέπει να είναι ο στόχος των αγορών σου. Ένα απλό σχοινάκι, resistance bands κι ένα μικρό σετ βαρών είναι μια καλή αρχή. Αν είσαι εραστής του ποδηλάτου και κάθε φορά που βρέχει αποθαρρύνεσαι, είναι ίσως η κατάλληλη ευκαιρία για μια στατική βάση. Μπορείς να βρεις μια βάση αντίστασης για το υπάρχον ποδήλατό σου σε ένα τεράστιο εύρος τιμών, ανάλογα και με τις απαιτήσεις σου. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved