Τι να φας πριν την πρωινή γυμναστική

Η μαμά σου που σε κυνηγούσε κάθε πρωί με το μελάτο αυγό κάτι ήξερε παραπάνω.

Για κάποιον παράξενο λόγο το πρωινό είναι κάτι που ο Έλληνας το έχει ταυτίσει με το ξενοδοχείο. Κανείς δεν ξέρει τα βαθύτερα αίτια πίσω από οποία κρύβονται τα ελληνόφωνα ορκ που κατασπαράζουν τους μπουφέδες με τα κρουασάν, τις μαρμελάδες και τα αυγά, ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες ξεκινούν τη μέρα τους με τσιγάρο και καφέ. Αν τα τελευταία χρόνια έχει μπει στις χαρακτηριστικές συνήθειες του Έλληνα που σιγά-σιγά χάνονται, οφείλεται στο γεγονός ότι δειλά-δειλά η διατροφή και η άσκηση έχουν μπει στην καθημερινότητα όλο και περισσότερων αντρών. Μοιραία δημιουργείται το ερώτημα τι να φάει κάποιος που θέλει να ασκηθεί το πρωί. Η άσκηση με άδειο στομάχι είναι κάτι που αντενδείκνυται. Δεν θέλει πολλή γνώση για να καταλάβεις ότι κάτι τέτοιο δεν είναι μόνο αναποτελεσματικό για τη γυμναστική σου, αλλά και επιβλαβές για την υγεία σου. Αν παραφάς, από την άλλη, η αυξημένη πιθανότητα να σου βγει από τη μύτη θα πληγώσει τον εγωισμό σου λίγο παραπάνω από όσο χρειάζεται. 

 

 

Αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι είναι ένας μετριοπαθής συνδυασμός υδατανθράκων και πρωτεΐνης. Με τη μετριοπάθεια εννοούμε κυρίως την αποφυγή υπερβολών. Η πρωτεΐνη θα πρέπει να είναι σε μορφή αυγού ή κάποιου γαλακτοκομικού και θα πρέπει πάση θυσία να αποφεύγονται λίπη και φυτικές ίνες σε ένα τέτοιο πρωινό. Συστατικών δηλαδή που θα καθυστερήσουν την πέψη καθώς η διάρκεια της πέψης είναι κάτι που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτή την περίπτωση. Οι ειδικοί αναφέρουν πως η χώνεψη είναι μία διαδικασία που μπορεί να κρατήσει από μισή ως και τρεις ώρες, ανάλογα φυσικά με το τι έχεις φάει και πόσο. Επειδή μιλάμε για πρωινό πριν από την άσκηση προφανώς πρέπει να κινηθείς προς το κάτω άκρο της κλίμακας. Ένας εύκολος τρόπος για να υπολογίσεις πόσο μπορείς να φας για να χωνέψεις γρήγορα είναι να κόψεις στη μέση το πρωινό που θα έτρωγες αν δεν έκανες γυμναστική. Η προσοχή που πρέπει να δείξεις είναι στο γεγονός ότι ένα ελαφρύ πρωινό δεν αντικαθιστά με τίποτα ένα πλήρες πρωινό και μετά την άσκηση θα πρέπει να αναπληρώσεις τη χαμένη ενέργεια. 

Οι ελαφριοί συνδυασμοί που μπορείς να κάνεις είναι άπειροι. Για παράδειγμα ένα αυγό σε οποιαδήποτε μορφή μπορεί να προσφέρει αρκετή ποικιλία στο πρόγραμμα. Σφιχτό βραστό, ποσέ ή και σε μορφή ομελέτας, αρκεί να είναι πάντα ένα το αυγό. Τα γαλακτομικά μπορούν να είναι από ένα ποτήρι γάλα ή αντίστοιχη ποσότητα σε κάποιο τυρί το οποίο μπορεί να είναι και ένα μικρό σάντουιτς για να πάρεις και τον υδατάνθρακα. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχάσεις είναι τα γαλακτοκομικά σου να είναι χαμηλών λιπαρών, ακόμα κι αν δεν έχεις γενικά στη διατροφή σου, γιατί χρειάζεσαι τα χαμηλά λιπαρά για την γρήγορη πέψη. Οι μπάρες πρωτεΐνης είναι μια πολύ καλή και βολική λύση καθώς μπορείς να διαλέξεις μία που να συγκεντρώνει ακριβώς ό,τι χρειάζεσαι. Η μικρή ποσότητα φρούτων που έχουν είναι ένα ξυπνητήρι για τον οργανισμό σου που χρειάζεται λίγη ζάχαρη όταν ξεκινάει. Φυσικά θα πρέπει να αποφύγεις αυτές που έχουν πολλές φυτικές ίνες και να τις αφήσεις για κάποια στιγμή μέσα στη μέρα.

 

 

Τα smoothie είναι άλλη μία λύση που συνδυάζει πολλές διατροφικές ομάδες. Πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και φρούτα μπορούν να γίνουν εύκολα, και κυρίως γρήγορα, ένα δροσερό ρόφημα που θα σε βγάλει μέχρι το τέλος της προπόνησης. Το κοινό μυστικό που κάνει πετυχημένες αυτές τις ρουτίνες είναι η μεγάλη ποικιλία στα υλικά ώστε να μην το βαρεθείς και το παρατήσεις. Πήρες μία γεύση από πιθανούς συνδυασμούς τους οποίους μπορείς να εμπλουτίσεις με γιαούρτι, φρούτα της επιλογής σου και υδατάνθρακα και να είσαι έτοιμος για μια αποδοτική πρωινή προπόνηση. ©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved