Το lockdown ευνοεί την κατάχρηση του αλκοόλ

Αμερικανική έρευνα επιβεβαιώνει τους φόβους συνδέουν το αλκοόλ με την καραντίνα με εκθετική αύξηση σε όσους είναι επιρρεπείς. 

Η πρόσφατη έρευνα, η οποία παρουσιάζεται στο έγκυρο American Journal of Drug and Alcohol Abuse αναφέρει πως για κάθε εβδομάδα lockdown που περνάει, αυξάνεται και κατά 19% η κατανάλωση αλκοόλ από όσους έπιναν ήδη πάνω από τον μέσο όρο. Με το άνω του μέσου όρου εννοούμε τους άντρες που πίνουν από πέντε ποτά και πάνω και τις γυναίκες που πίνουν από 4 ποτά και πάνω. Η πιθανότητα για αύξηση της κατανάλωσης για έναν πότη είναι πάνω διπλάσια από ότι για κάποιον που πίνει λιγότερο (60% έναντι 28%), ειδικά για όσους έχουν ιστορικό υγείας.

Στα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας αναφέρεται ότι οι πότες έπιναν κατά μέσο όρο 4 ποτά ανά περίοδο έναντι 2 όσων δεν είναι πότες, ενώ όσοι συνήθιζαν την κατάχρηση έφταναν τα 7 ποτά ανά περίοδο με την περίοδο να ορίζεται ως το χρονικό διάστημα σερί κατανάλωσης. Η παρουσία παιδιών στο σπίτι έδειξε πως μειώνει την πιθανότητα κατάχρησης κατά 26%. 


Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και καλούν σε πρωτοβουλίες ενημέρωσης και πρόληψης, ειδικά για όσους μένουν μόνοι τους. Σε αντίθετη περίπτωση, με το τέλος του lockdown να μην είναι ορατό, προειδοποιούν για μακροχρόνια προβλήματα υγείας. Σε επόμενο στάδιο της έρευνας θα αναζητηθεί η επίπτωση της μακράς απομόνωσης που συνεπάγεται το lockdown στην ψυχική υγεία και τη γενικότερη σύνδεση με την κατανάλωση αλκοόλ. Από τους 1.982 συμμετέχοντες περίπου το ⅓ δήλωσε πως επιδόθηκε σε binge drinking και όσοι ήταν ήδη πότες αύξησαν σχεδόν όλοι την κατανάλωση αλκοόλ.

Στους λόγους που η έρευνα θα επεκταθεί βρίσκεται και το ότι τα ερωτηματολόγια απαντήθηκαν εξ αποστάσεως αφήνοντας υπόνοια ότι η αύξηση μπορεί να είναι μεγαλύτερη.  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved