Πόσο εύκολο είναι να παίρνεις τελικά την πρωτεΐνη που χρειάζεσαι κάθε μέρα;

Έχουν γραφτεί χιλιάδες άρθρα και έχει ειπωθεί ξανά και ξανά από ειδικούς, γιατρούς και διατροφολόγους, πως η πρωτεΐνη είναι ένα από τα πιο «πολύτιμα» συστατικά του οργανισμού μας και αναπόσπαστο κομμάτι, δομικό στοιχείο των ιστών του ανθρώπινου σώματος. 

Αν διατηρείς μία συνεπή σχέση με τη φυσική άσκηση και προσέχεις επιμελώς τη διατροφή σου, πιθανότατα έχεις διαπιστώσει ήδη από «πρώτο» χέρι πόσο ωφέλιμη είναι η κατανάλωση πρωτεΐνης για του μύες και τη συνολική ευεξία του οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα, είναι το συστατικό που οφείλεται για την ανάπτυξη της μυϊκής μάζας, αλλά και για την αποκατάστασή της έπειτα από μία επίπονη και δραστήρια προπόνηση. Με άλλα λόγια, είναι ένας βασικός παράγοντας, που επηρεάζει σε βάθος χρόνου το αποτέλεσμα που βλέπουμε στον καθρέφτη μας. Ωστόσο, επειδή δεν θέλουμε οι κόποι και τα κάθιδρα workout μας να πηγαίνουμε χαμένα, το ερώτημα που προκύπτει από όλα τα παραπάνω, είναι το εξής: Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως λαμβάνουμε την απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνης που καλύπτει επαρκώς τις ημερήσιες ανάγκες μας;

Ακριβώς επειδή δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα, παρακάτω σου αποκαλύπτουμε τα tips και τους γευστικούς «συμμάχους», οι οποίοι μπορούν να σου εγγυηθούν πως θα αυξήσεις την ημερήσια πρόσληψη πρωτεϊνών στον οργανισμό σου και σύντομα θα έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα.

 

Επωφελήσου από τα μικρά γεύματα

Μπορεί να νομίζεις πως τα κυρίως γεύματα που καταναλώνεις, είναι εκείνα που επηρεάζουν ως επί το πλείστον τη διατροφή και συνεπώς τη φυσική σου κατάσταση, όμως το περιεχόμενο του lunch box σου και τα σνακ που καταναλώνεις μέσα στην ημέρα, αποκαλύπτουν πολλά περισσότερα. Καλό θα είναι, λοιπόν, τα μικρά γεύματα της ημέρας, να βασίζονται σε μία ακόμη πιο πρωτεϊνική διατροφή. Μία χούφτα αμύγδαλα, λαχανικά με δροσερό γιαούρτι για dip και οι λαχταριστές μπάρες πρωτεΐνης της Nature Valley, είναι μόνο μερικές από τις νόστιμες εναλλακτικές που μπορείς να δοκιμάσεις! Πιο συγκεκριμένα, οι μπάρες διαθέτουν μία σειρά από γευστικούς και χορταστικούς συνδυασμούς, όπως καρύδα, σοκολάτα και αλατισμένη καραμέλα με ολόκληρα φιστίκια, οι οποίοι σε χορταίνουν και καλύπτουν έως και το 20% της ημερήσιας ανάγκης σου για πρωτεΐνη.

nature

 

Διαμόρφωσε μία «πλούσια» πρωτεϊνική διατροφή

Αν θες να αυξήσεις το ποσοστό πρωτεΐνης που λαμβάνεις, είναι σημαντικό να γνωρίζεις σε ποιες τροφές «κρύβεται» το συγκεκριμένο στοιχείο, να δημιουργήσεις μία λίστα από αυτές και σταδιακά να τις εντάξεις στα γεύματά σου. Εκτός από το αυγό, εξαιρετικά «πλούσια» πηγή πρωτεΐνης είναι η βρώμη, τα αμύγδαλα, το τυρί cottage, το στήθος κοτόπουλου, οι φακές, ο τόνος, το κινόα, η γαλοπούλα, το μπρόκολο. Εξόπλισε τα ντουλάπια της κουζίνας και το ψυγείο σου με μερικά από τα παραπάνω, πειραματίσου με νέους γευστικούς συνδυασμούς εμπλουτίζοντας με μπόλικη πρωτεΐνη κάθε μικρό ή μεγάλο γεύμα σου και δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα λαμβάνεις την αναγκαία ποσότητα που χρειάζεται ο οργανισμός σου, για τη βέλτιστη λειτουργία του.

 

Ακολούθησε το πιο δημοφιλές food trend της χρονιάς

Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους σχετικά με την πρωτεΐνη, είναι πως μπορούμε να τη λάβουμε κυρίως μέσα από μία κρεατοφαγική διατροφή. Ευτυχώς, ένα από τα πιο πρόσφατα και δημοφιλή food trend, δηλαδή η διατροφή φυτικών πρωτεϊνών, έρχεται να τον διαψεύσει, αποκτώντας μάλιστα όλο και περισσότερους ακόλουθους παγκοσμίως! Με άλλα λόγια, αυτό που προτείνει μία plant based protein διατροφή, είναι τη μερική αντικατάσταση ζωικών τροφών με φυτικές, όπως είναι τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, το ρύζι, τα φρούτα (π.χ. αβοκάντο, πορτοκάλι, ακτινίδιο, μπανάνα), που εκτός από υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης, διαθέτουν αρκετά αντιοξειδωτικά και βιταμίνες απαραίτητα για τον οργανισμό μας.

frouto

 

Αντικατέστησε μερικές τροφές με «πηγές» πρωτεΐνης

Γνωρίζοντας τις τροφές που θα σου προσφέρουν τα υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης που χρειάζεσαι, μπορείς σταδιακά να αντικαταστήσεις με αυτές, τροφές λιγότερο ωφέλιμες για τον οργανισμό σου. Για παράδειγμα, το κινόα και το τοφού, μπορούν να είναι μία πεντανόστιμη εναλλακτική για τα ζυμαρικά, τα μανιτάρια, ο σολομός και ο τόνος για το μπιφτέκι ή το σνίτσελ που βάζεις συνήθως στα burger σου και οι μπάρες πρωτεΐνης για τις φορές που θέλεις κάτι γλυκό να σε γεμίσει ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας!

Τέλος, ο καλύτερος τρόπος να καλύπτεις κάθε διατροφική σου ανάγκη, είναι παραμένοντας συνεπής σε μία πολύπλευρη, ισορροπημένη και πολύχρωμη διατροφή, αποφεύγοντας τις υπερβολές. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάς κάθε πρωί πριν φύγεις για το γραφείο, πριν πας στο γυμναστήριο ή όταν γυρνάς από αυτό, να απολαμβάνεις μία χορταστική μπάρα πρωτεΐνης Nature Valley, τον «σύμμαχο» του οργανισμού σου στις ημερήσιες διατροφικές του ανάγκες.

 get

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved