Πότε θα σταματήσουμε να αγνοούμε τον καρκίνο του δέρματος;

6 κανόνες πρόληψης και προστασίας για την μάστιγα που ολοένα και μεγαλώνει.

Σε έναν ήλιο πολύ διαφορετικό από εκείνον στον οποίο μεγαλώσαμε και με πρωτόγνωρες αλλαγές στην ατμόσφαιρα, η ηλιοθεραπεία αρχίζει πλέον και φαντάζει ιδιαίτερα επικίνδυνη. Ο καρκίνος του δέρματος δεν βλέπει θαλπωρή και ξενοιασιά στην παραλία, αλλά αντιθέτως θα εκμεταλλευτεί κάθε λάθος μας κίνηση για να κάνει ζημιά. Σημαντική ζημιά. Να σκεφτεί κανείς ότι τα κρούσματα παγκοσμίως έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια κατά 18% (σ.σ.: σύμφωνα με τον WHO) και σε σημεία που κανείς δεν φαντάζεται ότι μπορεί να έχει προβλήματα - όπως για παράδειγμα στο σημείο του δέρματος κάτω από τα νύχια.

Οι άντρες τείνουν να παραμελούν τις επισκέψεις σε δερματολόγους, αλλά πολύ περισσότερο να προφυλάσσονται για να αποφύγουν τα χειρότερα. Αυτό το καλοκαίρι μην κάνεις το ίδιο. Προστατέψου και υιοθέτησε τους 6 παρακάτω κανόνες για την προστασία σου.

Κάντε Bookmark τις σελίδες του Newsbomb.gr για τα Exit Poll 2019 και τα Αποτελέσματα Εκλογών της 7ης Ιουλίου, ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι και με εγκυρότητα!

Διαβάστε επίσης όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις επερχόμενες Εθνικές Εκλογές 2019

Δώσε βάση στον δείκτη προστασίας

Δεν είναι ανάγκη να πρέπει να βγεις στην παραλία για να φορέσεις αντιηλιακό. Είτε κινείσαι καθημερινά για ώρες μέσα στην πόλη λόγω δουλειάς, είτε επειδή προπονείσαι τρέχοντας στο δρόμο, το αντηλιακό είναι ο μόνος σύμμαχος ενάντια στις βλαβερές ακτίνες UV που θέλουν να σκοτώσουν το δέρμα σου. Φρόντισε να χρησιμοποιείς δείκτη προστασίας άνω του 30.

sun1

Να ξέρεις πότε να το εφαρμόσεις

Το αντηλιακό απαιτεί τον χρόνο του. Συγκεκριμένα, πρέπει να μπαίνει μία ώρα πριν βγεις στο δρόμο, την παραλία ή οπουδήποτε και για τον οποιονδήποτε λόγο. Τα συστατικά του θα κάνουν καλύτερη εφαρμογή στο δέρμα, αλλά αν βρίσκεσαι ώρες στο δρόμο, θα πρέπει να φροντίζεις να ξαναβάζεις ανά μιάμιση ώρα.

Ότι είσαι μελαμψός δεν σημαίνει ότι δεν το χρειάζεσαι

Δεν είναι τυχαίο που κάποιοι από εμάς έχουμε πιο σκούρο δέρμα, καθότι είναι μία απόδειξη πως υπάρχουν αυξημένα επίπεδα στα μελανοκύτταρα – και αν είσαι από αυτούς θα έχεις παρατηρήσει ότι μαυρίζεις και ευκολότερα. Αυτός ωστόσο δεν είναι λόγος για να μην βάζεις αντηλιακό. Μπορεί να μην είσαι από εκείνους που θα πάθουν εύκολα έγκαυμα, αλλά σίγουρα θα κινδυνέψει το δέρμα σου. Εφάρμοσέ το οπωσδήποτε αν πρόκειται να μείνεις εκτεθειμένος στον ήλιο για πάνω από  20 λεπτά.

E2S6XPH77MI6RIL6CYVXCLUPYI

Μην ντρέπεσαι το ρούχο

Η αλήθεια στη μάχη με τον ήλιο είναι μία και μοναδική: δεν έχουμε όλοι το ίδιο δέρμα. Όταν λοιπόν έχεις στο σώμα σου εκ γενετής αρκετά σημάδια και ελιές, αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι δεν αξίζει το ρίσκο. Για κανένα λόγο. Ακόμη και αν έχεις ομπρέλα, ο ήλιος μπορεί να σε βλάψει – και σίγουρα να σε κάψει. Οπότε μπλούζα. Τ-shirt το οποίο ενδεχομένως να βρέχεις με νερό ή ακόμη και αμάνικο – και ας σε κοροϊδεύουν. Θα σου σώσει τη ζωή και θα σε κρατήσει μακριά από δερματολόγους.

Αυτό που είπαμε για τις ελιές; Πρόσεξε το

Τσεκάρεις πάντα τα παρακάτω για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και στην περίπτωση που δεις αλλοιώσεις φεύγεις κατευθείαν στον δερματολόγο. Τι σημαίνει αλλοιώσεις; Στις ελιές σου κοιτάζεις πάντα συμμετρία, το χρώμα, την διάμετρο αλλά ακόμη και κάποια μορφολογική αλλαγή. Σε περίπτωση που διαπιστώσεις κάτι τέτοιο, πρέπει να πας οπωσδήποτε στον δερματολόγο.

young h

Τακτικές επισκέψεις στον δερματολόγο

Ο περισσότερος κόσμος επισκέπτεται τον δερματολόγο 1 φορά ανά 2 έτη. Και είναι λάθος. Φρόντισε να κάνεις μία τακτική επίσκεψη ανά έτος και να τις αυξήσεις σε δύο αν προέρχεσαι από οικογένεια με ιστορικό σε καρκίνο του δέρματος. Μην το αμελείς.©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved