Τα λάθη που κάνεις ενώ προσπαθείς να «στεγνώσεις» για το καλοκαίρι

Η διαιτολογική ομάδα του Nutrition Support καταγράφει τα φάουλ σου και συμβουλεύει με το ιδανικό πρόγραμμα διατροφής.

Το καλοκαίρι έχει φτάσει για τα καλά και αρκετοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να χάσουν τα τελευταία κιλά που τους έχουν μείνει για να «στεγνώσουν» και να πετύχουν το στόχο που έχουν θέσει για το βάρος τους. Δυστυχώς όμως, στην προσπάθεια αυτή οι περισσότεροι αγχώνονται και χρησιμοποιούν λάθος τρόπους με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην τα καταφέρνουν αλλά και να ταλαιπωρούν τον οργανισμό τους. Πάμε λοιπόν να δούμε τα κυριότερα λάθη που κάνουμε στη προσπάθεια μας να «στεγνώσουμε».

Δίαιτες αποτοξίνωσης

Πρόκειται για δίαιτες που πρέπει να πίνεις μόνο χυμούς ή να τρως μόνο φρούτα ή λαχανικά και υπόσχονται μεγάλη απώλεια βάρους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Σίγουρα είναι ανεπαρκείς σε μεγάλο μέρος απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, με αυτές τις δίαιτες είναι δύσκολο να χαθεί το λίπος του σώματος και να επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πολύ σημαντικό στοιχείο που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι ότι μόλις αρχίσουμε να τρώμε πάλι κανονικά όλο το βάρος θα επιστρέψει και μερικές φορές και ακόμα περισσότερο. Άρα, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να κουράζουμε και να εξαντλούμε τον οργανισμό μας. Σε καμία περίπτωση λοιπόν, δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα στην προσπάθεια μας.

orange juice 1

Δίαιτες express

Οι δίαιτες express είναι δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων που έχουν και πάλι σαν στόχο τη μεγάλη και γρήγορη απώλεια βάρους. Το φαγητό που πρέπει να καταναλώσεις μέσα στη μέρα είναι πολύ λίγο (συνήθως είναι 600-800 θερμίδες, ίσως και ακόμα λιγότερο ανάλογα με τη δίαιτα) και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει της καθημερινές σου ανάγκες. Τέτοιες δίαιτες παρέχουν ελάχιστα θρεπτικά συστατικά και αρκετούς κινδύνους για την υγεία. Το αποτέλεσμα είναι ότι ακόμα και να ακολουθήσεις τέτοιες δίαιτες για μερικές μέρες, συνήθως καταλήγεις να τρως περισσότερο και μερικές φορές μπορείς να εμφανίσεις και υπερφαγικά επεισόδια.

Ροφήματα και χάπια που αδυνατίζουν

Το καλοκαίρι κυκλοφορούν πολλά ροφήματα και χάπια αδυνατίσματος που υπόσχονται γρήγορη και εύκολη απώλεια βάρους. Δυστυχώς η πλειοψηφία τους δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, καθώς αν δεν ακολουθείς κάποιο πρόγραμμα διατροφής δε θα μπορέσεις να πετύχεις την απώλεια που θέλεις. Οπότε, καλύτερα "επένδυσε" στη διατροφή σου και μην ξοδεύεις τα χρήματα σου σε τέτοια σκευάσματα.

six pack goal 1557928409

Το παρακάνουμε με τη γυμναστική

Πολλές φορές στην προσπάθεια μας να φύγουν γρήγορα τα κιλά κάνουμε υπερβολική γυμναστική ή πολύ περισσότερο από ότι κάνουμε συνήθως. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δε μπορούμε ξαφνικά λίγο πριν το καλοκαίρι να κάνουμε ότι γυμναστική δεν κάναμε όλο το χρόνο. Το σώμα μας δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει και δε θα μπορέσουμε να πετύχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε. Οπότε ακολουθούμε τις οδηγίες/συμβουλές κάποιου αρμόδιου γυμναστή ή προπονητή για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Λανθασμένες διατροφικές συμπεριφορές

Ένα άλλο λάθος που κάνουμε συχνά για να πετύχουμε γρήγορα το στόχο μας είναι να τρώμε ελάχιστο ή καθόλου πρωινό ή να παραλείπουμε γεύματα για να μειώσουμε θερμίδες. Συνήθως, οι περισσότεροι σταματάνε το βραδινό, χωρίς να αλλάζουν τις υπόλοιπες διατροφικές τους επιλογές. Αρκετοί είναι εκείνοι που αποκλείουν και ολόκληρες ομάδες τροφίμων από τη διατροφής τους, όπως τους υδατάνθρακες ή τα λιπαρά. Μια άλλη λανθασμένη τακτική είναι ότι υπεκαταναλώνουν light προϊόντα γιατί θεωρούν ότι δεν έχουν θερμίδες. Τα light προϊόντα έχουν λιγότερα λιπαρά ή ζάχαρη από τα κανονικά προϊόντα και έτσι λιγότερες θερμίδες. Οπότε για να πετύχουμε μείωση στις θερμίδες μας πρέπει να τα καταναλώνουμε με μέτρο.

pre workout foods lede

Άγχος

Το μεγαλύτερο ίσως λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι ότι αγχώνονται πολύ στην προσπάθεια να πετύχουν το στόχο που έθεσαν. Ζυγίζονται κάθε μέρα ή πολύ συχνά και αν δεν δουν το βάρος τους να μειώνεται απογοητεύονται και προσπαθούν ακόμα πιο έντονα. Η ψυχολογική αυτή πίεση μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχει στην απώλεια βάρους. Δεν αγχωνόμαστε και το αποτέλεσμα που θέλουμε θα έρθει σίγουρα!

Οι μέθοδοι αυτοί λοιπόν δεν θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε και να διατηρήσουμε την επιθυμητή απώλεια βάρους. Ο ιδανικός τρόπος είναι μια ισορροπημένη διατροφή, χωρίς υπερβολές σε συνδυασμό με σωματική δραστηριότητα. Καλό είναι να υιοθετήσουμε σωστές διατροφικές συνήθειες όλο το χρόνο και όχι μόνο πριν το καλοκαίρι. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε πάντα φυσιολογικό βάρος και θα είμαστε υγιείς.

 

Ενδεικτικό διαιτολόγιο στα πλαίσια μια ισορροπημένης διατροφής

Πρωινό:

Γάλα με χαμηλά λιπαρά, νιφάδες βρώμης, μέλι και αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα.

Δεκατιανό:

Αραβική πίτα ολικής με βραστό αυγό, λαχανικά και ένα φρούτο.

Μεσημεριανό:

Κοτόπουλο ή ψάρι ψητό με ρύζι ολικής ή κινόα και σαλάτα με ελαιόλαδο.

Απογευματινό:

Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με μέλι και φρούτα.

Βραδινό:

Ομελέτα με άπαχο τυρί και λαχανικά, παξιμάδι κρίθινο και σαλάτα με ελαιόλαδο.

 

Από την Διαιτολογική Ομάδα του Κέντρου Διατροφής Nutrition Support 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved