Υπάρχουν τροφές που μας τονώνουν ενεργειακά;

Ρωτήσαμε έναν διατροφολόγο για το πώς θα καταφέρουμε να έχουμε αστείρευτη ενέργεια όλη μέρα.

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δεν μπορεί να είναι απλά ένα ΝΑΙ ή ένα ΌΧΙ ή μια λίστα με τρόφιμα. Ρωτήσαμε λοιπόν τον διατροφολόγο Ανδρέα Κωνσταντουδάκη και την διαιτολογική ομάδα του κέντρου διατροφής Nutrition Support για μία ξεκάθαρη απάντηση. Και μας απάντησαν με ένα ολόκληρο πρόγραμμα.

Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν τη σχέση μιας ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει ποικιλία φρούτων και λαχανικών, δημητριακά ολικής άλεσης, πρωτεΐνες και λιπαρά από υγιεινές πηγές στην καλύτερη διάθεση και ευεξία.

Οι υδατάνθρακες, από τη θέση τους στο μεταβολισμό του ανθρώπου, έχουν ιδιαίτερη σημασία για το αίσθημα της ενέργειας και της ευεξίας. Και αυτό επειδή αφενός αποτελούν την βασική τροφή για τον εγκέφαλο και αφετέρου είναι το πρώτο καύσιμο που χρησιμοποιεί ο οργανισμός στην άσκηση.

fla423b 0449b 1 copy h 2018

 

Για να κατακτήσουμε το στόχο μας χρειάζεται να πετύχουμε την όσο το δυνατό πιο σταθερή τροφοδοσία του οργανισμού με υδατάνθρακες. Αυτό μπορεί να γίνει με τα συχνά γεύματα που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή υδατάνθρακες που καθυστερούν να απορροφηθούν από τον οργανισμό, διοχετεύονται πιο ομαλά και διατηρείται περισσότερη ώρα το αίσθημα της ενέργειας και της ευεξίας. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, ζυμαρικά ολικής, ρύζι καστανό, ψωμί ολικής, όσπρια, λαχανικά. Κοινό τους χαρακτηριστικό είναι η ύπαρξη φυτικών ινών. Τα φρούτα επίσης αποτελούν καλή επιλογή στα πλαίσια ενός ισορροπημένου γεύματος.

Πως όμως μπορούμε να καταμερίσουμε ιδανικά τα θρεπτικά συστατικά για να φτάσουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα;

 

flash24 590x295

 

Παρακάτω έχουμε φτιάξει ένα πρότυπο διαιτολόγιο για να σας δείξουμε στην πράξη πως γίνεται ο καταμερισμός των υδατανθράκων στα γεύματα και τι εννοούμε με την έννοια ισορροπημένο γεύμα.

Ιδού το Ημερήσιο Διαιτολόγιο των 2000 θερμίδων. Δείτε το παρακάτω άλμπουμ:

 

Από την Διαιτολογική ομάδα του κέντρου διατροφής Nutrition Support



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved