Η σημασία του να δημιουργείς πραγματικά connections κάθε μέρα

41 SHARES

Υποδεχόμενος το 2021, αποφάσισα να κάνω έναν σύντομο απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, ξεκινώντας πρώτα από τους ανθρώπους που παρέμειναν στη ζωή μου. Έχοντας περάσει, λοιπόν, το μεγαλύτερο μέρος της προηγούμενης χρονιάς στο σπίτι, φορώντας ολημερίς πιτζάμες και με την κοινωνική μου ζωή περιορισμένη, ομολογώ πως αιφνιδιάστηκα όταν συνειδητοποίησα πως είχα να μιλήσω ή έστω, να τσατάρω από τα μέσα του 2020, με πολλά άτομα τα οποία θεωρούσα πως ανήκαν στον κύκλο των καλών μου φίλων.

Αλήθεια, που χάθηκαν όλα αυτά τα φιλαράκια που συναντούσα στα hype στέκια της πόλης; Πού πήγαν οι partners in crime στα ξενύχτια μου; Γιατί δεν έκανα τίποτα για να τους κρατήσω στη ζωή μου;

Η αλήθεια είναι πως δεν χρειάστηκε να περάσει πολλή ώρα για να συνειδητοποιήσω πως δεν μου είχαν λείψει ιδιαίτερα, ενώ με ανακούφιζε το γεγονός πως ενδεχομένως σκέφτονταν και εκείνοι το ίδιο για εμένα. Ωστόσο, δεν μπορούσα να μην «κολλήσω» με το γεγονός ότι μέσα σε λίγους μήνες, χάσαμε κάθε επικοινωνία, κάθε connection -εάν υπήρχε κάποιο ποτέ. Όπως δε πρόδιδε η πράσινη ένδειξη στη λίστα των επαφών μας στα social media, ήμασταν όλοι connected την ίδια στιγμή, μοιράζοντας απλόχερα reactions και comments, αλλά όχι ανθρώπινο και ουσιαστικό ενδιαφέρον, με μια απλή ερώτηση, όπως «τι κάνεις;» ή «είσαι καλά;».


Αναμφίβολα, κάτι πήγαινε εντελώς λάθος και όπως έμαθα μερικούς μήνες μετά, αυτό το «λάθος» ήταν η κρυμμένη μοναξιά, ένα σύγχρονο φαινόμενο που μας κάνει να αισθανόμαστε μόνοι και αποξενωμένοι, παρά το γεγονός ότι είμαστε όλη μέρα online. Για να σε προλάβω, να αναφέρω πως η κρυμμένη μοναξιά αποτελεί ένα είδος παγκόσμιου φαινομένου και αποτέλεσε τον λόγο που το Lipton ξεκίνησε την πρωτοβουλία #ProjectUnLonely, σε μία προσπάθεια να φέρει στο προσκήνιο το εν λόγω ζήτημα, να μας αφυπνίσει και να μας ενθαρρύνει να αρχίσουμε να δημιουργούμε ποιοτικές διασυνδέσεις κάθε μέρα. Πώς θα τα καταφέρουμε; Συνέχισε να διαβάζεις και με ευχαριστείς στο τέλος!

Χρησιμοποιώντας τα social media προς όφελός μας

Για να διαλευκάνουμε κάπως την κατάσταση, χρειαζόμαστε οπωσδήποτε την έμπειρη γνώμη ενός ειδικού και ο millennial life coach Παναγιώτης Φάσσας, είναι σίγουρα ο ειδικός που μπορεί να ρίξει «φως» στο θέμα της κρυμμένης μοναξιάς και των πραγματικών connections. Σύμφωνα με τον γνωστό life coach, λοιπόν, για να αρχίσουμε να δημιουργούμε πραγματικά connections, είναι σημαντικό να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τα social media πρώτα. Βλέπεις, το αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο της μοναξιάς ή αν το ενισχύουν ακόμη περισσότερο, εξαρτάται από το πώς τα χρησιμοποιούμε. Δηλαδή, από το αν τα βλέπουμε ως εργαλεία που μπορούν να μας φέρουν κοντά με τους δικούς μας ανθρώπους και να μας κάνουν πιο κοινωνικούς ή αν τα αφήνουμε να μας εξουσιάζουν. Γιατί, λοιπόν, δεν χρησιμοποιούμε την τεχνολογία που έχουμε στη διάθεσή μας για να επικοινωνούμε ουσιαστικά, αντί να ανταλλάσσουμε emoticons και καρδούλες δίχως νόημα; Ομολογώ πως δεν έχω κάποια έτοιμη απάντηση, όμως γνωρίζω πως ειδικότερα την παρούσα περίοδο, μία καρδούλα και ένα like, δεν αρκούν για να νιώσουμε λιγότερο μόνοι -ούτε εμείς, ούτε ο αποδέκτης του reaction μας.

Αντιστρέφοντας τα δεδομένα και επενδύοντας στους ανθρώπους

Καλά τα social media -αν τα χρησιμοποιούμε, βέβαια, σωστά- ωστόσο, ο πιο ισχυρός μας «σύμμαχος» στη «μάχη» ενάντια στην κρυμμένη μοναξιά, είναι οι σχέσεις που δημιουργούμε με τους γύρω μας. Διότι με τη βοήθεια των άλλων, θα καταφέρουμε να απαλλαγούμε από το αίσθημα μοναξιάς, να νιώσουμε όμορφα με τον εαυτό μας και να αισθανθούμε πως είμαστε κομμάτι ενός μεγαλύτερου συνόλου, το οποίο μας περιλαμβάνει και μας αποδέχεται για αυτό που είμαστε. Σύμφωνα με τον life coach Παναγιώτη Φάσσα, λοιπόν, ο τρόπος για να τα καταφέρουμε, είναι να καλλιεργήσουμε τη συναισθηματική μας νοημοσύνη, δηλαδή, «την ικανότητα να αναγνωρίζουμε και να κατανοούμε τα συναισθήματα μας και των άλλων, να τα διαχειριζόμαστε, να διαχειριζόμαστε τις σχέσεις μας με τους άλλους και να μπορούμε να παρακινούμε τον εαυτό μας να αναλάβει δράση». Έτσι, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις βάσεις για μία πιο ουσιαστική επικοινωνία, μία νοητή «γέφυρα» που θα μας συνδέει πιο ουσιαστικά με τον έξω κόσμο και τους γύρω μας.

Όταν 15 λεπτά κάθε μέρα μπορούν να κάνουν τη διαφορά

Ας είμαστε ειλικρινείς. Όταν έχουμε συνηθίσει μία κατάσταση, είναι κάπως δύσκολο να «ξεκολλήσουμε» από αυτή, ειδικότερα αν αφορά στη σχέση μας με τους άλλους ανθρώπους και κατά συνέπεια, τη σχέση με τον εαυτό μας. Ωστόσο, η επιστήμη έχει ήδη δώσει τη δική της απάντηση, σύμφωνα με την οποία 15 λεπτά καθημερινής, ουσιαστικής επικοινωνίας, είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε, για να δημιουργήσουμε σε βάθος χρόνου πιο δυνατούς δεσμούς, αλλά και μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Αυτό είναι δε και το βασικό μήνυμα πίσω από το #ProjectUnLonely, το ότι αρκούν λίγα λεπτά κάθε μέρα για να θέσουμε τις βάσεις για ένα ουσιαστικό connection και να νιώσουμε λιγότερο μόνοι. Έτσι, πριν αρχίσουμε να στέλνουμε απρόσωπα μηνύματα σε παλιούς φίλους, συγγενείς, συμφοιτητές και συναδέλφους, καλύτερο θα ήταν να αφιερώσουμε για αρχή ένα τέταρτο της ώρας για να μιλήσουμε ουσιαστικά με ένα αγαπημένο μας πρόσωπο, ακόμη και virtually. Θα ετοιμάσουμε τις κούπες με το Lipton μας, θα πούμε «YOU.ME.TEA.NOW» και για 15 λεπτά θα μιλήσουμε για όσα μας απασχολούν. 

Κλείνοντας, θέλω να πιστεύω πως όλο αυτό το διάστημα που έχουμε περιορίσει τις εξόδους και τις κοινωνικές μας συναναστροφές, μπορούμε να επωφεληθούμε από τον χρόνο και τον χώρο που μας δίνεται, για να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία στους ανθρώπους που μας περιβάλλουν και τις σχέσεις που έχουμε αναπτύξει ή θέλουμε να αναπτύξουμε μαζί τους. Έτσι, θα μπορέσουμε να ανακαλύψουμε εκ νέου τη σημασία της ουσιαστικής επικοινωνίας, των αυθεντικών connections και να απελευθερωθούμε -επιτέλους- από όσα μας κρατούν κλεισμένους στα… καβούκια μας.

#Lipton #Connect #ProjectUnlonely #Whatreallymatters


41 SHARES
©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved