Οι 6 Πατεράδες που δόξασαν το Σινεμά

Όταν η πατρική φιγούρα δίνει άλλη αίγλη στις ταινίες.

Σε κάθε φιλμ οι συντελεστές είναι πολλοί, οι χαρακτήρες που λατρεύουμε ακόμα περισσότεροι, αλλά ένας πρέπει να διαφέρει. Ένας πρέπει να είναι το επίκεντρο προκειμένου να στηθεί πάνω του το story.  Και μια μέρα σαν τη σημερινή, αυτός ο κάποιος δεν φτάνει μόνο να είναι άντρας, αλλά να είναι πατέρας. Δόξα τω Θεώ, από μπαμπάδες στον κινηματογράφο έχουμε τεράστια ποικιλία.

Μια και πιάσαμε το κινηματογραφικό στοιχείο, χωρίσαμε τους πατεράδες της μεγάλης οθόνης σε διάφορες κατηγορίες -από κωμωδία μέχρι και δράσης- βγάζοντας έναν χαρακτηριστικό για κάθε είδος. Με τόσους μπαμπάδες εκεί έξω είναι σίγουρο ότι πολλοί θα μείνουν απ’ έξω, οπότε μην έχεις παράπονο αν δεν δεις τους παρακάτω κυρίους:

 

 

Και ξεκινάμε…

 

Κατηγορία: Drama Father

Ταινία: The Pursuit of Happyness | Πατέρας: Chris Gardner

Τον Will Smith τον ξέρουμε για το μαχητικό του πνεύμα (Independence Day), την επιβλητική του παρουσία (MIB) και τον χαβαλέ του (The Prince of Bellair), ωστόσο ο ρόλος του ως Chris Gardner έκανε πολύ κόσμο να δακρύσει. Δεν είναι μόνο η αγωνία και η συγκίνηση που σου προκαλεί στο φινάλε (δεν κάνουμε spoiler αν δεν το έχεις δει), αλλά η αυταπάρνηση και η αγωνία για τον υιό του σε όλη τη διάρκεια της ταινίας. Μιλάμε για το συναίσθημα του να μοχθείς για να μη λείπει τίποτα στο παιδί σου, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ζεις καθημερινά με την αγωνία και το στρες. Ένα φιλμ που έκανε όλους τους πατεράδες του κόσμου περήφανους και ταυτόχρονα μεγάλο μερίδιο αρσενικών να θέλουν να γίνουν.

 

Από κοντά: La Vita è Bella (Roberto Bennini)

 

Κατηγορία: Sports Father

Ταινία: Coach Carter | Πατέρας: Ken Carter

Το να πρέπει να κουμαντάρεις τον υιό σου όσο φτάνει κοντά στο Πανεπιστήμιο είναι μια μεγάλη πρόκληση για κάθε γονιό. Τι γίνεται όμως εκτός από αυτό, πρέπει να διαχειριστείς και άλλους 12 ατσίδες λίγο πριν την ενηλικίωση, οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με το διάβασμα, με μοναδικό παράθυρο μακριά από τις κακοτοπιές της ζωής, το σχολικό πρωτάθλημα μπάσκετ; Ο Ken Carter (Samuel L. Jackson) μπορεί να ανέλαβε την μπασκετική ομάδα του Richmond, ωστόσο εξελίχθηκε στην πατρική φιγούρα που οι περισσότεροι παίκτες του θα ήθελαν να έχουν. Του τύπου εκείνου που θα τους προπονήσει και θα τους διδάξει το ομαδικό πνεύμα, θα σταθεί δίπλα τους, αλλά πάνω από όλα θα κάνει τα πάντα για να τους εξασφαλίσει το εισιτήριο για μια καλύτερη ζωή. Όχι μέσω του μπάσκετ, αλλά του πανεπιστημίου.  

 

Από κοντά: Rocky Balboa (Sylvester Stalone)

 

Κατηγορία: Comedy Father

Ταινία: American Pie | Πατέρας: Noah Levenstein

Πολλοί θα ήθελαν να είναι σε τούτη τη θέση, αλλά τόσο καρικατούρα-πατέρας σαν εκείνον του Jim Levenstein, Noah (Eugene Levy) στα «American Pie» δύσκολα θα υπάρξει. Ένας τύπος που νοιάζεται όσο τίποτα για τον μονάκριβο υιό του, αλλά που θα κάνει τα πάντα -χωρίς να το θέλει- για να τον φέρει σε δύσκολη θέση. Είτε δίνοντάς του συμβουλές, ή κυρίως προσπαθώντας να επιδιορθώσει τις γκάφες του αδέξιου Jim. Το αν τα κάνει χειρότερα ή... πολύ χειρότερα είναι κάτι που δεν μας απασχολεί. Απλά απολαυστικός.

 

Από κοντά: Cheaper by the Dozen (Steve Martin)

 

Κατηγορία: God-Father

Ταινία: The Godfather Part 1 | Πατέρας: Vito Corleone

Από τη στιγμή που στον ορίζοντα υπάρχει μαφιόζος πατέρας, το μάτι και η προσοχή μας εστιάζει στον απόλυτο κινηματογραφικό άρχοντα του οργανωμένου εγκλήματος. Ο Don Vito (Marlon Brando) ξεκίνησε από πολύ χαμηλά, αντιμετώπισε δυσκολίες όσο έχτιζε τον μύθο του, αλλά πάντα προστάτευε τους πάντες σαν καλός οικογενειάρχης, έστω και αν δεν χρησιμοποιούσε πάντα θεμιτά μέσα. Εδώ κοτζάμ κεφάλι αλόγου έκοψε για να πάρει ένα ρόλο ο βαφτισιμιός του Johnny Fontein, για τα παιδιά του δεν θα έκανε χειρότερα;

 

Από κοντά: The Godfather Part 2 (Al Pacino)

 

Κατηγορία: Evil Father

Ταινία: Star Wars | Πατέρας: Anakin Skywalker

Από τότε που έγινε πατέρας δεν είχε ποτέ το παραπάνω όνομα καθώς λίγο πριν γεννήσει η γυναίκα του, κατάφερε να περάσει στο Σκότος και την Dark Side. Ο προβληματικός Anakin Skywalker μεταμορφώθηκε σε Darth Vader και η σκοτεινή ψυχή του στάθηκε αφορμή για να κυνηγήσει και τα δύο του παιδιά προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του. Ίσως ο πιο εμβληματικός κακός στην ιστορία του κινηματογράφου, ο άρχοντας των Σιθ έμεινε χαραγμένος για την τρομακτική του αμφίεση, την ιδιαίτερη σχέση με τον υιό του Luke αλλά και για την πατρική φιγούρα η οποία έκανε την εμφάνισή της την κατάλληλη στιγμή. Την ώρα που η μάχη απέναντι στο Κακό έμοιαζε πραγματικά χαμένη.

 

Από κοντά: The Shinning (Jack Nicholson)

 

Κατηγορία: Action Father

Ταινία: Taken | Πατέρας: Bryan Mills

Όλοι σκεφτόμαστε κάποια στιγμή πως «αν κάποιος κάνει κάτι κακό στο παιδί μου, θα τον αφανίσω», με τη μόνη διαφορά πως θα αφήσουμε τελικά τις Αρχές να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, όσο και να θέλουμε να πάρουμε μέρος στην όλη κατάσταση. Για τον Bryan Mills (Liam Neeson) ωστόσο δεν υπήρχε «θα», παρά μόνο τρεις εκφράσεις προς τον απαγωγέα της κόρης του:

«I Will Look for You, I Will Find You And I Will Kill You». Μέχρι να τελειώσει η ταινία είχε τηρήσει όλες του τις υποσχέσεις. Άξιος.

 

Από κοντά: Die Hard (Bruce Willis)

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved