Long Live the Queen

O Rami Malek του Bohemian Rhapsody, παρουσιάζει μοναδικά τον μεγαλύτερο performer που γνώρισε η pop rock σκηνή.

Η γενιά μου δεν «έζησε» τον Freddie Mercury. Τον μάθαμε μέσα από αφιερώματα που έκαναν τα κανάλια στα 90s. Από βιντεοκλίπ που έπαιζε ανελλιπώς το MTV και από δίσκους που είχαν κρατήσει οι μπαμπάδες μας στα 70s και τα μεγαλύτερα ξαδέρφια που έζησαν ως έφηβοι την δεκαετία του ’80. Δεν το παίξαμε ποτέ σχετικοί. Εγώ τουλάχιστον, δεν το έπαιξα. Όμως είναι άλλο να έχεις ακούσει Queen και είναι διαφορετικό να έχεις ζήσει τον Freddie Mercury σε όλο του το μεγαλείο. Αυτό έκανε το Bohemian Rhapsody. Παρουσίασε την  ζωή ενός θρυλικού ροκσταρ που τις ικανότητες του στο τραγούδι, ξεπερνούσαν μόνο οι live εμφανίσεις του.

 

malek344

 

Οι άγνωστοι Queen

Το Bohemian Rhapsody του Bryan Singer συστήνεται ως biopic για τους Queen, αλλά στην ουσία είναι ένας τεράστιος φόρος τιμής στον Freddie Mercury και η ταινία που δικαίως βάζει τον Rami Malek του Mr. Robot ως ένα από τα καυτά ονόματα για το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου. Το Bohemian Rhapsody αφήνει μία γλυκόπικρη γεύση. Οπωσδήποτε θα σε ταξιδέψει στην γέννηση μίας μπάντας που από την αρχή έδειχνε να διαφέρει από τις υπόλοιπες. Το επίπεδο των μελών της -τόσο το πολιτιστικό όσο και το κοινωνικό- ήταν πολύ υψηλό για τις ποπ ροκ μπάντες της εποχής. Και τα τέσσερα μέλη της ήταν απόφοιτοι Πανεπιστημίων και ζούσαν το όνειρο με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο από τις «Woodstock» μπάντες της δεκαετίας του ’60 – παρότι το αλκοόλ και κάποια ναρκωτικά έκαναν σταθερά την εμφάνιση τους στη ζωή του Mercury.

 

tmp xUiFks 6cc54957a1b0

 

Το Rhapsody ξεκινά ως εγχειρίδιο μουσικής ιστορίας. Από τα πρώτα βήματα των Queen δεν βλέπει κανείς μόνο το ταλέντο της μπάντας και του Mercury, αλλά και τον εναλλακτικό τρόπο με το οποίο προσέγγιζαν την ροκ σκηνή της εποχής. Με νέες ιδέες που ξεκινούσαν από επιρροές όπερας και έφταναν μέχρι την ντίσκο. Μία από τις πιο σωστές ατάκες που ειπώθηκαν στην ταινία, ήταν πως το μουσικό genre δεν είναι ροκ, ποπ ή κάτι άλλο. Είναι Queen. Είναι αυτό που είναι. Και μετά ήταν η ενέργεια του κόσμου που αναγνώρισε αυτό το φαινόμενο και που γέμισε τα στάδια και τους συναυλιακούς χώρους, για να γίνουν μάρτυρες σε κάτι πολύ παραπάνω από την live εμφάνιση μίας μπάντας. Έγιναν συνταξιδιώτες του μεγαλύτερου showman που γνώρισε ποτέ το ροκ, έναν μουσικό που βρήκε βαρετή την ταυτότητα του μουσικού και πέρασε στο φαντασμαγορικό performing. Του Freddie Mercury.

 

Rami Malek Bohemian Rhapsody

 

Η μεταμόρφωση του Rami Malek

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι φανς του Mercury δεν πρόκειται να απογοητευτούν με την ενσάρκωση του Malek. Ας αφήσουμε το παρουσιαστικό γιατί στο 2019, είναι λογικό οι στυλίστες και οι make-up artists του Hollywood να κάνουν θαύματα. Εδώ το θέμα είναι η ενσάρκωση. Ο Rami έγινε Freddie σε όλα του. Στον τρόπο που μιλούσε, που επικοινωνούσε με τον κόσμο, που ερωτευόταν. Περισσότερο από όλα όμως, ο Malek βρήκε τον τρόπο να υιοθετήσει αυτή την αστείρευτη ενέργεια που έβγαζε ο Freddie επί σκηνής και με την οποία παρέσερνε στο διάβα του κάθε μυημένο φαν του. Ο Freddie είναι εκεί, σε κάθε σκηνή, στο πρόσωπο του Malek. Σε κάθε ατάκα, σε κάθε ντύσιμο που θα τον δεις να φοράει εντός και εκτός σκηνής, αλλά και στην μεταμόρφωση της περσόνας του ανά τα χρόνια. Από την πρώτη συναυλία της μπάντας, μέχρι την θρυλική του 1985 για το Live Aid που θεωρείται μέχρι και σήμερα η πιο φαντασμαγορική που έχουν κάνει οι Queen. Την τελευταία, θα την δεις ολόκληρη με τον Rami Malek σε σημείο που θα πιστέψεις ότι τραγουδάει ο ίδιος ο Freddie Mercury.

 

DF 02515

 

Το προσεγμένο δράμα

Δεν είναι μόνο ο αγώνας του Freddie έναντια στον HIV που ειδικά εκείνη την περίοδο «θέριζε» ανελέητα. Ο Singer παρουσιάζει εκείνο το ρητό που λέει ότι ο νικητής είναι μόνος. Ο Malek παρουσιάζει άριστα την αναζήτηση του Mercury για μία θέση στον ήλιο. Σε μία κοινωνία που ακόμη δεν δεχόταν την διαφορετικότητα παρότι αυτή ήταν κομμάτι της καθημερινότητά της, αλλά πολύ πριν ο Freddie παλέψει ενάντια στον ιό, είχε ξεκινήσει μία άλλη μάχη ενάντια στην απέραντη μοναξιά που βίωνε. Όλα τα παραπάνω, χωρίς υπερβολές και διαλόγους που θέλουν να εντυπωσιάσουν. Στο τέλος της ημέρας, ο Freddie Mercury ήταν ένας άνθρωπος που έβαλε την αγάπη για αυτό που έκανε πάνω από οποιαδήποτε ασθένεια. Η σχέση του με τον κόσμο ήταν ιδιαίτερη επειδή καταλάβαιναν την ειλικρίνεια που κρύβει μέσα του.

 

rami malek in bohemian rhapsody

 

Αξίζει και με το παραπάνω

Το Bohemian Rhapsody κέρδισε ήδη την Χρυσή Σφαίρα για Καλύτερη Ταινία, με τον Malek να έχει ήδη την δική του Χρυσή Σφαίρα στην κατοχή του καθώς και το Screen Actors Guild Award που κατά πολλούς θεωρείται βραβείο με μεγαλύτερη βαρύτητα. Είναι υποψήφιο για 5 Όσκαρ αλλά παρουσιάζει μοναδικά την ιστορία του μεγαλύτερου performer που πέρασε ποτέ από την σκηνή. Πέρα από όλες τις τιμές, είναι μία καλή ευκαιρία για τις νεότερες γενιές να γνωρίσουν το φαινόμενο Freddie Mercury, μέσα από μία mainstream και ταλαντούχα προσωπικότητα όπως αυτή του Malek.

 
 
Μπορείς να δεις την μεταμόρφωση του Rami Malek σε Freddie Mercury στις παρακάτω φωτογραφίες. 
 


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved