Οι αδερφοί Coen σου προτείνουν 5 ταινίες για να δεις το Σαββατοκύριακο

Με αφορμή την άφιξη του «Ballad of Buster Scruggs», εστιάζουμε στα φιλμ που καθόρισαν την καριέρα τους.

Αν τους έβαζες σε ένα δωμάτιο ζητώντας τους να δουν την αγαπημένη τους ταινία, θα είχαν προτιμήσει να γράψουν ένα νέο σενάριο. Αν τους έβαζες τα μεγαλύτερα μπλοκμπάστερ για να περάσει η ώρα τους, θα είχαν ξεθάψει μαύρες κωμωδίες των 50s, γουέστερν από την Τσινετσιτά και noir θρίλερ.

Αυτά άλλωστε είναι τα χαρακτηριστικά των ίδιων των αδερφών Joel και Ethan Coen, που πριν λίγες μέρες μας σύστησαν το νέο τους αριστούργημα.

Το Ballad of Buster Scruggs.

 

 

Σε περίπτωση που πρόλαβες και το είδες ήδη, σου αξίζει ένα ακόμη ταξίδι στον κόσμο των Coen. Αυτό που αποτέλεσε έμπνευση και για τους ίδιους, ώστε να γεννήσουν τις ιδιαίτερες ταινίες τους. Και αυτή εδώ η 5αδα θα σου κάνει παρέα το Σαββατοκύριακο.

 

 

1. Mr. Deeds Goes to Town

Για τον κόσμο που έχει παρακολουθήσει στενά την καριέρα τους, το Mr. Deeds ήταν η ταινία που έδωσε στους αδερφούς Κοέν την έμπνευση για το Hudsucker Proxy. Ο κύριος Deeds , η περιουσία που κληρονομεί, ακόμη και η ξανθιά δημοσιογράφος που προσπαθεί να τον εκμεταλλευτεί, είναι αυτή η αστική μαύρη κωμωδία που βλέπει κανείς στα περισσότερα έργα των Cohen. «Όταν ασχοληθήκαμε με το Gambit και την σκηνή όπου οι άντρες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την Cameron Diaz, σκεφτήκαμε αμέσως τον Mr. Deeds».

 

 

2. Τhe Big Sleep

Για πολλούς, ήταν αυτή η ταινία και όχι το Casablanca που ανέδειξε το μεγαλείο του Humphrey Bogart. Υποδύεται έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ που προσλαμβάνεται για να ερευνήσει μία υπόθεση εκβιασμού της κόρης ενός πλούσιου απόστρατου στρατηγού. Την ίδια στιγμή ερωτεύεται την μικρότερη κόρη του και ξετυλίγεται μία αρκετά περίεργη υπόθεση. Ο William Faulkner έβαλε το χεράκι του στο σενάριο για να βγει άρτια η ταινία από το διήγημα του Raymond Chandler. Με το Big Lebowski έκαναν αυτό ακριβώς. Έναν τύπο με ιδιαίτερη προσωπικότητα που μπλέκεται σε περίεργες καταστάσεις, αλλά που ξεχωρίζει περισσότερο για το στυλ του παρά για τις περιπέτειες στις οποίες μπλέκει.

 

 

3. Once Upon A Time in the West

Όσες φορές και αν ρωτήσεις τους Coen, τα γουέστερν θα είναι πάντα το αγαπημένο είδος ταινίας τους. Το είδαμε τόσο από το Ballad of Buster Scruggs, όσο το είδαμε και στο True Grit με τον Jeff Bridges. Όμως αγαπούν το παραδοσιακό, το κλασικό, των στούντιο της Τσινετσιτά. Και δεν υπάρχει ταινία σαν άλλη του Sergio Leone που να δίνει την ένταση, το στήσιμο και το όλο στυλ της αυθεντικής καουμπόικης ταινίας όπως το Once Upon A Time in the West.

 

 

4. Third Man

Το πιο κλασσικό noir θρίλερ. Με ατμόσφαιρα που πολύ δύσκολα θα συναντήσεις σε άλλες ταινίες και με τον Orson Wells να δίνει ερμηνεία ζωής στο μυθιστόρημα του Graham Green. «O Harry Lime είναι ο ήρωας των ταινιών που είναι πάντα υπεράνω υποψίας». Όσο και αν ο φίλος του και συγγραφέας εξετάζει προσεχτικά τα στοιχεία για να καταλήξει στην αλήθεια, το αποτέλεσμα πολλές φορές δεν είναι αυτό που θέλεις να ακούσεις. Όλη την διάθεση του Third Man, οι Cohen προσπάθησαν να την αποτυπώσουν στο υπέροχο δικό τους Blood Simple του 1984.

 

 

5. Guns of Navarone

Μέχρι και σήμερα η αγαπημένη ταινία του Joel Cohen. Αγάπησε την υπόθεση, το καστ που ξεκινούσε από Gregory Peck και έφτανε μέχρι τον Anthony Quinn. Αυτό όμως που τράβηξε περισσότερο από όλα τον Joel στο αριστούργημα του J. Lee Thompson, ήταν η χρήση των ειδικών εφέ – για τα οποία μάλιστα η ταινία κέρδισε και Όσκαρ. «Ήταν από εκείνες τις στιγμές που έμενες με το στόμα ανοιχτό και αντιλαμβανόσουν την αναγκαία και κορυφαία χρήση της τεχνολογίας στο σινεμά».


Κλείνουμε με μια τζούρα από 9 φωτογραφικά στιγμιότυπα των αγαπημένων αδερφών.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved