Είναι δυνατόν να υπάρχουν σκλαβοπάζαρα στην εποχή μας;

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Δουλείας το βιβλίο του Benjamin Skinner σε φέρνει αντιμέτωπο με μια από τις πιο τρομακτικές αλήθειες του «πολιτισμένου» κόσμου.

Θα περίμενε κανείς ότι στον 21ο αιώνα, η σκλαβιά είναι ένα φαινόμενο που έχει εξαλειφθεί από τον πλανήτη. Για την ακρίβεια, όταν κάποιος μας μιλάει για «σκλάβους», μας έρχονται στο μυαλό οι καταπονημένοι νέγροι που δούλευαν στις καλλιέργειες των γαιοκτημόνων στις νότιες Πολιτείες της Αμερικής. Και όμως αυτό το φαινόμενο δεν τελείωσε μαζί με τον Αμερικανικό Εμφύλιο, όσο και αν το προσπάθησε ο πρόεδρος Lincoln.

Για την ακρίβεια, δεν τελείωσε από πολλά μέρη του πλανήτη...

 

Ο Benjamin Skinner, δημοσιογράφος και συγγραφέας, ταξίδεψε στις 4 γωνιές του πλανήτη για να ανακαλύψει μία τρομαχτική αλήθεια. Στις μέρες μας έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό σκλάβων που έχει παρατηρηθεί ποτέ στα χρονικά. Για την ακρίβεια, πάνω από 27 εκατομμύρια άνθρωποι εξαναγκάζονται σε εργασία παρά την θέληση τους και αποτελούν ιδιοκτησία τρίτων.

Τα πράγματα ωστόσο στην έννοια του «σκλάβου» σύμφωνα με το βιβλίο του Skinner «A Crime so Monstrous: Face to Face with Modern-Day Slavery», είναι κάπως διαφορετικά. Ο στόχος δεν είναι η διατήρηση της ατομικής περιουσίας όπως συνέβαινε πριν 100 και βάλε χρόνια στις βαμβακοκαλλιέργειες του Αμερικανικού Νότου. Ο μόνος στόχος είναι το κέρδος και η εξαθλίωση της ανθρώπινης ζωής.

«Σε ένα από τα ταξίδια μου διαπίστωσα όχι μόνο τις συνθήκες των ανθρώπων που υποφέρουν αλλά και το πόσο εύκολο είναι να ‘‘αγοράσεις’’ έναν άνθρωπο». Όπως αναφέρει και μέσα στο βιβλίο, υπάρχουν μέρη που μπορείς να «δεις το εμπόρευμα», με τον ίδιο τρόπο που θα κοιτούσες τα ρούχα σε μία βιτρίνα. «Σε ένα υπόγειο πορνείο στην Βουδαπέστη, μου πρότειναν να αγοράσω μέχρι και μία κοπέλα που είχε φανερά σύνδρομο Down. Φαντάζομαι ότι το να κρύβει τα μάτια της με τα χέρια της, είναι ο μόνος τρόπος που γνώριζε για να γλιτώσει τον βιασμό».

 

1 environmental destruction modern slavery

 

Η Αϊτή ωστόσο ήταν ίσως το χειρότερο μέρος που επισκέφθηκε στο κομμάτι της διακίνησης. Περίπου μία ώρα απόσταση από το αεροδρόμιο του Port au Prince, ο Skinner συνάντησε ανθρώπους που προσπάθησαν να του πουλήσουν ένα 10χρονο κοριτσάκι. Οι «ικανότητες» της περιλάμβαναν μαγείρεμα, πλύσιμο, καθάρισμα του χώρου αλλά και ικανοποίηση των σεξουαλικών ορέξεων εάν και εφόσον το επιθυμούσε. Το πιο τρομακτικό ωστόσο, ήταν η τιμή. «Αρχικά ζήτησαν περίπου 100 δολάρια, αλλά κατάφερα και κατέβασα το ποσό στα 50. Σκεφτείτε ότι πίσω στο 1850, μπορούσες να αγοράσεις έναν υγιή ενήλικα άντρα για 40.000 δολάρια».  Όλα αυτά, σε μία από τις καλύτερες και πιο τουριστικές περιοχές του Port au Prince, όπου οι δουλέμποροι δεν είχαν το φόβο να χρειάζεται να κρυφτούν από τις αρμόδιες αρχές. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, υπάρχουν τουλάχιστον 300.000 παιδιά-σκλάβοι στην Αϊτή.

 

image457

 

Όμως το χειρότερο φαινόμενο το συναντά κανείς στην Ινδία όπου, σύμφωνα με τον Skinner, υπάρχει ο μεγαλύτερος αριθμός σκλάβων συγκριτικά με όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Στις βόρειες απομονωμένες περιοχές της Ινδίας, υπάρχουν άνθρωποι που προσφέρονται ως ενέχυρο για παλιά χρέη. «Συνάντησα μία οικογένεια που δούλευαν τρεις γενιές ως σκλάβοι επειδή δεν μπορούσαν να ξεχρεώσουν το ποσό των 62 σεντς», αναφέρει σε συνέντευξή του ο Skinner. Ο περισσότερος κόσμος είναι αναγκασμένος να δουλεύει υπό την απειλή όπλων ή ακόμη και εκείνη του βιασμού. Το τελευταίο, είναι πιο συχνό στις βόρειες περιοχές της Βραζιλίας, όπου μέχρι και οι ίδιοι οι άνθρωποι που είναι αιχμάλωτοι ως σκλάβοι -γιατί περί αιχμαλωσίας πρόκειται- μπαίνουν στην διαδικασία να ακολουθήσουν τον αρρωστημένο αυτό τρόπο ζωής.

 

wef456

 

Και όσον αφορά την Αμερική; Την χώρα που κάποτε πολέμησε έμμεσα την σκλαβιά μέσα από τον Εμφύλιο; «Ένα άτομο ανά μισάωρο, ήτοι  περίπου 14.000 με 17.000 άνθρωποι το χρόνο, περνούν τα σύνορα των ΗΠΑ και εξαναγκάζονται σε απλήρωτη εργασία υπό απειλή».

 

 

Το «A Crime So Monstrous» είναι το βιβλίο που θα θυμίσει στον καθένα ότι ο κόσμος τριγύρω, δεν είναι ονειρικά πλασμένος. Πώς κάποια αποτρόπαια πράγματα δεν τελείωσαν ποτέ και απλά μπήκαν κάτω από το χαλί για να μην κινήσουν υποψίες. Όμως όλη η αλήθεια είναι εδώ. Σε αυτό εδώ το ρεπορτάζ.

Μπορείς να βρεις το βιβλίο του Benjamin Skinner εδώ.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved