Τα 5 καλύτερα δεύτερα άλμπουμ από μεγάλες μπάντες που τίμησαν την Grunge

Γιατί δεν είναι μόνο οι εμπορικοί δίσκοι που πρέπει να ξεχωρίζουν.

Αν πρέπει να σκεφτούμε δίσκους που καθόρισαν το grunge, θα έπρεπε να φτιάξουμε μία λίστα που δεν θα τελείωνε ποτέ. Nirvana. Melvins. Alice In Chains. Mother Love Bone και Screaming Trees. Θα μπορούσαμε να γράφουμε μέχρι αύριο.

Εκτός όμως από τα πρώτα άλμπουμ, τα νούμερα ένα, αυτά που χαρακτήρισαν τις μπάντες, υπάρχουν και τα άλλα. Τα δεύτερα. Αυτά που θα ακούσεις δηλαδή όταν έχεις πήξει με τα πρώτα, γιατί έχουν κάτι από την λάμψη του βάθρου της πρωτιάς.

Διαλέξαμε 5 εμβληματικά ΔΕΥΤΕΡΑ που δεν είναι καθόλου δευτεράτζες και που, σε ένα παράλληλο σύμπαν, ίσως και να είναι αυτά που έχουν την πρωτιά.

 

1. In Utero (Nirvana)


Το In Utero είναι ο τελευταίος δίσκος της τεράστιας μπάντας από το Seattle και κατά πολλούς κριτικούς ο πιο ώριμος που δημιούργησαν ποτέ. Η δε τελευταία live εμφάνιση της μπάντας στο Μόναχο το 1994 όπου τα περισσότερα κομμάτια ήταν από το In Utero, σηματοδότησαν το ξεκίνημα του post-grunge και την αρχή του τέλους για τον ίδιο τον Kurt Cobain. Παραμένει όμως μέχρι και σήμερα, ίσως ο πιο συναισθηματικός τους. Είναι μέσα το άγριο ‘‘Rape Me’’, το πανέξυπνο ‘‘Dumb’’, το ‘‘All Apologies’’ που είναι και το τελευταίο κομμάτι που ηχογράφησε η μπάντα, αλλά και το ‘‘Heart-Shaped Box’’ που καταφέρνει να σου αφήνει μέχρι και σήμερα μία ιδιαίτερη ανατριχίλα. Το In Utero είναι ένα αριστούργημα που σε γεμίζει λύπη και που σε προβληματίζει για το πόσο πράγματα ακόμη θα μπορούσαν να είχαν κάνει οι Nirvana. 

 

 

2. Piece of Cake (Mudhoney)


Τους Mudhoney ή τους αγαπάς ή τους μισείς.
Αναγνωρίζεις όμως ότι πέρα από το Touch Me I’m Sick, το Every Good Buy Deserves Fudge ήταν ο δίσκος που χαρακτήρισε την μπάντα στο grunge της στοιχείο όσο κανένας άλλος. Και αν υπάρχει κάποιος που ακούγεται το ίδιο ευχάριστα και ήταν τόσο κοντά σε αυτή την ταυτότητα, είναι το Piece of Cake του 1992. Είναι ατόφιος grunge ήχος από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Το Rolling Stone είχε γράψει σε αφιέρωμα του πως οι πιτσιρικάδες δεν σταματούσαν να χοροπηδάνε στις συναυλίες με τα τραγούδια του Piece of Cake – και ήταν και τρελό στοίχημα γιατί μόλις είχαν αποχωρήσει από την Sub Pop. Το ''Suck You Dry'' είναι σε αυτόν τον δίσκο και το ''When In Rome''. Το ''Make It Now'' και το ''Living Wreck'', ένα από τα πιο grunge τραγούδια που γράφτηκαν ποτέ.

 

Και αν σου λέγαμε ότι ο Cobain ζει στην Λατινική Αμερική;

 

 

3. Vitalogy (Pearl Jam)


Πιάσε έναν σκληροπυρηνικό φαν των Pearl Jam και θα σου πει ότι τα πιο περίεργα και αλλόκοτα πράγματα που έχει γράψει ο Vedder, ήταν στο Vitalogy. Για κάποιους ήταν το κλείσιμο μίας εποχής με την αποχώρηση του Dave Abbruzzese στα ντραμς και για άλλους η αφορμή για νέες ιδέες. Τι είχες; Πιο επιθετικό ήχο στη ροκ αλλά και αρκετές μπαλάντες σε σχέση με τους προηγούμενους δίσκους. Πάντα ωστόσο, προσωπικά μιλώντας, έβλεπα στο Vitalogy κάτι από τους σημερινούς Pearl Jam – πως θα μπορούσαν δηλαδή να είχαν εξελιχθεί. Μετά βλέπεις όλα αυτά τα περίεργα που είπαμε παραπάνω, όπως το "Hey Foxymophandlemama, That's Me" όπου χρησιμοποιήθηκαν λούπες από τις φωνές εσώκλειστων σε ψυχιατρική κλινική. Θυμήσου όμως και τις άλλες κομματάρες. Το ‘‘Ιmmortality’’. To ‘‘Better Man’’. Ή το ‘‘Not For You’’ που γράφτηκε από τον Vedder σε μια προσπάθεια να δώσει μήνυμα στα media να μείνουν μακριά από τα προσωπικά του. Ήταν 1994 όταν κυκλοφόρησε και οι Pearl Jam είχαν δείξει ήδη πως μπορούν να πάνε παραπέρα την μουσική τους.

 

4. Facelift (Alice In Chains)


Αυτή εδώ ήταν πολύ δύσκολη επιλογή. Δεν ξέρεις τι να αποφασίσεις ανάμεσα στο Dirt και στο Facelift. Το τελευταίο προηγείται στη χρονολογία και είναι μάλιστα το πρώτο grunge άλμπουμ που κατάφερε να μπει στη λίστα με τα καλύτερα 50 από το Billboard 200 – κατόρθωμα για την εποχή. Όμως στο μυαλό μου είχα πάντα ως τοπ δίσκο το Dirt γιατί ήταν ο πιο ολοκληρωμένος με τα περισσότερα hits. Και η διαφορά άλλωστε φαινόταν. Το Facelift με την σειρά του, παρότι μπήκε δυναμικά με το ‘‘We Die Young’’ αντιμετώπιζε προβλήματα στις πωλήσεις, μέχρι που έσκασε μύτη το δεύτερο single: το ‘‘Man in The Box’’. Ήταν η χροιά του Laney που έδωσε πάτημα στον κόσμο να ακούσει τραγούδια όπως το ‘‘Bleed the Freak’’, το ‘‘Sea of Sorrow’’ αλλά και το ‘‘Sunrise’’ που έγραψε ο Cantrell για την μητέρα του.

 

 

5. Badmotorfinger (Soundgarden)


Αν το Superunknown ήταν ο δίσκος που χαρακτήρισε την μπάντα και την εδραίωσε στην ροκ σκηνή, το Badmotorfinger ήταν το άλμπουμ που βοήθησε το συγκρότημα να πάρει αυτή την κατεύθυνση. Είναι ξεκάθαρα επηρεασμένο από το ρεύμα του Seatlle και κυκλοφόρησε λίγους μήνες μετά το Nevermind των Nirvana. Αν και ακροβατεί κάπου ανάμεσα στο grunge και το heavy metal (σ.σ.: όσο heavy metal μπορούσε να θεωρηθεί από τους κριτικούς για το 1991) είναι ο δίσκος που έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας προς την μπάντα με αποτέλεσμα να πουλήσει 1 εκατομμύριο αντίτυπα μέσα στα 2 πρώτα χρόνια. Κάπου εκεί αναγνωρίζεις την αξία του ''Rusty Cage'' και του ''Outshined''. Του ''Mind Riot'' που σε κάνει να αναρωτιέσαι τι ακριβώς συνέβαινε μέσα στο κεφάλι του Cornell και πόσα ακόμα πράγματα έχει να μοιραστεί. Και το έκανε το 1994. Αυτός όμως εδώ ο δίσκος, ήταν η αρχή των πάντων.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved