Το «Assassination of Gianni Versace» δείχνει το πρόσωπο του πιο σκοτεινού δολοφόνου

Σαν σήμερα πεθαίνει ο διάσημος σχεδιαστής και εμείς σχολιάζουμε την φετινή τηλεοπτική σειρά που μας καθήλωσε.

Ήμασταν πιτσιρικάδες για να το θυμόμαστε, αλλά η δολοφονία του διάσημου σχεδιαστή Gianni Versace, είχε συγκλονίσει τον κόσμο της μόδας και όχι μόνο. Ήταν στις 15 Ιουλίου του 1997, που πυροβολήθηκε και απεβίωσε στα σκαλιά της εξώπορτάς της έπαυλης του στο Μαϊάμι της Φλόριδα. Τα κανάλια της εποχής, δεν ασχολήθηκαν με την περαιτέρω έρευνα για τον εντοπισμό του δολοφόνου και εξαιτίας του γεγονότος ότι το Internet ήταν μετρημένο στην Ελλάδα, δεν μάθαμε ποτέ ολόκληρο το στόρι. Και ίσως να μην το έμαθαν ούτε στην Αμερική.

Όμως η δεύτερη σεζόν του American Crime Story, με τίτλο «The Assassination of Gianni Versace», έκανε ακριβώς αυτό. Με βάση τις έρευνες του FBI, τα δημοσιεύματα της εποχής αλλά και τις συνεντεύξεις που βγήκαν στην επιφάνεια, το FX παρουσίασε μία δραματική και -σε κάποια σημεία- περιπετειώδη σειρά που μας βοήθησε να καταλάβουμε τον άνθρωπο πίσω από τον φόνο.

Με αφορμή την σημερινή μέρ, λοιπόν, θυμηθήκαμε την υπεροχή της δεύτερης σεζόν του American Crime Story που ολοκληρώθηκε φέτος τον Μάρτιο. Και που αξίζει να την δεις.

 

 

 

Το σενάριο σε δικαιώνει σε κάθε επεισόδιο

Για όσους δεν τον γνωρίζουν, ο Tom Robb Smith είναι ο άνθρωπος που έγραψε το σενάριο για το London Spy του BBC με τον Ben Wishaw. Είναι επίσης ο συγγραφέας της τριλογίας των βιβλίων του Child 44 (σ.σ.: τα άλλα δύο είναι το Secret Speech και το Agent 6), με το πρώτο να έχει μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη με πρωταγωνιστή τον Tom Hardy. Το σενάριο είναι εξαρχής ανατρεπτικό -χωρίς να σου κάνουμε spoilers- γιατί δεν καταλήγει στην δολοφονία του Versace. Ξεκινάει από το συμβάν της δολοφονίας και ξετυλίγει το κουβάρι ανάποδα για το πώς και γιατί ο φονιάς έφτασε μέχρι εκεί. Ήδη στα μισά από τα 9 επεισόδια, αντιλαμβάνεσαι ότι υπάρχουν πολλοί παραπάνω χαρακτήρες που έπαιξαν τον δικό τους ρόλο για να δολοφονηθεί ο Versace. Δεν υπάρχει λεπτό που θα κυλήσει άσκοπα, θα κάνει «κοιλιά» ή θα σε κάνει να κλείσεις το επεισόδιο. Όπως και με τον προκάτοχό του, OJ Simpson, καταφέρνει να σε παλουκώσει για τα καλά στον καναπέ.

 

PenelopeCruzPremiereFXAssassinationGiannikyZEEHanfSNl

 

Η μεταμόρφωση ενός δολοφόνου

Ο Darren Criss είναι ένας τύπος που έχει κάνει πολύ συγκεκριμένα πράγματα στην τηλεόραση. Ως Andrew Cunanan -ο άνθρωπος που σκότωσε τον Versace- θα τον μισήσεις. Είναι η απόδειξη πως για να κάνει κανείς ένα φονικό, δεν χρειάζεται να είναι ένας macho ήρωας Χολιγουντιανής ταινίας που γνωρίζει πώς οπλίζει ένα όπλο ή πώς να κάνει τα χέρια του θανατηφόρα όπλα. Χρειάζεται απλά μία μεγάλη δόση μισανθρωπιάς και μία ακόμα μεγαλύτερη κουτοπονηριάς, για να καταστρέψει την ζωή ενός ανθρώπου και των τριγύρω του. Ο Andrew Cunanan ήταν ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, που χάρη στο προβληματικό του παρελθόν κατέστρεψε το μέλλον άλλων ανθρώπων. Και ο Darren Criss δεν βγήκε από το πετσί του. Από το πρώτο μέχρι το τελευταίο επεισόδιο.

 

Darren Criss Andrew Cunanan

 

Μία αναπάντεχα καλή Penelope Cruz

Χωρίς να είμαστε ηθοποιοί, φανταζόμαστε ότι η Donatella Versace είναι ένας δύσκολος ρόλος για να υποδυθεί κάποιος. Δεν είναι μόνο η glamour εμφανίσεις της την δεκαετία του '90 που έκλεβαν την παράσταση. Ήταν ο τρόπος που στεκόταν. Που κοιτούσε τον φακό και εκφραζόταν. Ο τρόπος που μιλούσε.

Πολύ περισσότερο ωστόσο, το πιο δύσκολο θα ήταν να φανταστούμε έναν διάλογο με τον Gianni Versace πίσω από τα φώτα και τις κάμερες. Αυτή η φυσική της επικοινωνία στη σειρά με τον τηλεοπτικό αδερφό της Edgar Ramirez (Zero Dark Trinity, Bourne Ultimatum, Carlos) δίνει στη σειρά το απαραίτητο δράμα. Πέρα από τον κόσμο της μόδας, βλέπεις την ιδιαίτερη σχέση της Donatella και του Gianni οπού εκτός από αγάπη κυριαρχούσε ο αλληλοσεβασμός και η κατανόηση. Η Cruz μας παρέδωσε μία Donatella Versace που δεν γνωρίζαμε ποτέ ότι υπήρχε. Μία γήινη και προσιτή παρουσία που αντιλαμβάνεται τη θνησιμότητά της.

 

penelope cruz

 

Οι άνθρωποι γύρω από τον Gianni

Το τελευταίο και μεγάλο σοκ, όπου ουσιαστικά εκεί στηρίζεται η επιτυχία της ταινίας, είναι όλα τα υπόλοιπα θύματα του Andrew Cunanan. Δεν θα σου πούμε το ποια είναι και το πώς συνδέονται,  αλλά μαζί με την προβληματική του οικογένεια, ολοκληρώνουν το προφίλ του δολοφόνου. Κυρίως, δείχνουν πως στο θάνατο είμαστε όλοι ίσοι. Τα υπόλοιπα θύματα μπορεί να μην ήταν celebrities, αλλά η καταστροφή ήταν η ίδια. Ο Gianni θα μπορούσε να ήταν ένας από αυτούς και τούμπαλιν. Το χρονολογικό ταξίδι του Cunanan από την παιδική του ηλικία μέχρι την δολοφονία, επηρέασε πολλά περισσότερα άτομα απ’ όσα φαντάζεσαι μεγαλώνοντας κομμάτι-κομμάτι το δολοφονικό πρόσωπο που άφησε στην κοινωνία.

 

31 acs versace 203 fact check.w710.h473

 

Είναι ήδη διαθέσιμη και στο Netflix.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved