Η ιαπωνική μαφία ήταν πάντα αρεστή στον κινηματογράφο

Είναι περίεργο που πάντα μας γοήτευε η Yakuza;

Θυμηθήκαμε και τις αυθεντικές yakuza ταινίες, που πρωτοστατούν στον ιαπωνικό κινηματογράφο από την εποχή της δεκαετίας του ’60. Κάποιες μάλιστα, έχουν δημιουργηθεί από τα χέρια μεγάλων σκηνοθετών, όπως ο «πατέρας» του new wave κινηματογράφου Kinji Fukasaku, ο ατμοσφαιρικός Hideo Gosha αλλά και ο «νεότερος» Takeshi Kitano.

Ρίξε μία ματιά στη λίστα μας και μπες στα άδυτα της Yakuza.

 

 

Outrage

Είναι η πρώτη από την τριλογία Outrage του Takeshi Kitano που παρουσιάζει τα πισώπλατα μαχαιρώματα ανάμεσα στις μεγάλες οικογένειες που απαρτίζουν την Yakuza. Ο Kitano, ο οποίος παράλληλα πρωταγωνιστεί, υποδύεται ένα από τα παλιά μέλη της οργάνωσης που προδίδεται από τους στρατιώτες του. Ακολουθεί ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών με την βία να έχει τον πρώτο ρόλο, σε ένα ανθρωποκυνηγητό που κερδίζουν όσοι έχουν τα κότσια να αντέξουν μέχρι το τέλος.

 

Ryuji

ryuji

Για πολλούς κριτικούς, το Ryuji με τον Shoji Kaneno (σ.σ.:  ο οποίος πέθανε από καρκίνο λίγες εβδομάδες μετά τα γυρίσματα της ταινίας) είναι ένα από τα καλύτερα δράματα του σύγχρονου κινηματογράφου. Θεωρείται πλέον κλασσικό και θα μπορούσες να το συγκρίνεις με το Carlito’s Way του Al Pacino. Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας ένας στρατιώτης της Yakuza που, αφού έκτισε την ποινή του, προσπαθεί να ξεφύγει από την οργάνωση για χάρη της γυναίκας του και της κόρης του. Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τον σκηνοθέτη Toru Kawashima, ο Kanekο έγινε δεκτός σε τοπική συμμορία για να παίξει πιστά τον εγκληματία στην μεγάλη οθόνη. Και τα κατάφερε.

 

Yakuza Graveyard

Λέγεται πως όταν η Square Enix δημιουργούσε το video game, Sleeping Dogs, σεναριακά είχε στο μυαλό της το Yakuza Graveyard. Ή τουλάχιστον ένα στόρι βασισμένο στο σενάριο του Yakuza Graveyard, που είναι μία από τις πιο πετυχημένες περιπέτειες των 70s. Αφηγείται την ιστορία ενός διεφθαρμένου αστυνομικού που χρησιμοποιεί ακραίες μεθόδους για να «σπάσει» τα μέλη της Yakuza, για να καταλήξει τελικά και ο ίδιος να αμφιταλαντεύεται για το ποιον πρέπει να εμπιστευτεί και ποιον όχι. Από τις ταινίες με τις πιο ανατρεπτικές σκηνές που έχεις δει.

 

Sympathy for the Underdog

sympathy for the underdog

Είναι πιο κλασσικό από τα κλασσικά. Η επιτομή του Ιαπωνικού κινηματογράφου στην μπλοκμπαστεριά, διά χειρός του αγαπημένου Ιάπωνα σκηνοθέτη του Tarantino, Kinji Fukasaku. Η ιστορία ενός παλιού wakagashira (υπαρχηγού) της Yakuza, που βγαίνει από την φυλακή και σχεδιάζει μία νέα συμμορία με στόχο να κυριαρχήσει στην αγορά της Οκινάουα. Η συμμορία που τον  έστειλε στη φυλακή θα του σταθεί εμπόδιο και θα ακολουθήσει ένας αιματηρός αγώνας για το ποιος θα ελέγξει την περιοχή. Καλτίλα, αίμα και κακά ειδικά εφέ. Αλλά με τόση, μα τόση, νοσταλγία.

 

The Wolves

the wolves

Άλλο ένα μεγαθήριο των 70s του Hideo Gosha με μερικά από τα τοπ ονόματα της εποχής στο καστ – Tatsuya Nakadai, Kyoko Enami και τον αληθινό πρώην yakuza Noboru Ando. To στόρι θα σε ταξιδέψει στο 1929 όπου με την άνοδο του αυτοκράτορα Hirohito στο θρόνο, δόθηκε χάρη σε πολλά μέλη της οργάνωσης που βρισκόντουσαν στη φυλακή. Ο Nakadai παίζει ένα από τα πιο αφοσιωμένα μέλη που μετά την φυλακή, καλείται να αντιληφθεί όχι μόνο τον ξεπεσμό του «επαγγέλματος» αλλά και την απουσία της τιμής που συνήθιζε να είναι το άλφα και το ωμέγα στην οργάνωση.  Απληστία και προδοσία σε μία Ιαπωνία που ξεκίνησε να αλλάζει και που η πολεμοχαρής της διάθεση άλλαξε μία ολόκληρη γενιά.

 

Sonatine

Παρότι εισπρακτικά αποδείχτηκε φλόμπα, αγκαλιάστηκε από το Δυτικό κοινό και με τον καιρό θεωρήθηκε ως η καλύτερη ταινία του Takeshi Kitano – παρότι είχε ήδη λάβει βραβεία στην Ιαπωνία. Δεν ήταν μόνο το στόρι που εξίταρε το κοινό, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο ο Kitano προτίμησε να «αφηγηθεί» την ιστορία σε τέσσερα διαφορετικά κομμάτια. Ο Kitano υποδύεται έναν yakuza από το Τόκιο, πολύ κουρασμένο με την ιεραρχία και την ζωή μέσα στην οργάνωση, που εμφανίζεται στην Οκινάουα για να λύσει τις διαφορές ανάμεσα σε δύο οικογένειες. Από εκεί και πέρα υπάρχει συνεχής εναλλαγή: πολύ βία και στωική φιλοσοφία από τον χαρακτήρα του Kitano, Murakawa. Από τις must ταινίες με yakuza που δεν πρέπει να χάσεις.

 

The Yakuza Papers

Αποκλειστικά για ταινιάκηδες και φανς που δεν χαμπαριάζουν από σίκουελς. Για όσους δεν το γνωρίζουν, οι ταινίες Υakuza Papers με original τίτλο Battles Without Honor and Humanity του Kinji Fukasaku, συχνά συγκρίνονται με τις ταινίες του Νονού. Και δίκαια εδώ που τα λέμε, καθότι στο διάστημα 1973-1976 κατάφερε να γυριστούν 8 καταπληκτικές ταινίες ,  με τον Fukasaku να έχει στο δυναμικό του τις 5. Περιγράφει τα απομνημονεύματα του άλλοτε yakuza, Kozo Mino, ενώ το theme απέκτησε επιπλέον φανς στις αρχές των 00s με αποτέλεσμα να γυριστούν άλλες δύο ταινίες. Είναι περιττό να μπούμε στη διαδικασία να διαλέξουμε την καλύτερη. Πρέπει να τις δεις με την σειρά και να αφήσεις τον εαυτό σου να μπει σε ένα στόρι γεμάτο βία και προδοσία, πολλή διαφορετική απ’ ότι την έχεις γνωρίσει στα Χολιγουντιανά φιλμ. Απαιτείται μαραθώνιος για να απολαύσεις την υπεροχή του Fukasaku, όπως ακριβώς του αρμόζει.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved