Liam Neeson, πόσο εθισμένος είσαι στα κλωτσομπουνίδια;

Περάσαμε από το μικροσκόπιο ΟΛΕΣ τις action movies του γηραιότερου υπερήρωα.

Liam Neeson. Ο τύπος που αποφάσισε από τα 60 του χρόνια και μετά να διαλέξει τον δρόμο του action hero, ακόμη και όταν το 2000 απέρριψε την προσφορά να γίνει ο επόμενος James Bond. Είπε μάλιστα πρόσφατα ότι θα σταματήσει τις περιπέτειες, αλλά φαίνεται πως το ζητάει ο οργανισμός του.

Σήμερα βγαίνει η νέα του action ταινία με τίτλο The Commuter και με αφορμή την κυκλοφορία της, βάλαμε κάτω όλες τις action ταινίες που έχει γυρίσει από το Taken για να δούμε αν τα πήγε καλά ή αν τελικά το παράκανε.

 

Τaken (1,2,3)

Από εδώ ξεκίνησαν όλα. Ο ίδιος ο Neeson είχε δηλώσει σε συνέντευξη πως πήρε μέρος στην πρώτη ταινία, για να επισκεφθεί το Παρίσι (εκεί έγιναν τα γυρίσματα) και να μάθει πολεμικές τέχνες. Άθελα του, εξελίχθηκε σε μία ανελέητη πολεμική μηχανή, που σε έκανε να πιστεύεις ότι παίζεις βιντεοπαιχνίδι. Πολύ το ξύλο, ελάχιστο το στόρι, αλλά ο  Liam κατάφερε να αφήσει το στίγμα του. Η Αλβανική μαφία, ΤΠ κυνηγητό στα στενά της Κωνσταντινούπολης (στο δεύτερο μέρος) και η δολοφονία της Famke Janssen στο τρίτο και τελευταίο μέρος, ολοκλήρωσαν μία τριλογία που κανείς δεν πίστεψε ότι θα έχτιζε έναν καινούργιο action hero.

 

Unknown

Ακόμη και αν η ταινία «θάφτηκε» από τις κριτικές, είχε δύο στοιχεία που την έκαναν αρκετά ενδιαφέρουσα: το έξυπνο σενάριο και την Diane Kruger στο πλευρό του Neeson. Ένας τύπος που παθαίνει αμνησία μετά από ατύχημα, που δεν θυμάται πρόσωπα, καταστάσεις αλλά και την ίδια του την ταυτότητα και που τελικά καταλήγει να θυμηθεί πως είναι τρομοκράτης. Η συνταγή ήταν 100% Taken. Πολύ κίνηση, ασταμάτητο ανθρωποκυνηγητό και ολίγο ξύλο μέχρι ο Neeson να θυμηθεί τις ικανότητές του και να τους ξαπλώσει όλους στο έδαφος.

 

The Grey

Ίσως από τις καλύτερες ταινίες που έχει συμμετάσχει τα τελευταία 10 χρόνια. Δεν είναι μόνο το ανθρώπινο ένστικτο που αγριεύει  εξίσου στην προστριβή με την άγρια φύση. Περισσότερο είναι εκείνο το μάθημα που σου λέει ότι πρέπει να ξέρεις να επιβιώσεις ανά πάσα στιγμή και αν σου συμβεί κάτι. Και το να χαθείς σε ένα χιονισμένο βουνό με λύκους τριγύρω σου, δεν είναι δα και σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Το ερώτημα, είναι πόσα κότσια έχεις για να φτάσεις μέχρι το τέλος. Και ο Liam τα είχε.

 

Non Stop

«Το έκανα για τα χρήματα. Αυτό». Ήταν η πρώτη ατάκα του Neeson για την συμμετοχή του στην ταινία του Jaume Collet–Serra και αν μη τι άλλο εκτιμάς την ειλικρίνεια αυτών των δηλώσεων. Ένας αλκοολικός αερονόμος καλείται να αναλάβει μία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε ένα εν πτήση Boeing 767, προσπαθώντας να βρει τους τρομοκράτες που έχουν επιβιβαστεί. Το σενάριο λίγο-πολύ γνωστό από την εποχή που ο Wesley Snipes έκανε τα ίδια στο «Επιβάτης 57». Ακόμη και αν στην περίπτωση του Neeson η κατάσταση «ξέφευγε» -με σφαίρες να τρυπάνε αεροπλάνα τα οποία δεν έχαναν ύψος- είναι από εκείνες τις ταινίες που βλέπεις με τους κολλητούς χωρίς να τις πολυσκέφτεσαι. Plus μάζεψε και 200 εκατομμύρια από εισπράξεις με μόλις 50 εκατομμύρια budget.

 

A Walk among the Tombstones

Για κάποιον που έχει διαβάσει το ομώνυμο βιβλίο του Lawrence Block, σίγουρα θα αναζητήσει πολλά στοιχεία που δεν υπήρξαν στην ταινία. Αυτό ωστόσο δεν κάνει την ταινία βαρετή ή «λίγη». Είναι από τις ταινίες που δεν βλέπεις έναν «υπεράνθρωπο» Neeson, αλλά έναν τύπο που ψάχνει την αλήθεια και ταυτόχρονα προσπαθεί να μείνει όρθιος από τους δαίμονες του παρελθόντος. Είναι μία ντετεκτιβική ταινία που στοχεύει περισσότερο στο στοιχείο του θρίλερ παρά στην περιπέτεια. Και δεν μας χάλασε και καθόλου. Ήταν από αυτά τα έξυπνα αστυνομικά θρίλερ που δεν κουράζουν και δεν υπερβάλλουν. Και ο Liam μπήκε μία χαρά στο πετσί του ρόλου.

 

Run All Night

Παρότι ήταν από τις ταινίες που συγκέντρωσαν τα λιγότερα έσοδα, το Run All Night επανασύστησε έναν πιο σκληρό και αιμοβόρο Liam Neeson. Πιθανότατα επειδή αυτή τη φορά υποδυόταν τον γκάνγκστερ. Πατέρας και γιος (Joel Kinnaman) σε μία τρεχάλα για να προστατέψουν τις ίδιες τους τις ζωές από τους μαφιόζους, στο ιντριγκαδόρικο σενάριο του Brad Ingelsby και σε σκηνοθεσία του Non-Stop Jaume Collet–Serra.  Λιγότερο ξύλο, περισσότερο πιστολίδι και αρκετή γκανγκστερίλα για να σε κρατήσει κολλημένο στην οθόνη. Το απολαύσαμε χωρίς να ξετρελαθούμε.

 

The Commuter

Πωλητής ο Neeson ονόματι Michael McCauley και πρώην αστυνομικός. Παίρνει τόσο συχνά το τρένο για τη δουλειά που έχει μάθει τις φάτσες 5-6 ανθρώπων που κάνουν το ίδιο καθημερινά. Συναντάει στο τρένο την Vera Farmiga που του προτείνει να τον γεμίσει με δολάρια, αν χρησιμοποιήσει τα skills του για να αναγνωρίσει κάποιον μέσα στο τρένο, πριν αυτό φτάσει στον επόμενο σταθμό. Αυτό που δεν υπολογίζει είναι ότι κάθε του κίνηση έχει συνέπειες. Οι κριτικοί αναφέρονται στο Commuter ως «ένα πανέξυπνο θρίλερ». Τον  εμπιστευόμαστε λοιπόν τον Liam αλλά η καίρια ερώτηση παραμένει: πόσο ξύλο θα ρίξει σε αυτή την ταινία;



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved