Μόνο ο Ed Harris μπορεί να υποδύεται τόσο καλά τον «κακό»

Ένας συντάκτης θυμάται τις πέντε φορές που τον φοβήθηκε το μάτι του.

Πολλοί τον μάθανε ως πεζοναύτη-αστροναύτη του πειράματος Mercury. Άλλοι επειδή μπήκε βαθιά στον ωκεανό οδηγώντας το υποβρύχιό του στην Άβυσσο, ή λίγο αργότερα όταν πήρε… προαγωγή ως διευθυντής πτήσεων της NASA στο «Apollo 13».

Ο Ed Harris αναμφίβολα είναι ένας τύπος πολυτάλαντος, που μια ματιά να ρίξεις στο βιογραφικό του δεν μπορείς να μην εντυπωσιαστείς. Ένας ηθοποιός που εμπνέει σεβασμό, με κύρος και την μαγική ικανότητα να γεμίζει την οποιαδήποτε οθόνη στην οποία βρίσκεται. Είτε μιλάμε για αυτή του σινεμά, είτε για εκείνη της τηλεόρασης. Κοτζάμ Αnthony Hopkins επισκίασε στο «Westworld» του ΗΒΟ.  Με τέτοια σαδιστική ματιά και τόσο αδίστακτο χαρακτήρα άλλωστε πού να μην τον φοβηθεί το μάτι σου.

Την ώρα που τον περιμένουμε την εμφάνισή του στο «Top Gun: Maverick», θυμόμαστε τις πιο δυναμικές παρουσίες του στη μεγάλη οθόνη, όταν όμως υποδύεται τον κακό. Γιατί τις περισσότερες φορές, αυτός είναι που θα δώσει άλλη διάσταση και μεγαλύτερη αξία στον ήρωα της ταινίας. 

 

Το Τέλος της Βίας

Θες να κρυφτείς από το παρελθόν σου αλλά κάνεις την γκάφα και σε δείχνουν τα κανάλια. Αυτό σίγουρα θα σκέφτηκε ο Viggo Mortensen όταν πήγαν να τον ληστέψουν και εκείνος τους αφόπλισε με επιδέξιο τρόπο. Τοπικός ήρωας στέφθηκε, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να τον εντοπίσει ένας εφιάλτης από μια ζωή που ήθελε να ξεχάσει.

Θυμήσου τις καλύτερες ταινίες του Viggo, πριν το «Green Book».

Ο Carl Fogarty δεν θα ξεχνούσε ποτέ τον άνθρωπο που του αφαίρεσε το μάτι, σε τέτοιο βαθμό που το ταξίδι Φιλαδέλφεια – Ιντιάνα θα το έκανε ακόμα και αν είχε υποστεί ολική τύφλωση. 

 

 

 

Εχθρός Προ των Πυλών

Δύο Sniper-άδες μάλωναν στη μάχη του Στάλιγκραντ. Από τη μία ο πασίγνωστος Ρώσος, Vasily Zaytsev (Jude Law), από την άλλη ο Γερμανός, Erwin König (Εd Harris). Δύο αντίπαλοι άξιοι. Δύο εχθροί που θα απαιτηθεί να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους προκειμένου να επιζήσουν ο ένας από τα δόντια του άλλου.

Η σκακιέρα ανάμεσα σε έναν εκτελεστή ολκής όπως είναι ο Zaytsev και έναν συνηθισμένο αντίπαλο είναι τεράστια και έχει πολλές οδούς διαφυγής. Όχι όμως όταν σε κυνηγάει ο König...

 

 

Ο Βράχος

Όταν ένας τύπος απειλεί να τινάξει όλο το Σαν Φρανσίσκο στον αέρα σίγουρα δεν μπορείς να μην τον πάρεις στα σοβαρά. Όταν αυτός ο τύπος έχει οχυρωθεί στο Αλκατράζ (όχι της Συγγρού), ως μέσο διαπραγμάτευσης έχει επισκέπτες του νησιού που πλέον είναι όμηροί του και ταυτόχρονα ήταν ήρωας πολέμου στο Βιετνάμ, τότε ο ορισμός επικίνδυνος μπροστά στο στρατηγό Frank Hummel αποκτά πολύ ελαφρά έννοια.

Από τις λίγες ταινίες που ένας κακός έχει τόσο κύρος, τέτοια δύναμη στο βλέμμα και ταυτόχρονα να εμπνέει το σεβασμό. Σε τέτοιο βαθμό που άμα τον έβλεπες μπροστά σου κανείς δεν θα σου ‘λεγε τίποτα αν τον συμπαθούσες.

 

 

 

Ένας Υπέροχος Άνθρωπος

Μέχρι το 2003 ο κόσμος ήξερε πως ο πιο επικίνδυνος εφιάλτης άκουγε στο όνομα Freddy Krueger. Έμπαινε στο μυαλό σου και σε αφάνιζε. Αμ έλα που από το 2001 και μετά βρέθηκε και ο τύπος που θα στοιχειώνει τον… ξύπνιο σου.

Ο μαθηματικός - διάνοια που άκουγε στο όνομα John Nash είχε αποτρελαθεί από την επιτυχία του, σε τέτοιο βαθμό που άρχισε να βλέπει φανταστικούς ανθρώπους με τους οποίους δήθεν εργαζόταν στην αμερικανική αντικατασκοπεία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Και ποιον έβλεπε; Δεν χρειάζεται να σου κάνουμε spoiler. Καταλαβαίνεις και μόνος…

 

 

Snowpiercer

Ο κόσμος δεν είναι πλέον όπως τον ξέρουμε σήμερα. Πόλεις και χώρες δεν υπάρχουν, παρά μόνο ένα τρένο το οποίο κάνει τον γύρο του κόσμου και μέσα του έχει τους τελευταίους επιζώντες. Η διαδρομή ωστόσο δεν είναι λουξ, όπως το Hogwarts Express του Harry Potter.  Όποιος κάνει το λάθος να δραπετεύσει, λόγω του πολικού κλίματος θα αφανιστεί. Η κατάσταση ωστόσο είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Στο τρένο οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες και ο Chris Evans νομίζει πως είχε ετοιμάσει την τέλεια επανάσταση έτσι ώστε να φέρει την ισορροπία στις τάξεις των «ριγμένων». Το σχέδιό του; Να φτάσει μέχρι το βαγόνι του τύραννου Ed Harris – a.k.a. Willford–  και να αλλάξει το καθεστώς. Όλα αυτά μέχρις ότου να τον συναντήσει.

Η ταινία στην οποία εμφανίζεται λιγότερο από κάθε άλλη της λίστας, ο Harris αποδεικνύεται πιο αδίστακτος από ποτέ, σε τέτοιο βαθμό που τον αισθάνεσαι από την αρχή του φιλμ παρά την ολιγόλεπτη εμφάνισή του. Το ότι ο ίδιος βρισκόταν πίσω από την επανάσταση του τρένου σίγουρα ήταν μια εξέλιξη που δεν την περιμέναμε.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved