Πείτε μας ΤΩΡΑ πόσο πάει το ενοίκιο σε αυτό το σπίτι της Πράγας!

Όταν ο αρχιτέκτονας έχει κέφια...

Στην πόλη της Πράγας υπάρχει ένα κτίριο το οποίο μοιάζει σαν τη μύγα μέσα στο γάλα. Από αισθητικής άποψης μιλώντας πάντα. Πρόκειται για το «Dancing House» ή αλλιώς το σπίτι που χορεύει. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα το οποίο χτίστηκε το 1996 στην Πράγα από τους αρχιτέκτονες Vlado Milunic και Frank Gehry, οι οποίοι αρχικά του έδωσαν το όνομα «Fred & Ginger» από τα ονόματα του διάσημου χορευτικού ζεύγους Fred Astaire και Ginger Rogers.

f4

 

Φυσικά πρόκειται για ένα μη συμβατικό και… συμβατό με την υπόλοιπη αρχιτεκτονική της Πράγας αφού διαφέρει αισθητά (και αισθητικά) από τα κλασικά κτίρια της πόλης κι αυτός ήταν ο λόγος που μετά την ανέγερσή τους δέχτηκαν πολύ σκληρή κριτική και έντονες διαμαρτυρίες.

Ωστόσο, ο τότε πρόεδρος της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ που είχε ζήσει πολλά χρόνια περιοχή, στήριξε την κατασκευή του με την προοπτική ότι κάποια στιγμή θα γινόταν κέντρο πολιτιστικής δραστηριότητας. Αυτό βέβαια δεν έγινε ποτέ, αφού σήμερα εκεί στεγάζονται τα γραφεία της Nationale Nederlanden.

 

Αν σ' αρέσουν τέτοια κτίρια μπορείς να τσεκάρεις κι αυτό. 

Ο σχεδιασμός και η τοποθεσία του «Dancing House» μόνο τυχαία δεν ήταν. Στο ίδιο σημείο είχε καταστραφεί ολοσχερώς ένα σπίτι από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς της Πράγας το 1945. Έτσι, οι δυο αρχιτέκτονες οραματίσθηκαν στη θέση του ένα κτίριο που θα αποτελείται από δύο τμήματα, στατικά και δυναμικά, συμβολίζοντας τη μετάβαση της Τσεχοσλοβακίας από το κομμουνιστικό καθεστώς στην κοινοβουλευτική δημοκρατία.


Το σχήμα χορού υποστηρίζεται από 99 σταθερές κατασκευές, καθεμία από τις οποίες έχει διαφορετικό σχήμα και μέγεθος, ενώ στην κορυφή του κτιρίου είναι φτιαγμένη μια κατασκευή από μέταλλο με την ονομασία «Μέδουσα».

Αν πας στην Πράγα, να το επισκεφτείς. Μέχρι να πας, δες τι θα συναντήσεις.   



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved