9 ταινίες για τη 2η εβδομάδα των Νυχτών Πρεμιέρας

Τίμιες επιλογές για τις τελευταίες πέντε ημέρες του σπουδαίου φεστιβάλ.

Οι 23ες Νύχτες Πρεμιέρας εισέρχονται από αύριο στη δεύτερη εβδομάδα τους, γεγονός που σημαίνει ότι πλέον αρχίζει η αντίστροφή μέτρηση για την τελετή λήξης του Φεστιβάλ (Σάββατο 29/9) και την «αυλαία» του μια μέρα μετά, την 1/10.

Για το αγαπημένο μας τμήμα, το Μετά στα μεσάνυχτα, στα γράψαμε εδώ. Εδώ θα βρεις 9 ταινίες που ξεχωρίζουν στο πρόγραμμα των τελευταίων πέντε ημερών.

 Μην ανησυχείς, όλοι είμαστε σε μουντ «πολύ λίγος χρόνος, πάρα πολλές ταινίες». Για πάμε.

Ο θησαυρός της Σιέρα Μάντρε – The treasure of the Siera Madre

Βαθιά μελέτη χαρακτήρων σε μια περιπέτεια παλιάς κοπής που εκτυλίσσεται στης αφιλόξενη γη του Μεξικού, όπου μια δράκα από τρεις χρυσοθήρες βυθίζεται μέχρι το μεδούλι στην απληστία και τον κυνισμό. Ο  Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ έχει δηλώσει ότι αυτός είναι ο πιο απεχθής ρόλος, ενώ η ερμηνεία του στο τέλος της ταινίας έδωσε μια σκηνή ορόσημο στην ιστορία του σινεμά.

Τετάρτη 27/9 | Δαναός Ι, 17:30

 

 

Ντόνι Ντάρκο – Donnie Darko

Ταινία σταθμός της περασμένης δεκαετίας που κατάφερε να επιτυχία να κινηθεί στις παρυφές των κινηματογραφικών ειδών. Θρίλερ, παράλογο, μαγικό ρεαλισμός και όλες οι ψυχώσεις της δυτικής κοινωνίας μπαίνουν στο μίξερ για ένα φιλμ που φέρνει κοντά το Επιστροφή στο μέλλον, το Twin Peaks και το American Beauty. Ευκαιρία να το θυμηθείς ή να το μάθεις σε 4k.

Τετάρτη 27/9 | Ideal, 23:15

Δεν ήσουν ποτέ εδώ – You were never really here

Με φόρα και βραβεία (καλύτερος ηθοποιός, σενάριο) από το Φεστιβάλ Κανών (στα είχε πει το Ratpack από τον Απρίλη για αυτή την ταινία –εντάξει, πλάκα κάνουμε, δεν παίρνουμε τόσο σοβαρά τους εαυτούς μας), η Λιν Ράμσεϊ («Ας μιλήσουμε για τον Κέβιν») παραδίδει μια ιστορία εκδίκησης και δίνει όλο το περιθώριο στον Χόακιν Φίνιξ να δώσει μία από τις πιο σπουδαίες ερμηνείες της καριέρας του.

Πέμπτη 28/9 | Ideal, 20:00

Το φεγγάρι του Δία – Jupiter’ s Moon – Jupiter Hodja

Το προσφυγικό μέσα από τη ματιά ενός σκηνοθέτη, Κορνέλ Μοντρούτσο (Λευκός Θεός) που ξέρει αποδεδειγμένα να χτίζει ένταση και να αξιοποιεί το ρυθμό. Αλληγορία για τη σύγχρονη Ευρώπη με όχημα την ιστορία ενός Σύρου πρόσφυγα, ο οποίος μετά από μια αιματηρή συμπλοκή με τις αστυνομικές αρχές της Ουγγαρίας αποκτά υπερφυσικές δυνάμεις.

Πέμπτη 28/9 | Όπερα Ι, 22:30

Βρώμικη πόλη – Fat City

Οι ιστορίες με μποξέρ είναι πάντα γοητευτικές και έχουν δώσει υλικό για σπουδαίες ταινίες. Εδώ, έχουμε το δίπολο ανερχόμενος νέος Vs. παρηκμασμένος θρύλος με φόντο τις πυγμαχικές περιοδείες που όργωναν όλη την αμερικανική επαρχία.

Παρασκευή 29/9 | Ideal 17:30

Εγκλήματα Καρδιάς – If you saw this Heart – Si tu voyais son coeur

Ένας από τους λόγους που αγαπάμε τις «Νύχτες» είναι ότι έχουμε την ευκαιρία να βλέπουμε υποσχόμενα ντεμπούτα. Ο Ζοάν Σελμά μας παρουσιάζει μια σύγχρονη νουάρ ιστορία που έχει ως αφορμή έναν τραγικό και επώδυνο θάνατο. Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ και Μαρίνα Βαχτ συνθέτουν ένα από τα πρωταγωνιστικά ζευγάρια της χρονιάς.

Παρασκευή 29/9 | Ideal 19:45

Happy End

Χάνεκε, δηλαδή ανθρώπινες σχέσεις, δηλαδή οι άνισες δυναμικές που αναπτύσσονται ανάμεσα στις ανθρώπινες σχέσεις, δηλαδή όλα αυτά που συνήθως δεν λέγονται και μένουν στη σιωπή, αλλά καθορίζουν τα πάντα. Κλινικός και ανηλεής, ρίχνει το φακό του σε μια μεγαλοαστική γαλλική οικογένεια, που για δεκαετίες ολόκληρες φρόντιζε να κρύβει πολλά κάτω από το χαλί.

Παρασκευή 29/9 | Ideal 22:00

Nico, 1988

Η μούσα του Άντι Γουόρχολ και πηγή έμπνευσης των Velvet Underground ακολούθησε με «θρησκευτική» ευλάβεια το δρομολόγιο από το glam rοck μέχρι την αυτοκαταστροφή. Πέρασε από όλα τα ορόσημα και δεν παρέκκλινε ούτε στο ελάχιστο από αυτό το δρόμο που βάδισαν πολλοί καλλιτέχνες πριν και μετά από αυτή. Σε αυτά ακριβώς τα χρόνια, την τελευταία χρονιά της ζωής της, εστιάζει στο φιλμ.

Σάββατο 30/9 | Odeon Opera I, 22:15

Να με φωνάζεις με το όνομά σου – Call me by your name

Εδώ μάλλον έχουμε μια από τις ταινίες της χρονιάς. Στην σκηνοθεσία βρίσκουμε τον Λούκα Γκουαντάνινο (υπέγραψε και το στιβαρό μελόδραμα «Είμαι ο Έρωτας» που είχαμε δει πριν 7 χρόνια στις Νύχτες) και στο σενάριο τον Τζέιμς Άιβορι. Μια ιστορία ενηλικίωσης, μια ιστορία ενός εφηβικού έρωτα που γιγαντώνεται στην ιταλική εξοχή.

Κυριακή, 1/10 | Δαναός Ι, 21:30

 
Η COSMOTE TV είναι μεγάλος Χορηγός του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας»


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved