10 μυθιστορήματα για άντρες γραμμένα από γυναίκες

Για να κατανοήσεις περισσότερο τη γυναικεία ψυχοσύνθεση.

Κάθε φορά που διαβάζω ένα καλό βιβλίο μεταφέρομαι σε έναν άλλο κόσμο, βασικά -εδώ που τα λέμε- αυτή δεν είναι και η μαγεία των βιβλίων; Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, «ανακαλύψαμε» λίστα με μυθιστορήματα που είναι γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς στα αγγλικά και που έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο ανδρικό κοινό ή θα έπρεπε να έχουν. Η λίστα δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Women’s Prize for Fiction. Τα δέκα βιβλία αναδείχθηκαν μέσω ψηφοφορίας όπου συμμετείχαν 20.000 αναγνώστες και όλα έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά.

Σημαντικό είναι ότι η αφορμή για την οργάνωση της ψηφοφορίας ήταν έρευνα που παρουσιάστηκε στο βιβλίο της Mary Ann Sieghart με τίτλο «The Authority Gap». Η έρευνα απέδειξε ότι, παρόλο που οι αναγνώστριες διαβάζουν μυθιστορήματα γραμμένα και από τα δύο φύλα, οι άνδρες αναγνώστες σπάνια διαβάζουν μυθιστορήματα γραμμένα από γυναίκες. Κάπως έτσι, ο τίτλος στο άρθρο είναι «10 Essential Reads for Men, by Women» και τα να αναφέρουμε παρακάτω.

Διαβάστε, γιατί χανόμαστε

Τα δέκα βιβλία που αναφέρονται στη δημοσίευση του Women’s Prize for Fiction:

1.Η ιστορία της θεραπαινίδας, της Μάργκαρετ Άτγουντ

Το πρωτοποριακό και πλέον κλασικό έργο της Μάργκαρετ Άτγουντ μιλά για την πρωταγωνίστρια της ιστορίας, την Τουφρέντ, που ανήκει στο τάγμα των Θεραπαινίδων, είναι δηλαδή μια γυναίκα που οφείλει να γεννά παιδιά για τις οικογένειες της άρχουσας τάξης.

2. Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια, της Χάρπερ Λη

Βρίσκεται ανάμεσα στα Μεγάλα Αμερικανικά Μυθιστορήματα, πραγματεύεται την αγάπη, αλλά και το μίσος που υπάρχουν στις καρδιές των ανθρώπων του Αμερικανικού Νότου κατά την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης. Η αφηγήτρια, η μόλις έξι ετών Σκάουτ Φιντς, εξιστορεί την προσπάθεια του πατέρα της, του δικηγόρου Άτικους Φιντς, να υπερασπιστεί έναν μαύρο νέο που κατηγορείται άδικα για βιασμό.

O μύθος του Frankenstein σημάδεψε όσο κανείς την Ποπ Κουλτούρα

3. Κορίτσι, γυναίκα, άλλο, της Μπερναρντίν Εβαρίστο

Οι πρωταγωνίστριες της Εβαρίστο μάχονται με τη φυλετική ταυτότητα, αντιμετωπίζουν κακοποιητικούς συντρόφους και προσπαθούν να συμφιλιωθούν με το παρελθόν τους.

4. Το πορφυρό χρώμα, της Άλις Γουόκερ

Η ιστορία της Σίλι -πρωταγωνίστρια του βιβλίου- είναι ότι εγκαταλείπει τον κακοποιητικό πατέρα της και εγκλωβίζεται σε έναν αποτυχημένο γάμο με έναν εξίσου κακοποιητικό σύζυγο. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, η Σίλι μαθαίνει να διεκδικεί τα δικαιώματά της και να αγωνίζεται για ένα καλύτερο μέλλον.

 

 

5. Το τραγούδι του Αχιλλέα, της Μάντλιν Μίλερ

Ο Αχιλλέας αποχωρεί για την Τροία και ο Πάτροκλος τον συντροφεύει στο ταξίδι του. Η Μίλερ δανείζεται στοιχεία από την ομηρική Ιλιάδα και βασίζεται στους αρχετυπικούς ήρωες του Τρωικού Πολέμου για να δημιουργήσει σύνθετους, ανθρώπινους χαρακτήρες.

6. Δακρυσμένος ήλιος, της Τσιμαμάντα Νγκόζι Αντίτσι

Νιγηρία, δεκαετία του 1960. Η χώρα απελευθερώνεται από τα δεσμά των αποικιοκρατών, μα σύντομα ξεσπά εμφύλιος πόλεμος. Τρεις πρωταγωνιστές με διαφορετικό πολιτισμικό και κοινωνικό υπόβαθρο νιώθουν όλα τα κατώτερα ανθρώπινα συναισθήματα, καθώς ο αιματηρός εμφύλιος μαίνεται στη Νιγηρία.

7.Η καρδερίνα, της Ντόνα Ταρτ

Πρόκειται για μια ιστορία ενηλικίωσης με πρωταγωνιστή τον ανήλικο Θίο, η μητέρα του οποίου πέφτει θύμα μιας τρομοκρατικής επίθεσης. Ο Θίο επιβιώνει και κλέβει την Καρδερίνα, τον πολύτιμο πίνακα του Κάρελ Φαμπρίτιους. Όλη η ζωή του καθορίζεται από την απώλεια της μητέρας του.

 

8. Φρανκενστάιν, της Μέρι Σέλεϊ

Το αριστούργημα της Μέρι Σέλεϊ είναι ένα από τα μνημειώδη έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ένα έργο που βάζει ερωτήματα σχετικά με την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη.

9. Η δηλητηριώδης βίβλος, της Μπάρμπαρα Κινγκσόλβερ

Ο Νέιθαν Πράις ταξιδεύει στο Κονγκό του 1959, προκειμένου να κηρύξει τον λόγο του Θεού και να προσηλυτίσει τους ντόπιους στη χριστιανική πίστη. Μέσα από αυτό το ταξίδι βλέπουμε τη σύγκρουση του δυτικού πολιτισμού με τις αφρικανικές παραδόσεις, ένα ταξίδι σε έναν διαφορετικό κόσμο.

10.Το αόρατο μισό, της Μπριτ Μπένετ

Η Ντεζιρέι ερωτεύεται έναν καταπιεστικό μαύρο σύζυγο, αποκτά μια κόρη και αργότερα επιστρέφει στη γενέτειρά της, έχοντας χάσει τα πάντα. Η Στέλλα [αντρεύεται το πλούσιο αφεντικό της και αρχίζει να εκφράζεται υποτιμητικά για τους έγχρωμους γείτονές της. Το μέλλον για αυτές τις δύο γυναίκες επιφυλάσσει μια αναπάντεχη επανασύνδεση.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved