associated press Συγγνώμη Emma Stone, αλλά το φετινό Όσκαρ αξίζει να το πάρει η Lily Gladstone

Σε ποια χέρια θα καταλήξει το Όσκαρ A' Γυναικείου Ρόλου; Ελπίζουμε σ’ εκείνα της πρωταγωνίστριας του Killers of the Flower Moon.

Στις 07 Ιανουαρίου έγραψε ιστορία. Έγινε η πρώτη Ινδιάνα που κερδίζει Χρυσή Σφαίρα ως η καλύτερη ηθοποιός σε δραματική ταινία και αυτομάτως ξεκίνησε μία συζήτηση για το αν η Emma Stone θα καταφέρει να κατακτήσει το φετινό βραβείο Όσκαρ. Ο λόγος για την Lily Gladstone, η οποία επιθυμεί να συνεχίσει να γράφει ιστορία και μετά τη μεγάλη βραδιά της Κυριακής. Εκεί στην 96η τελετή απονομής των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου υπάρχουν ακλόνητα φαβορί: Ο Cillian Murphy για το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου, ο Christopher Nolan για το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας, ο Robert Downey Jr.για το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου και προφανώς το Oppenheimer για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Το Poor Things του Γιώργου Λάνθιμου συγκεντρώνει 11 υποψηφιότητες για Όσκαρ αλλά το πόσα χρυσά αγαλματίδια θα καταλήξουν στα χέρια των ανθρώπων της ταινίας, φυσικά είναι μια άλλη ιστορία. Το βάρος έχει πέσει στην Emma Stone και το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου αλλά εκεί έστω και οριακά υπάρχει άλλο φαβορί. 

 

 

Πρόκειται για την Lily Gladstone. Θα στεναχωρήσουμε τη “δική” μας Emma, αλλά η  πρωταγωνίστρια της ταινίας Killers of the Flower Moon δικαιούται να πάρει το Όσκαρ σπίτι της. Η Lily Gladstone είναι η πρώτη ιθαγενής Αμερικανίδα στην ιστορία, που προτείνεται για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου. Η ερμηνεία της 37χρονης ηθοποιού στο Killers of the Flower Moon είναι συγκλονιστική. Ένα κορίτσι που πέρασε τα παιδικά χρόνια του σε έναν καταυλισμό Ινδιάνων στη Μοντάνα, δε θα μπορούσε να μην γνωρίζει από πρώτο χέρι το τι σημαίνει να είσαι ιθαγενής. 

«Αυτή η κοινότητα με διαμόρφωσε και αυτή η κοινότητα με στήριξε στην απόφασή μου να γίνω ηθοποιός και αφηγήτρια», έχει αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή της. Μια Ινδιάνα βρίσκεται υποψήφια για Όσκαρ και ετοιμάζεται να γράψει ιστορία. Το βράδυ της Κυριακής η Lily ετοιμάζεται να γίνει παγκόσμιο σύμβολο, υπερασπιζόμενη τα δικαιώματα γυναικών από τέτοιες φυλές. Δύο μέρες μετά την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, θα ήταν ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί. 

 

 

Η Lily Gladstone συνεργάζεται στενά και με τον Εθνικό Οργανισμό Αυτόχθων Ινδιάνων Γυναικών, προκειμένου να δικαιώσουν αυτές τις φυλές αλλά και να σταματήσουν τη βία εις βάρος τους. Σε αυτόν τον οργανισμό υπάρχουν δεδομένα για γυναίκες που εξαφανίστηκαν και δολοφονήθηκαν βάναυσα. Άλλωστε και η ιστορία του «Killers of the Moon» τοποθετείται τη δεκαετία του 1920 και περιστρέφεται γύρω από τα μέλη της φυλής των Ινδιάνων Οσέιτζ, οι οποίοι μετά από την ανακάλυψη πετρελαίου, στις εκτάσεις που τους παραχωρήθηκαν για να ζήσουν, έγιναν οι άνθρωποι με το μεγαλύτερο κατά κεφαλή εισόδημα στον κόσμο. Οι δολοφονίες προσέλκυσαν μέχρι και την προσοχή του τότε νεοσύστατου FBI, ενώ αποτέλεσαν από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα στην ιστορία των ΗΠΑ.

 

 

«Οι φυλετικές κυβερνήσεις σε αυτό το έθνος και οι συνθήκες με τους φυλετικούς ανθρώπους είναι ο λόγος που υπάρχουν ακόμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Πρέπει να συνάψετε συνθήκη με άλλα έθνη για να αποκτήσετε τη δική σας εγκυρότητα. Και όμως αυτές οι συνθήκες δεν τηρούνται», ήταν μερικά από τα λόγια της Γκλάντστοουν στα βραβεία “Power of Women”.

«Αγαπώ όποιον βρίσκεται σε αυτό το δωμάτιο. Δεν έχω λόγια.

Μόλις μίλησα λίγο Blackfeet, τη γλώσσα της όμορφης εθνότητας που με μεγάλωσε, με ενθάρρυνε να συνεχίζω, να κάνω αυτό εδώ μαζί με τη μαμά μου η οποία, παρότι δεν είναι Blackfeet, εργάστηκε ακαταπόνητα για να συμπεριληφθεί η γλώσσα μας στη σχολική τάξη, ώστε να έχω έναν δάσκαλο της γλώσσας αυτής όσο μεγάλωνα. Είμαι ευγνώμων που μπορώ να μιλήσω έστω και λίγο από τη γλώσσα μου, παρότι δεν έχω ευφράδεια, γιατί σε αυτή τη δουλειά οι αυτόχθονες ηθοποιοί συνήθιζαν να λένε τα λόγια τους στα αγγλικά και μετά οι ηχολήπτες έπαιζαν τις ηχογραφήσεις ανάποδα για να επιτύχουν την απόδοση των αυτόχθονων γλωσσών στην κάμερα.

Αυτή είναι μία ιστορική νίκη. Δεν ανήκει σε μένα. Το κρατάω αυτή τη στιγμή. Το κρατάω μαζί με τις όμορφες αδελφές μου από την ταινία, που κάθονται σε αυτό το τραπέζι, και με τη μητέρα μου, Tantoo Cardinal, που στέκεται στους δικούς μας ώμους.

 

 

Για κάθε μικρό παιδί που μεγάλωσε σε Ινδιάνικη προστατευόμενη περιοχή, για κάθε μικρό παιδί της πόλης, για κάθε αυτόχθον παιδί εκεί έξω που ονειρεύεται, που βλέπει τον εαυτό του να εκπροσωπείται σε ιστορίες που λέμε μόνοι μας, με δικά μας λόγια, με καταπληκτικούς συμμάχους και εμπιστοσύνη μεταξύ μας.

Σας ευχαριστώ όλους τόσο πολύ», ανέφερε μετά την απονομή της Χρυσής Σφαίρας.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ήδη έχει ετοιμάσει την ομιλία της σε περίπτωση κατάκτησης του Όσκαρ. Ας ελπίσουμε πως τη Δευτέρα το πρωί θα την έχουμε ακούσει και όλοι θα μιλάμε γι’ αυτήν. Όσο άδικο και να φαντάζει αυτό για την Emma Stone.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved