Assosiated Press O οσκαρικός (;) Cillian Murphy μιλάει για τα αγαπημένα του φιλμ

Αν την Κυριακή το σηκώσει, τότε θα κάνουμε «μαραθώνιο» για πάρτη του.

Δεν χρειαζόμασταν ποτέ κάποια ιδιαίτερη αφορμή για να παραδεχτούμε την υποκριτική ιδιοφυΐα του Cillian Murphy, ωστόσο, από τη στιγμή που η Κυριακή των Όσκαρ πλησιάζει και (μάλλον) θα είναι αυτός ο οποίος θα ακούσει το όνομά του στην κατηγορία Α’ Αντρικού Ρόλου για τον ρόλο του Oppenheimer στην ομώνυμη ταινία του Christopher Nolan, τότε ο λόγος του έχει παραπάνω βάρος.

 

 

Μπήκε ξαφνικά στη ζωή μας το 2005 ως Scarecrow στην ταινία The Batman Begins (πάλι του Nolan) και στη συνέχεια γιγαντώθηκε μέσα από τον ανεξίτηλο ρόλο του Thomas Shelby στους Peaky Blinders.

Δεν χρειάζονται ειδικές συστάσεις και αναλύσεις για τον συγκεκριμένο ρόλο του.

Πέραν των παραπάνω μπλοκμπαστερικών ρόλων του, η πιο γνωστή του εμφάνιση ήταν στην ταινία, Disco Pigs του 2001, η οποία και του έδωσε το εισιτήριο για μεγαλύτερους ρόλους. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Danny Boyle, γνωστό σκηνοθέτη του Trainspotting, στην ταινία μετά-αποκαλυπτικού τρόμου 28 Days Later. Έχει εμφανιστεί σε ταινίες όπως Breakfast on Pluto (εδώ ήταν υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα), Cold Mountain και Intermission.

Στα πλαίσια λοιπόν ενός αφιερώματος του Rotten Tomatoes, ο Murphy διάλεξε 5 ταινίες που αποτέλεσαν έμπνευση για τον ίδιο αλλά και που θεωρεί σημαντικές για το σινεμά του σήμερα. Και αφού το λέει ο Murphy δεν έχουμε παρά να ακούσουμε:

 

Scarecrow – Jerry Schatzberg, 1973

Μια cult ταινία με Gene Hackman και Al Pacino στους κεντρικούς ρόλους που ταξιδεύουν στην Καλιφόρνια με σκοπό να ξεκινήσουν μια νέα επιχείρηση στο Pittsburgh.

 

 

Mean Streets – Martin Scorsese, 1973.

Ο Charlie (Harvey Keitel) προσπαθεί να ανέβει στην ιεραρχία της τοπικής μαφίας, ωστόσο, το αίσθημα ευθύνης του απέναντι στον παιδικό του φίλο Johnny Boy (Robert De Niro), έναν μικροκακοποιό του δρόμου που οφείλει χρήματα σε πολλούς τοκογλύφους, τον εμποδίζει. Μια ταινία που έπαιξε μέχρι και ο ίδιος ο Scorsese και ο David Carradine.

 

 

La Haine – Mathieu Kassovitz, 1995.

Με τίτλο La Haine, δηλαδή Μίσος καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για άγρια ιστορία. Αφορά τρεις νέους φίλους και την προσπάθειά τους να ζήσουν στα λαϊκά προάστια του Παρισιού.

 

 

The Butcher Boy – Neil Jordan, 1997.

Στις αρχές του '60, ένα 12χρονο αγόρι αποσύρεται  σε έναν βίαιο κόσμο γεμάτο φαντασία προκειμένου να ξεφύγει από την πραγματικότητα της δυσλειτουργικής οικογένειάς του. Όσο αυτός είναι χαμένος στις σκέψεις του, τόσο η βαρβαρότητα κατακτάει την η ψυχή του.

 

 

The Night of the Hunter – Charles Laughton, 1955.

Ένας κατά συρροήν δολοφόνος υποδύεται τον ιεροκήρυκα που κυνυγά δύο παιδιά σε μια προσπάθεια να ανακτήσει τα 10 χιλιάδες δολάρια τα οποία έχει κλέψει ο εκλιπών πατέρας τους.

 

 


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved